به گزارش ايرنا، «هانسجرج هابر» رئيس گروه نمايندگان اتحاديه اروپا در آنكارا كه از موضع تركيه در قبال قرارداد بازپس گيري پناهجويان خارجي انتقاد كرده بود، روز گذشته از مقام خود كناره گيري كرد.
ولكان بوزكر وزير وقت اتحاديه اروپاي تركيه به اظهارات هابر به شدت واكنش نشان داده و وزارت خارجه تركيه نيز وي را احضار كرده بود.
عمر چليك وزير جديد تركيه كه در حال ديدار از اسلواكي است، در گفت و گو با خبرنگاران همراه خود گفت: اين ديپلمات بايستي دو اصل اساسي را مي دانست. اولين قاعده اي كه ديپلماتها در كشور ميزبان رعايت مي كنند، احترام به ارزش ها و مقام رياست جمهوري آن كشور است. سفير اتحاديه اروپا اين دو اصل و قاعده را رعايت نكرد. البته تركيه واكنش هاي لازم را نشان داده بود. چنين ديده مي شود كه ادامه حضور وي در تركيه ديگر كارايي و مفهومي نخواهد داشت.
هابر كه از اكتبر سال گذشته در تركيه به عنوان سفير اتحاديه اروپا فعاليت دارد، در ماه گذشته در گفت و گو با گروهي از خبرنگاران تركيه در آنكارا، با انتقاد از موضع گيري تركيه در قبال قرارداد بازپس گيري پناهجويان و موضوع شرايط لغو روايديد اتحاديه اروپا براي شهروندان تركيه گفته بود ضرب المثلي است كه مي گويند كار را بايد به سان يك ترك شروع و به سان يك آلمان به پايان رساند. اما تركيه به سان يك آلمان شروع و به سان ترك مذاكرات را به پايان رساند.
موضوع لغو مقررات رواديد به اتباع تركيه گرچه بحث قديمي در روابط تركيه و اتحاديه اروپاست ولي به دنبال بروز بحران پناهجويان در اروپا و سرازير شدن دهها هزار نفر به اروپا، اتحاديه در قبال اجرايي كردن قرارداد بازپس گيري پناهجوياني كه از طريق اين كشور به اروپا متواري مي شوند و به شرط هماهنگ كردن قوانين و مقررات صدور گذرنامه با اتحاديه و هم چنين برخي اصلاحات در نظام حقوقي و اداري، موضوع لغو رواديد را در دستور كار قرار داده بود.
اتحاديه اروپا 72 معيار براي اينكار مطرح كرده بود كه تركيه در واقع 69 معيار آن را كه شامل اصلاحاتي در قوانين و مقررات حقوقي و اداري و فني بود به جاي آورد و مجلس تركيه نيز به طور شبانه روز با اصرارهاي احمد داوداوغلو نخست وزير وقت تركيه اين اصلاحات را انجام داد.
اما مهمترين مورد انصراف تركيه از قانون باز تعريف تروريسم بود كه تركيه اخيرا در پي تشديد درگيري ها در مناطق شرق و جنوب شرق و تشديد مخالفت هاي داخلي، تغييرات جدي در تعريف تروريسم داد.
رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه تاكيد دارد صرف تروريست ها نيستند كه در قالب قانون مبارزه با تروريسم بايد مجازات شوند، كساني كه از تروريسم به هر نحوي حمايت مي كنند نيز مشمول اين قانون خواهد بود.
با بركناري احمد داوداوغلو و روي كار آمدن دولت جديد در آنكارا، اردوغان با شرايط تحميلي اتحاديه اروپا به تركيه به ويژه در خصوص قانون تعريف تروريسم در اين كشور به شدت مخالفت كرد و گفت: تركيه اين قانون را عوض نخواهند كرد و اگر زياد اصرار بورزند مي گوئيم كه شما به راه خود و ما به راه خود.
اردوغان در همين حال به صراحت گفته است اگر اتحاديه اروپا گام برندارد، تركيه قانون بازپس گيري پناهجويان را اجرا نخواهد كرد.
رسانه هاي تركيه در خصوص اينكه هابر سفير اتحاديه اروپا در تركيه استعقا داده و يا بركنار شده است گمانه زني كرده اند كه بروكسل از وي خواسته است تا در مقابل انتقادات خود عليه اردوغان و دولت آنكارا عذرخواهي كند ولي او نپذيرفته و به نوعي وادار به استعفا شده است.
اما مقامات اتحاديه اروپا مي گويند هابر تا اول اوت آينده به ماموريت خود در تركيه ادامه خواهد داد ولي به زودي سفير جديدي را به جاي وي معرفي خواهند كرد.
خاورم/2011** 1566
آنكارا – ايرنا – عمر چليك وزير اتحاديه اروپا و رئيس هيات مذاكره كننده تركيه با اين اتحاديه، با غير ديپلماتيك خواندن رفتار سفير اتحاديه اروپا در تركيه، گفت: ادامه حضور وي در تركيه ديگر كارايي و معنايي نداشت.