شیوع این بیماری بخصوص در بین دام های دامدارانی كه نه بصورت صنعتی و غالبا بصورت معیشتی و تامین مایحتاج زندگی به این شغل مشغول هستند نگرانی های بیشتری را ایجاد كرده است.
به گفته دامداران و عشایر مراجعه كننده به امور عشایری و مراكز دامپزشكی استان لرستان این بیماری همچنان در بین دام های آنها شیوع دارد و امسال این بیماری تلفات زیادی در دام های آنها در پی داشته است.
این در حالی است كه در ابلاغیه سازمان دامپزشكی كشور به مدیران كل دامپزشكی استانها بر این نكته تاكید شده است كه به علت محدودیت در تامین واكسن تب برفكی باید بر نحوه مصرف واكسن مدیریت شود.
ابراهیم توكلی مدیركل دامپزشكی استان لرستان در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: كمبود واكسن در این زمینه مختص كل كشور است و صرفا محدود به استان لرستان نیست.
وی با اشاره به اینكه تلفات ناشی از این بیماری در استان محدود است گفت: با تمهیدات لازمی كه از سوی سازمان دامپزشكی كشور صورت گرفته ، اقداماتی برای رفع كمبود واكسن در حال انجام است.
توكلی گفت: به دنبال شیوع تب برفكی در این استان، كنترل این بیماری در دستور كار قرار گرفت و در همین راستا اكیپ های مختلفی به اجرای طرح واكسیناسیون دام پرداختند.
به گفته وی در اجرای این طرح، اكیپ های واكسیناسیون دام ها، به كانون های شیوع این بیماری كه به 160 كانون می رسید اعزام شدند و در عین حال مناطق گرمسیری استان نیز با حضور این اكیپ ها ایمن سازی شدند و در مجموع بیش از دو میلیون راس دام سبك علیه این بیماری واكسینه شدند.
مدیركل دامپزشكی استان لرستان همچنین گفت: با اجرای این طرح هم اكنون بیماری تب برفكی در استان كنترل شده و در حال حاضر، تعداد مراجعات دامداران به شبكه های دامپزشكی در خصوص این بیماری كاهش چشمگیری یافته است.
این درحالی است كه برخی دامداران می گویند برغم اقدامات دامپزشكی استان این بیماری هنوز كنترل نشده است.
حكمت سهرابی كه شغل دامداری دارد در این زمینه می گوید: از 550 راس دام او حدود 60 راس بر اثر بیماری تب برفكی تلف شده است در حالیكه در سال های گذشته هیچ موردی از تلفات دامی نداشته است.
این دامدار ساكن اطراف خرم آباد گفت: به عنوان نمونه در روستای قلعه سنگی واقع در پنج كیلومتری جاده خرم آباد به سمت الشتر از بین حدود 10 خانوار دامدار این منطقه هر خانوار حدود 60 راس دام تلفات داشته اند.
سهرابی گفت: همه ساله عملیات واكسیناسیون دامها در دو مرحله انجام می شود و هیچ گونه مشكلی برای دام هایمان به وجود نمی آمد اما امسال فقط در یك مرحله واكسیناسیون انجام شد.
به گفته وی امسال با كمبود دارو برای درمان دامهایمان مواجه هستیم و با مراجعه به مراكز دامپزشكی نیز گفته می شود واكسن نداریم.
حسن امیدی یكی دیگر از دامداران اطراف شهرستان خرم آباد در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: از دیماه سال 94 ابتلا به بیماری تب برفكی در دام ها شروع شد و تاكنون هم این بیماری كنترل نشده است.
وی گفت: با مراجعه به دامپزشكی برای دریافت دارو گفته می شود دارو نداریم یا دارو كم است.
امیرخان شمس بیرانوند یكی دیگر از دامداران استان لرستان در این خصوص می گوید: بیماری تب برفكی از دیماه سال 94 در این استان شایع شده و در یك تا دو هفته اخیر شدت بیشتری هم پیدا كرده است.
این دامدار كوچ رو لرستان كه در مسیر كوچ به سمت چغلوندی است افزود: با اینكه واكسن دام ها زده شده اما این واكسن هیچ تاثیری نداشته و هم انیك نیز شمار زیادی از دام ها بخصوص بزغاله ها و بره ها به این بیماری مبتلا هستند كه بعد از 10 تا 14 روز تلف می شوند.
وی اظهار كرد: به همراه شش خانوار دیگر كه همگی برادر هستند در حال كوچ از خوزستان به مركز لرستان هستند كه مجموعا حدود سه هزار راس دام دارند و تاكنون از طرف دامپزشكی یكبار واكسن دریافت كرده ایم.
این درحالی است كه اسفند ماه 94، دكتر حمید كهرام رئیس موسسه تحقیقات واكسن و سرم سازی رازی از ساخت واكسن علیه سویه جدید ویروس تب برفكی در این موسسه خبر داد و گفت: برنامه واكسیناسیون دام ها با واكسن جدید در حال انجام است.
وی در گفت و گو با خبرنگاران افزود: به دنبال افزایش بیماری تب برفكی در غرب كشور طی ماه های گذشته و ابراز نگرانی دامداران مبنی بر شكست ایمنی برنامه واكسیناسیون علیه این بیماری، چندین نمونه از ویروس تب برفكی به آزمایشگاه های تشخیص تب برفكی در سازمان دامپزشكی، موسسه رازی و نمونه ای نیز به آزمایشگاه رفرانس جهانی ارسال شد كه پس از آزمایشات به عمل آمده، شناسایی سویه جدید این ویروس در كشورمان به تایید رسید.
وی گفت: با انجام آزمایش مطابقت سویه جدید با سویه های قبلی در آزمایشگاه تب برفكی موسسه رازی، مشخص شد این سویه به طور كامل، متفاوت از سویه های پیشین بوده و برای كنترل و مهار آن باید واكسن حاوی آنتی ژن سویه جدید ساخته شود.
اكنون دامداران در استان لرستان شاهد تلف شدن دام هایشان بر اثر بیماری تب برفكی هستند و از اینكه دام هایشان علی رغم تزریق واكسن هنوز هم تلفات دارند احساس سرگردانی می كنند.
1920/6060
![تب برفكی از مهار بیماری تا كمبود واكسن تب برفكی از مهار بیماری تا كمبود واكسن](https://img9.irna.ir/old/Image/1395/13950204/82045419/N82045419-70670022.jpg)
خرم آباد -ایرنا -بیماری تب برفكی یك بیماری بسیارعفونی و واگیر دار در بین نشخواركنندگان اهلی نظیر گاو ،گاومیش ، گوسفند و بز می باشد كه به لحاظ شدت خسارات اقتصادی یكی از موانع اصلی در تامین بهداشت و تولید دام و فراورده های دامی به شمار می رود.