به گزارش ايرنا، روزه داري در ماه مبارك رمضان در ايام گرم سال همچون تابستان ثوابي دو چندان دارد، روزه گرفتن براي هر فرد مسلماني واجب است و افراد با تغذيه مناسب مي توانند اين فريضه الهي را بهتر انجام دهند و از ثواب آن بهره برند.
**دارو درماني و روزه گرفتن
براي بسياري از افراد اين سوال پيش مي آيد كه چه بيماراني مي توانند روزه بگيرند و چگونه؟
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني زاهدان در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: روزه گرفتن براي افرادي كه توانايي آن را دارند از لحاظ علمي بسيار مفيد بوده و سبب دفع بسياري از سموم بدن مي شود.
عليرضا مباركي ادامه داد: البته در برخي موارد كه افراد دچار بيماريهاي گوارشي و زخم معده هستند روزه گرفتن توصيه نمي شود.
وي افزود: همچنين در مواردي كه فرد دچار بيماري حاد كليه بوده و نياز به آب زياد دارد براي اين قبيل افراد نيز روزه گرفتن توصيه نمي شود.
-بايد و نبايد هاي بيماران براي روزه گرفتن
وي تصريح كرد: بيماران بايد با مشاوره پزشك روزه بگيرند تا پزشك به تشخيص خود و بنابر نوع بيماري رژيم غذايي و دارويي خاصي را تعريف كند.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي زاهدان خاطرنشان كرد: بيماران نبايد بنا بر تشخيص خود داروها را خود سرانه استفاده يا در دوز آنها دخالت كنند.
مباركي افزود: همچنين بيماران نبايد چند وعده دارويي را بصورت يكجا مصرف كنند.
-توصيه به بيماران ديابتي
وي با اشاره به دو نوع بيماران ديابتي ادامه داد: بيماران ديابتي دو دسته هستند كه دسته اول غير وابسته به انسولين بوده و مي توانند با مشورت پزشك دوز داروهاي خود را كاسته و روزه داري كنند.
وي بيان كرد: دسته ديگر بيماران ديابتي افرادي هستند كه بايد انسولين دريافت كنند و با روزه گرفتن دچار افت شديد انسولين مي شوند و اين امر براي آنان مشكل ايجاد مي كند.
**آب تنها رفع كننده تشنگي/ آبميوه غير طبيعي نخوريد
يكي از كارشناسان علوم تغذيه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: برخي افراد پس از تشنگي طولاني مدت كه در سيستان و بلوچستان به دليل بيش از 15 ساعت روزه داري بوجود مي آيد بيشتر از آبميوه هاي غير طبيعي و پاكتي استفاده مي كنند كه باوري اشتباه است.
معين شهيري ادامه داد: بايد توجه داشت كه آب تنها رفع كننده تشنگي است و در اين ماه تا مي توان بايد بجاي خوردن آبميوه هاي غير طبيعي از آبميوه هاي طبيعي استفاده كرد.
وي افزود: در ساعات آخر روزه داري، بدن آب خود را به شدت از دست مي دهد و هنگام افطار روزه داران به سرعت به سمت نوشيدن آب مي روند چرا كه تاب و تحملشان تمام مي شود و بدنشان به شدت به آب احتياج پيدا مي كند.
وي خاطرنشان كرد: در ماه مبارك رمضان مي توانيد به آبي كه مي نوشيد تكه هاي ليموي تازه، برگ نعنا و يا زنجبيل يا خاك شير اضافه كنيد.
كارشناس تغذيه تصريح كرد: با رعايت اصول تغذيه سالم در ماه مبارك رمضان مي توان تشنگي و گرسنگي را به حداقل رساند.
شهيري اظهار داشت: خوردن ميوه هاي تازه و سبزيجات در ماه مبارك رمضان به ويژه هنگام سحر توصيه مي شود، زيرا ميوه و سبزيجات از جمله خيار حاوي ميزان بالايي آب و فيبر هستند كه مانع تشنگي بيش از حد مي شود.
**بدون سحري روزه نگيريد/ غذاي شور نخوريد
اين كارشناس تغذيه گفت: در فصل تابستان هرگز بدون سحري روزه نگيريد و حتما سحر براي خوردن غذايي سبك بيدار شويد زيرا در اين ساعات طولاني حتي نيم ساعت هم براي بدنتان ارزشمند است پس هرگز در ساعات اوليه شب سحريتان را نخوريد و پس از آن بخوابيد.
وي افزود: از خوردن غذاهاي شور در ماه مبارك رمضان خودداري كنيد زيرا نمك زياد، نياز بدن به آب را تشديد مي كند و نيز از خوردن ترشي يا غذاهاي پرنمك و پر ادويه پرهيز كنيد.
وي ادامه داد: غذاهاي شور و پرادويه به محض خورده شدن باعث خشكي دهان شده، آب معده را جذب و نياز بدن به آب را زياد مي كند.
**خرما بخوريم يا نه؟
خرما يكي از ميوه هايي است كه كالري بسيار زيادي دارد و از طرفي در سيستان و بلوچستان به وفور يافت مي شود و خوشبختانه اين ميوه سر سفره بيشتر مردم سيستان و بلوچستان يافت مي شود.
محمد رضا خليلي، كارشناس تغذيه گفت: خرما داراي فلزات معدني مثل فسفر، كلسيم، آهن، يد و منيزيم است كه هر كدام از اين مواد در سلامتي انسان نقش بسزايي دارد.
وي ادامه داد: خرما به علت داشتن فيبر و خاصيت ملين بودن، سيستم گوارشي را كه به دليل روزه داري بي تحرك شده است به تحرك وا مي دارد.
وي عنوان كرد: استفاده از خرما در ماه مبارك رمضان به دليل ارزش غذايي آن توصيه مي شود چرا كه اين ميوه، قند كاهش يافته در مدت روزه داري را جبران مي كند.
وي تصريح كرد: مصرف خرما در كنار كربوهيدرات و محصولات آردي موجب مي شود كه در طول روزه داري، كربوهيدرات به آرامي در بدن آزاد شده و انرژي لازم براي فعاليت روزانه بدن تامين و بدن يكباره دچار افت قند نشود.
خليلي اظهار داشت: بهترين رژيم غذايي در ماه مبارك رمضان، رژيمي است كه حاوي مايعات و قندهاي ساده و قابل جذب سريع باشد چرا كه در زمان افطار قند خون در پايين ترين حد خود قرار دارد كه مي تواند يكي از علل سردردهاي نزديك افطار باشد و با داشتن رژيم غذايي حاوي خرما مي توان از ضعف پيش از افطار جلوگيري كرد.
بنابراين خوردن خرما در اين ماه در زمان افطار و سحر توصيه مي شود.
**در خوردن افطار زياده روي نكنيد/ سحري حتما بخوريد
متخصص تغذيه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: گرچه روزه داري در ماه هاي گرم تابستان فشار زيادي به افراد مي آورد كه ميل به خوردن را در هنگام افطار افزايش مي دهد اما افراد بايد از زياده روي كردن در هنگام افطار خود داري كنند.
احمد ساعدي ادامه داد: با توجه به اينكه روزه داران در سيستان و بلوچستان تا 16 ساعت روزه دارند در صورت ورود حجم زيادي از غذا و نوشيدني هاي پركالري در هنگام افطار دچار مشكلات گوارشي و سوء هاضمه مي شوند.
وي افزود: بهتر است نوشيدن آب بعد از افطار تا قبل از خواب ادامه داشته باشد و به طور مـتـوسـط بـين 1.5 تا دو ليتر آب نـوشـيده شود كه توصيه مي شود اين آب نه خيلي گرم و نه خيلي سرد باشد.
وي تصريح كرد: روزه داران توجه داشته باشند كه خوردن آب همراه با غذا موجب عــوارض زيــادي مــي شــود و در صورتي كه فرد تمايل به باز كردن روزه بــا آب دارد بــايـد آب جوشيده و ولـرم باشد تا دچـار اخـتـلال گوارشي نشود.
اين پزشك متخصص تصريح كرد: خوردن شير ولرم، دوغ كم نمك و بـدون گاز و آبـميوه هاي تازه طبيعي و هـمـچـنـين چـاي كـمـرنگ مي تواند جايگزين مناسبي براي آب باشد.
ساعدي اظهار داشت: پس از اذان مغرب بدون وقفه طولاني، روزه را باز كنيد و ترجيحا از نوشيدني ها و غذاهاي آبكي و سبك به همراه نان استفاده كنيد، توجه داشته باشيد كه از مواد غذايي مشابه صبحانه در هنگام افطار استفاده شود زيرا در هنگام افطار بايد يك ششم تا يك پنجم انرژي لازم در طول روز دريافت شود.
وي افزود: مصرف مواد غذايي حاوي فيبر و قندهاي پيچيده مثل انواع سبزيجات و ميوه ها، به جاي استفاده از مواد حاوي قندهاي ساده و چربي فراوان مثل حلوا توصيه مي شود و نوشيدن زياد آب و انواع شربت ها براي رفع تشنگي، نه تنها باعث كنترل آن نخواهد شد، بلكه باعث دفع سريع ادرار نيز مي شود.
وي گفت: نخوردن وعده سحري يكي از نكاتي است كه متاسفانه در سال هاي اخير به ويژه در نسل جوان شاهد آن هستيم، مصرف وعده سحري مشابه ناهار توصيه مي شود زيرا ثابت شده است كه حذف سحري علاوه بر ايجاد مشكلات گوارشي در ايام ماه مبارك رمضان و عدم توفيق ادامه روزه داري در اين ماه، حتي در كساني كه روزه داري را به اتمام رسانده اند نيز باعث بروز مشكلات گوارشي مي شود.
ساعدي ادامه داد: در افرادي كه وعده سحري نمي خورند پس از 8 تا 9 ساعت توان فكري و جسمي به ميزان قابل ملاحظه اي كاهش مي يابد و كساني هم كه سحري مي خورند بايد توجه كنند كه تا اندازه امكان از مواد قندي ساده در وقت سحر استفاده نكنند، زيرا باعث ضعف و بي حالي زودرس در روز خواهد شد.
وي تصريح كرد: مصرف زياد آب در هنگام سحر نيز توصيه نمي شود زيرا در تنظيم مايعات بدن و رفع تشنگي روزانه تاثيري نخواهد داشت.
7311 / 6081
زاهدان- ايرنا- روزه داري براي مدت طولاني در ماه مبارك رمضان مستلزم تغذيه اي مناسب در هنگام سحر و افطار و نيز استفاده مناسب از دارو ها براي بيماران است تا بتوان اين فريضه الهي را به بهترين شكل انجام داد.