به گزارش ایرنا علیرضا سرداری دوشنبه در بازدید عضو شورای شهر شیراز از كاوش های باستان شناسی در منطقه تپه پوستچی شیراز بیان كرد: شواهد اولیه حاصل از بررسی ها و كاوش های باستان شناسی، بیانگر وجود لایه های فرهنگی از دوره باكون در هزاره پنجم پیش از میلاد، دوران آغاز تاریخ و همچنین متعلق به دوره اشكانیان است.
وی افزود: شهر شیراز یك دشت و منطقه مهم تاریخی است كه تپه پوستچی نیز یك منطقه باستان شناسی مهم و مربوط به دوران پیش از تاریخ است كه آثار به دست آمده از كاوش ها در تپه پوستچی شیراز بیانگر این است كه این تپه به دوره های پیش از تاریخ تعلق دارد.
سرپرست تیم كاوش درمنطقه تاریخی تپه پوستچی شیراز با اشاره به پیشینه تاریخی و عكسهای هوایی از این تپه اظهارداشت: در عكسهای هوایی سال 48 مقابل این تپه منازل مسكونی با همین قرینه وجود داشته است كه نشان می دهد كه وسعت تپه بیشتر از وضعیت كنونی آن است.
سرداری اضافه كرد: نتیجه كاوش های ما در نخستین مرحله شامل گمانه زنی بود كه در این زمینه دو فضا به عنوان كارگاه كاوش مورد استفاده قرار گرفت و لایه هایی كشفف شده در این كاوش ها با یكدیگر مطابقت داشتند.
او ادامه داد: روستایی كه در تپه وجود داشت خشتی و با سقفهای كاه و چوب بوده است كه به علت فرسایش های طبیعی تخریب شده و بعد از 100 سال بنا دوباره ساخته شده و این چرخه به توالی تكرار شده است كه بنا داریم كه این مراحل را تفكیك كنیم.
وی عنوان داشت: از این محوطه تاریخی حدود 800 قطعه سفال های منقوش و ساده، 200 قطعه ابزار سنگی و حدود 30 قطعه شیء و تعدادی ابزارهای سنگی و آثار معماری كشف شده است.
** تپه پوستچی شیراز قدمت تاریخی شیراز را نشان می دهد
دیگر سرپرست تیم كاوش درمنطقه تاریخی تپه پوستچی شیراز نیز گفت: دستاوردهایی كه از كاوش های باستان شناسی انجام شده در منطقه تاریخی تپه پوستچی شیراز به دست آمده جنبه های زیادی از قدمت تاریخ شیراز را نمایان كرده است.
حسنعلی عرب با بیان اینكه هدف اولیه از این كاوش آموزش دانشجویان باستان شناسی دانشگاه هنر بود اما به نتایج علمی و پژوهشی مناسبی دست یافتیم ادامه داد: تپه پوستچی شیراز یك مكان منحصر به فرد تاریخی در استان فارس است كه با توجه به حجم فعالیت ها در این محوطه، می توان نتایج این كاوش ها را در قالب یك موزه به عموم مردم نشان داد.
وی افزود: یكی از مكشوفات مهم ما در این منطقه كف خشت فرش است كه ابعاد این خشت ها 20 در 20 است.
وی بیان كرد: دیگر كشفیات ویژه ما در این محوطه تاریخی، كشف گچ است در حالی كه در دوره های نوسنگی گچ دیده نمی شود.
او اظهارداشت: همچنین در تپه پوستچی مهرهای صدفی نیز به دست آمد كه نشان از وجود ارتباطات مردم این منطقه با خلیج فارس و دریا بوده است.
عرب اضافه كرد: یك سازه مهم این تپه دیوار خشتی یكی از خانه های آن دوران بوده است كه در این دیوار یك دیوار پشتیبان نیز قرار دارد كه نشان می دهد ساكنان بعد از چند دوره یاد گرفته بودند برای جلوگیری از حراب شدن دیوار یك دیوار پیشتیبان نیز بسازند كه نشان می دهد یك مرحله از تكنولوژی معماری در اینجا پیشرفت كرده تا دیوار ریزش نكند.
** توسعه كاوش های باستان شناسی در محوطه تاریخی پوستچی شیراز
رئیس دانشگاه هنر شیراز هم گفت: كاوش های باستان شناسی در منطقه تپه پوستچی شیراز بسیار حائز اهمیت است كه توسعه كارهای پژوهشی، فرهنگی، گردشگری و موزه ای در این مكان باید به عنوان یك ضرورت مورد توجه قرار گیرد.
علیرضا عسكری چاوردی افزود: ساخت سایت موزه و مكانی كه اشیاء مكشوفه از این محوطه تاریخی برای عموم مردم به نمایش گذاشته شود، در این مكان نیاز است زیرا بسیار جذاب است كه نسل جدید از پیشینه تاریخی خود به عنوان سند هویت و افتخار مطلع باشد.
بر اساس گزارش ایرنا عملیات كاوش در منطقه تاریخی تپه پوستچی شیراز كه كار مشترك پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری كشور و دانشگاه هنر شیراز است از نیمه اردیبهشت ماه جاری آغاز شده و تا نوزدهم خردادماه 95 ادامه دارد.
در این كاوش ها 13نفر از دانشجویان رشته باستان شناسی دانشگاه هنر شیراز، یك نفر كارشناس باستان شناسی میراث فرهنگی فارس به سرپرستی مشترك علیرضا سرداری از پژوهشكده باستان شناسی و دكتر حسنعلی عرب ازدانشگاه شیراز فعالیت دارند.
3002 / 1876
در صورت ادامه كاوش در تپه پوستچی شیراز شواهدی از دوران نوسنگی یافت می شود
۱۷ خرداد ۱۳۹۵، ۱۳:۵۳
کد خبر:
82102569
شیراز- ایرنا- كارشناس باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری كشور گفت: برش هایی كه در سال های گذشته درنتیجه خاكبرداری و تخریب از وسط تپه پوستچی صورت گرفته، آثاری تا عمق 6 متر را آشكار ساخته است و به نظر می رسد كه چنانچه این كاوش ها تا لایه های پایین تر ادامه یابد، شواهدی از دوران قدیمی تر تا نوسنگی نیز یافت شود.