به گزارش ایرنا گردوی پیوندی گردویی است كه یك سری مزایای خاص دارد و یك سری از ارقام گردو پیوند شده اند كه به لحاظ اینكه كمیت گردوی آنان بیشتر است برتری دارد همچنین در این نوع گردو محصولی كه تولید می شود هم رس است، كیفیت مطلوب تری دارد و گاها عملكرد آن ها در مقایسه با گردوی بذری دو برابر است.
گردوی معمولی در یك هكتار دو تن و گردوی پیوندی دو برابر این میزان محصول می دهد كه ارزش ریالی محصول بیشتر از هزینه های آن است زیرا كه گردو ارزش صادراتی و تراز تجاری ما را مثبت می كند كه در یك شرایط ساده امكان پذیر و عملكرد آن بیشتر است.
همچنین مساله سال آوری كه در باغ های گردوی استان وجود دارد در گردوی پیوندی كم تر رخ می دهد و قادر است با تغذیه های متعادل و مناسب بهره برداری اقتصادی را باغدار از آن ببرد اما باغداران این استان به دلایلی هنوز از این نوع گردو استقبال نكرده اند.
یكی از باغداران خراسان شمالی در خصوص استقبال نكردن از گردوی پیوندی گفت: این نوع گردو به لحاظ شرایط و ویژگی خاص و اینكه تولید كننده آن را تولید می كند ارقام خاص مثل پترو، لارا، فرانكت و چندلر دارد كه این ارقام هر كدام ویژگی های خاص خود را دارد و هر كدام ممكن است با اقلیم و شرایط خاص سازگار باشد.
غلامرضا درتومی در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: با توجه به اقلیم این استان، شاید گردوی پیوندی با شرایط سازگارنباشد كه در آن صورت هزینه وخسارت فراوانی به باغدار متحمل می شود كه پیشنهاد می شود یك دوره كلاس توجیهی و آموزشی كشت گردوی پیوندی برای باغداران برگزار شود.
یكی دیگر از كشاورزان با بیان اینكه گردوی پیوندی در برخی از استان ها به صورت انگشت شمار وجود دارد گفت: به لحاظ بعد فاصله كه باغدار برود گردوی پیوندی را خریداری كند مقرون به صرفه نیست و از سویی به خاطر دوری و بعد مسافت باغدار از آن استقبال نمی كند.
رمضانعلی لشكری اظهار كرد: هر تك نهال گردوی پیوندی بین 500 تا 600 هزار ریال است كه خرید آن هزینه زیادی به باغدار تحمیل می كند.
وی افزود: اگر برای كاشت گردوی پیوندی ظرفیتی در استان وجود داشته باشد و مردم نتیجه آن را ببیند استقبال باغداران بیشتر خواهد شد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی گفت: باغ های گردوی این استان بذری هستند كه عملكرد قابل توجهی ندارند و اغلب باغ ها به صورت باغ درجه دو هستند.
محمد علی شریكیان روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا در خصوص باغ های بذری اظهار كرد: در این نوع باغ مدت ها طول می كشد كه درخت به بهره برداری اقتصادی برسد همچنین دوران باروری آن طولانی است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی با بیان اینكه تاكنون تولید گردوی پیوندی نداشته ایم گفت: این استان نهالستان گردو دارد اما نهالستان تولید گردوی پیوندی ندارد كه اگر ظرفیتی داخل استان به وجود آید قادر خواهیم بود یك نهالستان توانمند، تكنولوژی با دانش مراكز تحقیقاتی داشته باشیم.
شریكیان با اشاره به اینكه در این صورت استان تولیدی خوبی در گردو خواهد داشت افزود: اگر هر باغدار بتواند به صورت الگویی 10 تا 20 تا نهال و یا در سطح نیم تا یك هكتار باغ الگویی گردوی پیوندی برای خود ایجاد كند و مزایای آن را ببیند به سمت و سویی حركت خواهیم كرد كه بتوانیم باغ های گردوی استان را اصلاح كنیم.
وی گفت: این نهالستان، نهالستانی است كه خودش تولید كننده نهال و بخش خصوصی است كه زیر نظر كمیته فنی نهال استان، مركز تحقیقات و حفظ نباتات كار می كند تا بتواند الگوهای بهداشتی لازم را اخذ و اصالت نهال را تعین كند.
وی از تولید 350 هزار انواع نهال های هسته دار، دانه دار و پسته در سال گذشته در این استان خبر داد و افزود: در این راستا مشكلات را برسی كردیم تا نهالی به دست باغدار بدهیم كه اصالت و نهالی باشد كه سلامت داشته باشد چون فرآیند باغداری، فرآیند زمان بر است كه باغدار پس از صرف هزینه های فراوان ثمر آن هزینه را پس از چندین سال در باغداری ببیند.
وی در خصوص اقدامات انجام شده درباره گردوی پیوندی در این استان گفت: در این راستا یك باغ گردوی پیوندی در نهالستان بخش خصوصی شیروان به مساحت هفت هزار متر مربع احداث شده كه مورد بازدید كمیته فنی نهال قرار گرفته است كه در آن پنج رقم گردو كشت شده است.
وی گفت: قرار است در این استان گردوی پیوندی ایجاد شود به لحاظ اینكه جوانه برگ و گل آن دیرتر از گردوهایی كه به صورت بومی در استان كشت می شود باز خواهد شد خطر سرمازدگی بهاره را برای ما مرتفع می كند زیرا كه متاسفانه به لحاظ سرمای دیررس بهاره ای كه در این استان اتفاق می افتد بیشترین خسارات شامل گردوكاران می شود.
وی با اشاره به ویژگی های گردوی پیوندی در زمان سرمازدگی افزود: گردوهای پیوندی و ارقامی كه در باغ مادری ایجاد شده گردوهایی است كه در باز شدن جوانه های گل حدود 15 یا 20 روز تاخیر دارد كه این خود كمك می كند گردو از سرمای دیررس بهاره به راحتی عبور كند.
سطح باغ های گردوی این استان 324 هكتار غیربارور و هزار و 797 هكتار بارور است كه از این میزان سطح سالانه پنج هزار و 700 تن محصول تولید می شود و میانگین عملكرد در باغات 3100 تن است.
خراسان شمالی 344 هزار هكتار عرصه كشاورزی دارد كه از این سطح حدود 40 هزار هكتار باغ و مابقی زراعت است.
7186/ 6042
نگرانی های باغداران خراسان شمالی از گسترش باغ های گردوی پیوندی
۱۶ خرداد ۱۳۹۵، ۱۰:۱۹
کد خبر:
82100790
شیروان- ایرنا- مناطق كوهستانی استان خراسان شمالی كه برای كاشت باغ های گردو شرایط مناسبی دارد اما باغداران این خطه برای گسترش باغ های گردوی پیوندی دو دل بوده زیراكه آن ها نگران به صرفه نبودن این نوع باغ ها در آینده هستند.