سازمان ملل متحد با انتشار گزارشی در 13 خردادماه، ائتلاف نظامی علیه یمن به رهبری عربستان را به دلیل كشتار كودكان یمنی در فهرست سیاه ناقضان حقوق كودكان قرار داد و ائتلاف سعودی را مسوول مرگ 60 درصد كودكان در جنگ این كشور معرفی كرد. البته این انتقاد سازمان ملل از ریاض دوام چندانی نداشت و یك هفته پس از آن در 20 خرداد، «بان كی مون» دبیركل این سازمان از خارج شدن نام عربستان از فهرست نامبرده خبر داد. این موضوع یكی از محورهای اصلی گزارش ها و تحلیل های رسانه های عربی طی روزهای پیش بود.
** انتقاد از تسلیم پذیری سازمان ملل
روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن و شبكه «المنار» لبنان با اشاره به خارج شدن نام ائتلاف حمله به یمن از فهرست سیاه ناقضان حقوق كودكان در جنگ، این اقدام سازمان ملل را نشانه پشتیبانی از ائتلاف حمله به یمن قلمداد دانستند.
روزنامه رای الیوم در گزارش اخیر خود، اقدام سازمان ملل را تسلیم شدن در برابر «عبدالله المعلمی» نماینده عربستان در سازمان ملل عنوان كرد و نوشت: بان كی مون با این كار به اعتبار سازمان ملل آسیب زد. او نشان داد این سازمان جهانی در جنگ هایی كه انسان های بی گناه در آن هدف قرار می گیرند، همدست است و به معیارهای حقوق بشر جهانی پایبند نیست.
«عبدالباری عطوان» تحلیلگر این روزنامه افزود: این اقدام سازمان ملل همچنین به خود عربستان و جایگاه آن در میان نهادهای حقوق بشر بین المللی آسیب زد. ...واكنش سراسیمه و رسمی عربستان به اتهام كشتار كودكان یمنی و بهره گیری از امپراطوری رسانه ای سعودی در رد كردن این اتهام، نشان می دهد كه مقام های ریاض به خوبی به پیامدهای خطرناك این مساله پی برده اند و اكنون دیگر نمی توانند موشك ها و راكت های خود را با جنگنده های پیشرفته آمریكایی به مدرسه ها، بیمارستان ها، بازارها، تاسیسات آبی و مراكز پرورش گاو شلیك كنند. سعودی ها دیگر نمی توانند هرگونه كه می خواهند كودكان، زنان و غیرنظامیان گرسنه یمنی زیر محاصره را به خاك و خون كشند. اقدام سازمان ملل در خارج كردن نام عربستان به این معنا نیست كه ریاض از ریختن خون بیش از 6 هزار قربانی یمنی تبرئه شده است.
در این گزارش می خوانیم: حتی اگر سازمان ملل زیر فشار پول و نفوذ لابی های آمریكایی، عربستان را تبرئه كرده باشد اما مردم یمن و سازمان های حقوق بشری و تاریخ، دولت عربستان را از جنایت هایش از زمان آغاز حمله موسوم به توفان قاطعیت به یمن تبرئه نكرده و نخواهند كرد. نهادهای حقوق بشری جهانی، قتل عام و كشتار مداوم عربستان در یمن را مستندسازی كرده اند و این اسناد در زمان مناسب، به زودی علیه عربستان به جریان خواهد افتاد و آنگاه عربستان نخواهد توانست حمله جنگنده های اف 16 به بیمارستان «شهار» در استان صعده در شمال یمن و حمله جنگنده ها به مراسم عروسی در شهر تعز یمن یا حمله به بازاری شلوغ در صنعا به بهانه وجود یكی از مقام های بلندپایه جنبش «انصار الله» یمن را انكار كنند.
تارنمای شبكه خبری المنار هم بیست و دوم خرداد نوشت: این بار دبیر كل سازمان ملل در برابر فشارهای عربستان سر فرود آورد و نام ائتلاف حمله به یمن را از لیست سیاه نقض حقوق كودكان یمن خارج كرد. دبیر كل سازمان ملل به حمله آمریكا و عربستان برای به خاك و خون كشیدن زنان و كودكان یمن و ویران سازی زیرساخت های آن بسنده نكرد، بلكه یك چك تبرئه به قاتلان مردم یمن داد. این نشان می دهد كه برای ادامه نبرد علیه یمن چراغ سبز داده شد. این لغزش نشان می دهد سازمان ملل سیاسی عمل می كند و وابسته به كشورها و لابی هایی است كه در تصمیم گیری های این سازمان نقش دارند. شایسته بود كه سازمان ملل به جای عقب نشینی از محكوم كردن ائتلاف حمله به یمن به سردمداری عربستان، پرچم یاری مردم ستمدیده را كه از حق خود محروم شده اند، بر می افراشت.
** حذف نام ائتلاف حمله به یمن از فهرست سیاه، تصحیح یك اشتباه اداری؟!
شبكه خبری «الجزیره» رسانه ای است كه در گزارش و تحلیل های خود نگاه و مواضع حامیان حذف نام ائتلاف حمله به یمن از فهرست سیاه را پررنگ ساخته است.
این شبكه خبری در گزارش 21 خرداد خود اینگونه آورد: عبدالله المعلمی نماینده عربستان در سازمان ملل تاكید كرد كه حذف نام ائتلاف از فهرست سیاه یك اقدام تصحیحی بود زیرا درج نام این ائتلاف در فهرست سیاه بر برخی از داده های متكی بود كه بدون هماهنگی و مشورت با عربستان و ائتلاف فراهم شده بود.
این شبكه همچنین در گفت وگو با «سالم الیامی» تحلیلگر مسایل سیاسی، به نقل از وی نوشت: بان كی مون برای دادن امتیاز زیر فشار نبود و او اگر زیر فشار هر طرفی قرار گیرد، بیانگر درجه ضعف او است. از ده ها سال پیش امید آن می رفت كه روند امور در سازمان ملل بر اساس سازوكارها و منشورهای سازمان ملل پیش رود و بخش اداری و مالی آن اصلاح شود اما چنین مساله ای رخ نداد. زمانی كه نام ائتلاف در فهرست سیاه قرار گرفت آشكار شد كه در این نهاد خلایی جدی وجود دارد. در این میان، طرفی كه سازمان ملل آن را تجاوزگر به شمار می آورد منبع اطلاعات این سازمان بوده است.
به گفته الیامی، به درازا كشیدن نشست كویت برای حل بحران یمن نیز نشان دهنده ضعف سازمان ملل است كه به خوبی این نشست را مدیریت نمی كند و قدرت رویارویی با هیات یمنی را كه در مسیر مذاكرات سنگ اندازی می كند، ندارد.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9278**9283**9279
تحلیل رسانه های عرب زبان
خروج عربستان از فهرست سیاه، خدشه به اعتبار سازمان ملل یا تصحیح اشتباه اداری؟
۲۳ خرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۰۹
کد خبر:
82109310
تهران- ایرنا- اقدام سازمان ملل متحد در خارج ساختن نام عربستان از فهرست سیاه ناقضان حقوق كودكان، از 2 منظر در رسانه های عربی مورد تحلیل قرار گرفت؛ شماری با دیدی انتقادی این اقدام را ضربه ای به اعتبار سازمان ملل ارزیابی كردند و عده ای نیز با حمایت، آن را تصحیح اشتباه اداری خواندند.