سيد مصطفي هاشمي روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران استان همدان افزود: نسبت جمعيت روستايي به شهرها در كشور 29 درصد است كه اين رقم در همدان به 42 درصد مي رسد.
وي ادامه داد: استان ما يك استان روستا نگر است و شايد بتوان اينگونه تعبير كرد كه زير ساخت ها در روستاهاي همدان به نحومطلوب تري انجام شده و زندگي در روستاها آسان تر شده است.
وي بيان كرد: 6 شهرستان استان يا جمعيت روستايي برابر با جمعيت شهري دارند يا جمعيت روستايي آنها بيشتر از جمعيت شهري است كه شهرستان هاي تويسركان، بهار، رزن و فامنين از جمله اين شهرستان ها هستند.
وي تصريح كرد: در كل استان منابع تامين آب در روستاها از طريق آب هاي زيرزميني است، چرا كه در اين بخش از آب هاي سطحي بي بهره هستيم و اين منابع در استان بسيار متفرق هستند.
وي عنوان كرد: هم اكنون بيش از 890 منبع تامين آب در سطح استان وجود دارد كه مديريت اين منابع ،خدمات رساني و سر پا نگه داشتن اين منابع كار آساني نيست.
وي افزود: 397 مورد از اين منابع چاه عميق، 320 حلقه چاه دستي، 143 دهنه چشمه و 20 رشته قنات هستند.
وي تصريح كرد: با كوچكترين اتفاقي در بارش ها اين منابع متاثر مي شوند بويژه اين حالت در جشمه ها بيشتر است.
وي با بيان اينكه حدود 460 روستاي استان دائم در حال تنش هستند عنوان كرد: با ارائه برنامه هاي پايدار مي توان مانع از اين مشكل مي شد.
وي اضافه كرد: چشمه هاي موجود در روستاها از ابتداي سال تاكنون مشكلي نداشتند اما با آغاز فصل گرما علائم كمبود آب خود را نشان مي دهد.
هاشمي بيان كرد: در روستاهاي استان همدان نزديك به 106 هزار متر مكعب مخزن ذخيره آب و يك هزار 900 خط انتقال آب و چهار هزار كيلومتر شبكه توزيع آب وجود دارد.
مدير عامل شركت آبفار استان همدان تصريح كرد: پس از پيروزي انقلاب اسلامي در 98 درصد روستاهاي استان يكبار تاسيسات آبرساني ايجاد شده است اما هم اكنون همه اين روستاها بهره مند از آب نيستند.
وي با بيان اينكه تا پايان برنامه ششم عدد بهره مندي روستاهاي اين استان بايد به 84 درصد برسد اضافه كرد: هم اكنون اين عدد 68.5 درصد است.
وي ادامه داد: سفر رياست جمهوري به اين استان براي بخش آب روستايي در سال گذشته بركات فراواني داشت و از اين محل طي سال 94 و 95 از 400 ميليارد ريال در بخش مجتمع هاي اولويت دار روستايي تخصصيص اعتبار شود.
وي بيان كرد: از محل اعتبارات صندوق توسعه ارزي تعهد شده است كه 19 مجتمع آبرساني اجرا و هم اكنون 88 روستاي تك پروژه اي منفرد نيز در حال اجرا است.
هاشمي با بيان اينكه با توجه به شعار سال وزارت نيرو تكاليفي را براي شركت هاي مادر تعريف كرده است افزود: با توجه به تكميل 9 مجتمع آبرساني حدود 34 روستا از 88 روستا در ليست پروژه هاي ما جا گرفته اندو تعهد شده است تا عمليات اجرايي اين طرح ها كه ظرفيت تامين آب 70 هزار نفر را دارد تا سال آينده به بهره برداري برسد.
وي عنوان كرد: حدود 160 هزار نفر از جمعيت روستايي استان با اجراي پروژه هاي اقتصاد مقاومتي بهره مند از آب خواهند شد و بهره برداري از اين پروژه ها از ابتداي سالجاري آغاز شده است.
وي بيان كرد: در حوزه فاضلاب در بخش روستايي كل كشور اقدامات قابل توجهي صورت نگرفته است و علت آن نيز نبود آب براي ايجاد اين تاسيسات در روستاها است.
وي اذعان داشت: هم اكنون زندگي در روستاها نيز مشابه شهرها شده و بر ميزان مصرف آب در اين روستاها افزوده شده است و با اين خشكسالي هايي كه اتفاق افتاد همه فشارها روي شبكه آبرساني است به اين دليل ناچار به تامين آب برخي از اين روستاها با تانكر هستيم.
وي ادامه داد: برخي روستاييان استان در كنار مصرف رومزه خود از اين آب براي احشام و يا آبياري باغچه ها نيز استفاده مي كنند و اوج مصرف در روستاهاي استان در فصل خيار شورگيري، شستشوي سير، گرفتن رب و فصل شيره پزان كه فشار زيادي به شبكه وارد مي شود.
وي عنوان كرد: از طرفي آب و هواي استان براي اطراق هاي موقت مناسب است و روستاهاي اين استان ييلاق خوبي براي ساكنين شهر است به اين دليل در فصل تابستان با پيك مهاجرت مواجه بوده و در برخي روستاها جمعيت حتي به دو برابر هم مي رسد.
هاشمي افزود: شرايط اقليمي و جوي مشكلات ما را دو برابر مي كند به گونه اي كه در سه ماه فصل تابستان و برداشت محصولات و گردشگري با مشكلات فراواني مواجه هستيم.
مدير عامل شركت آب و فاضلاب روستايي همدان ادامه داد: براي اينكه روستاهايي كه از طريق چاه عميق و دستي تامين آب مي شوند به مشكل برنخوردند 58 مجتمع در دست اقدام قرار گرفته است كه اينها يا در حال مطالعه هستند يا در حال اجرا بوده و يا به بهره برداري رسيده اند.
وي بيان كرد: سال گذشته با وجود كمبودهاي مالي و اختصاص نيافتن رقمي براي اصلاح، 300 دستگاه شناور با صرف هزينه بالا در اين روستاها تعويض شد و از ابتداي سال 95 تمام امور نگه داري آب و فاضلاب روستايي به بخش خصوصي واگذار شد.
وي افزود: براي اينكه حقي از آبداران ضايع نشود تعاوني آبداران نيز ايجاد شده و براي غلبه بر مشكلات آبي در بخش مسكن فعاليت هاي خوبي انجام شده است.
مدير عامل شركت آب و فاضلاب روستايي استان همدان ادامه داد: سال گذشته 12 هزار مورد كار تعمير و رفع نشتي شبكه ها انجام شده كه اين عدد قابل توجهي است و باعث شده تا هيج آبي از مخازن ما هدر نرود.
وي اظهار كرد: سال گذشته يك هزار و 100 كنتور خراب در روستاها تعويض شده است و عمده هدر رفت آب ما در روستاها به دليل وجود انشعابات غير مجاز و مصرف هاي خارج از الگوي مصرف است.
مدير عامل شركت آب و فاضلاب روستايي همدان با بيان اينكه هم اكنون 22 روستاي استان با تانكر آبرساني مي شود افزود: عمده اين روستاها داراي خانوارهاي كمي هستند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه سرقت از تاسيسات آبي در روستاها كاهش يافته است ادامه داد: البته اين سرقت ها رقم بالايي نبود چرا كه ابزار اين تاسيسات كارايي شخصي ندارند اما اين سرقت ها به ساختار اين تاسيسات آسيب وارد مي كند.
وي از برنامه ريزي ها براي ايجاد تاسيسات فاضلاب در 2.88 درصد از روستاهاي استان خبر داد و گفت: عمده مصرف كنندگان آب در روستاها خانم ها هستند كه براي آموزش اين افراد بايد اقدام كرد.
مدير عامل شركت آبفار همدان با بيان اينكه پرت آب در روستاهاي همدان هم اكنون 27.7 درصد است است تصريح كرد:233 روستاي استان در خطر مواجه با تنش آبي هستند و هزينه آبرساني سيار به روستا ها به ازاي هر متر مكعب 100 هزار ريال است.
وي ادامه داد: براي رفع نياز آب اين روستاها 29 مجتمع تعريف شده است كه ساخت آنها در گرو تامين اعتبارات لازم است.
هاشمي با بيان اينكه 47 مورد از اين روستاها تحت پوشش شركت آب و فاضلاب روستايي نبوده و توسط شورا و دهياري اداره مي شود عنوان كرد: اين روستاها نيازمند اجراي 349 كيلومتر شبكه و 231.5 كيلومترخط انتقال است.
وي اضافه كرد: اين روستاها همچنين نيازمند 24 دهنه چشمه، 99 حلقه چاه و تجهيز 139 حلقه چاه هستند.
وي از شناسايي چهار هزار و 86 مشترك پر مصرف در روستاهاي اين استان خبر داد و افزود: يك هزار و 271 مورد از اين انشعابات مجاز شده است.
استان همدان با دارا بودن يك هزار و 72 روستا داراي جمعيت روستايي بيشتر از جمعيت شهري بوده و ميانگين جمعيت روستايي در همدان 13 درصد بيشتر از نرم كشوري است و 765 روستا از اين تعداد تحت پوشش خدمات شركت آب و فاضلاب روستايي قرار دارند.
7530/6993
![بدهي 33 ميليارد ريالي روستائيان همدان به شركت آب بدهي 33 ميليارد ريالي روستائيان همدان به شركت آب](https://img9.irna.ir/old/Image/1395/13950402/82122736/N82122736-70814863.jpg)
همدان- ايرنا- مدير عامل شركت آب و فاضلاب روستايي استان همدان گفت: روستائيان استان همدان 33 ميليارد ريال آب بها به شركت آب و فاضلاب روستايي همدان بدهكار هستند.