به گزارش ايرنا محمود سيادت دوشنبه شب در نشست بررسي مشكلات صادرات خراسان رضوي به افغانستان، اصلي ترين علت كاهش صادرات در سطح ملي را كاهش نرخ ارز و غيرواقعي بودن آن خواند و گفت: بيش از سه سال است كه بانك مركزي و دولت نرخ ارز را ثابت نگه داشته اند كه با اين روند به خارجي ها براي حضور در بازار خود يارانه پرداخت مي كنيم.
وي ادامه داد: اقتصاد مقاومتي چيزي جز اقتصاد مردمي نيست ولي بخش خصوصي همواره در دوره هاي گذشته تسليم سياستهاي غلط دولت شده است.
سيادت با بيان اينكه دولت تدبير و اميد نسبت به دولتهاي گذشته روابط خود را با بخش خصوصي تقويت كرده، تصريح كرد: اقتصاد كشور به اندازه اي در دولتهاي گذشته به دليل فاصله از بخش خصوصي دچار مشكل شده كه اكنون به يك جراحي نياز دارد.
سيادت ادامه داد: در حوزه اقتصاد، قايق كشور گرفتار گرداب است و ديگر جايي براي خطر كردن و تكرار اشتباهات گذشته وجود ندارد.
وي ادامه داد: با ادامه روند موجود و اتكاي به درآمدهاي نفتي با كاهش جدي در ميزان صادرات روبه رو هستيم.
سيادت افزود: دولتهاي گذشته با اتكاي به درآمدهاي نفتي خود را بي نياز از بخش خصوصي مي ديدند لذا در نقشه صادرات به نظرات بخش خصوصي توجهي نشده است.
اين فعال اقتصادي، سند صادرات كشور را مملو از اشتباه دانست و گفت: در مسير تكميل و اجراي شيوه نامه هاي ابلاغي حوزه صادرات از سوي دولت، تشكل ها و اتاق بازرگاني بايد نقشي مستقيم داشته باشند.
*افغانستان، مقصد 55 درصد از صادرات خراسان رضوي
رئيس اتاق بازرگاني مشترك ايران و افغانستان با بيان اينكه افغانستان از بازارهاي مهم براي صادرات كشور و به خصوص خراسان رضوي است، افزود: حدود 55 درصد صادرات استان به مقصد افغانستان است و هيات مديره اتاق مشترك ايران و افغانستان، در راستاي توسعه اين روابط، حوزه هاي مرتبط با افغانستان در بخش هاي توليد، صادرات، بازرگاني، خدمات و غيره را به صورت كارشناسي رصد مي كند.
وي با بيان اينكه تركيه در بازار افغانستان مي تواند رقيبي براي بازار ايران در اين كشور باشد، افزود: بحث كاهش تعرفه واردات از افغانستان يكي از موضوعاتي بود كه پيگيري شد و اين تعرفه كاهش يافت.
سيادت خاطرنشان كرد: همچنين در حوزه امور كنسولي سالها براي صدور رواديد براي تجار ايراني و افغان مشكلاتي وجود داشت كه اين موضوع نيز با رويكرد جديد ايران در توسعه روابط رفع شد و امروز مشكل رواديد بين دو طرف وجود ندارد.
وي رفع معضلات مربوط به اعتبارسنجي خريدار در روابط تجاري با افغانستان و تسهيل ترانزيت را از ديگر برنامه هاي در دست بررسي اين اتاق بيان و تصريح كرد: موضوع راه اندازي شركت هاي تخصصي در موضوعات خاص در افغانستان نيز در دست پيگيري است.
سيادت با تاكيد بر تدوين نقشه راه منسجمي در زمينه صادرات، افزود: كشورهاي چين، تركيه، پاكستان و هندوستان در بازار افغانستان منافع سياسي و ژئوپلتيكي خود را دنبال مي كنند لذا بايد دولت سياستهاي حمايتي خاصي براي حفظ بازار افغانستان اعمال كند.
وي ادامه داد: همچنين در سالهاي گذشته تجار و سرمايه گذاران زيادي به دليلي سياستهاي متضاد دولت هاي قبلي ورشكسته شده اند كه بايد به سرپا شدن مجدد اين تجار نيز توجه شود.
پارسال دو ميليون و 11 تن كالا به ارزش يك ميليارد و 676 ميليون دلار از گمرك و بازارچه هاي مرزي خراسان رضوي به خارج از كشور صادر شد.
خراسان رضوي پنج گمرك در لطف آباد، سرخس، باجگيران، دوغارون و مشهد و دو بازارچه مرزي در تايباد در مرز افغانستان و باجگيران در مرز تركمنستان دارد.
كشورهاي هدف صادراتي خراسان رضوي به ترتيب افغانستان، تركمنستان، تاجيكستان و كشورهاي آسياي ميانه هستند. سيمان، مواد غذايي و زعفران عمده كالاهاي صادراتي اين استان را تشكيل مي دهند.
7505/5132
مشهد- ايرنا- رئيس اتاق بازرگاني مشترك ايران و افغانستان غيرواقعي بودن نرخ ارز را عامل اصلي كاهش صادرات كشور بيان كرد.