در اين گزارش كه در شماره سه شنبه 15 تير 1395 خورشيدي به قلم مريم يوشيزاده منتشر شده است، مي خوانيم: آمار نشان ميدهد 37 درصد جامعه ايراني مستعد ابتلا به بيماريهاي ديابتي هستند و متاسفانه شيوع عوارض چشمي بيماران ديابتي روزبهروز بيشتر ميشود. ديابت يك بيماري موذي است و چراغ خاموش ميآيد و بدون اين كه ساكنان بدن متوجه شوند به خانه چشم ميرسد.
به گفته دكتر جعفرنژادي، ديابت علت اصلي كاهش ديد و نابينايي در بالغان است. در هر دو نوع ديابت عوارض چشمي مشاهده ميشود و احتمال عوارض و درگيري چشمي در افرادي كه بيش از پنج سال مبتلا به ديابت هستند، بيشتر است. به عبارت ديگر معمولا از هر چهار نفر ديابتي يك نفر دچار بيماريهاي چشمي ميشود. نكته حائز اهميت اين است كه تشخيص بموقع و پيگيري دائم ميتواند از بروز كوري جلوگيري كند.
دكتر عباسعلي جعفرنژادي، فوقتخصص قرنيه در گفتوگو با جامجم ميگويد: ديابت از جمله بيماريهايي است كه روي اندامهاي مختلف بدن تاثير ميگذارد. چشم هم يكي از اين اندامها ست كه ممكن است بر اثر ديابت بشدت آسيب ببيند.
**ويزيت بيمار ديابتي توسط چشم پزشك
در بيشتر موارد چشم پزشك، اولين شخصي است كه بيماري ديابت را تشخيص ميدهد. دكتر جعفرنژادي ميگويد: در افراد ديابتي آب مرواريد، آب سياه، عفونتهاي چشمي و خشكي چشم، درگيري شبكيه و زجاجيه چشم نسبت به ديگر افراد شايعتر است.
اين متخصص چشم ميافزايد: اگر بيمار ديابتي كه قند خون بالايي دارد با تاري ناگهاني ديد و عيب انكساري، نزديك بيني يا دوربيني داشته باشد با عينك اصلاح نميشود. همچنين ممكن است بيمار ديابتي با تاري ناگهاني بر اثر خونريزي چشم يا كاهش تدريجي ديد مراجعه كند .
لازم است، بيماران ديابتي علاوهبر متخصص غدد، توسط چشم پزشك به صورت دورهاي ويزيت شوند. به گفته دكتر جعفرنژادي، علاوهبر كنترل قند خون، فشار خون، چربي خون و درمان مشكلات كليوي ميتوان از بروز عوارض چشمي جلوگيري كرد. اين امر در درمان رتينوپاتي ديابتي ـ يكي از شايعترين علل نابينايي بزرگسالان ـ موثر است. همچنين در درمان اين بيماري از ليزر شبكيه، تزريق دارو به داخل چشم و اعمال جراحي استفاده ميشود. در صورت تشخيص ديابت، فرد بايد در اولين مرحله به چشم پزشك مراجعه كند.
**ديابت چيست؟
آمارها نشان ميدهد در جهان از هر 12نفر يك نفر با ديابت زندگي ميكند و از هر دو بيمار ديابتي، يك نفر از بيماري خود اطلاع ندارد. در ايران هم چهار و نيم ميليون نفر مبتلا به ديابت هستند و از اين تعداد دو ميليون نفر از بيماري خود اطلاع ندارند. به طور كلي در هر شش ثانيه، يك نفر بر اثر ديابت در جهان جان خود را از دست ميدهد. ت
نها نكته در خصوص اين بيماري غيرواگير اين است كه با كنترل و مديريت شيوه زندگي ميتوان آن را شكست داد. دكتر ژيان وليئي، متخصص بيماريهاي داخلي و غدد در اين باره به جامجم ميگويد: ديابت از شايعترين اختلالات متابوليك و يك بيماري مزمن است كه در نتيجه آن سوخت و ساز قند در بدن مختل ميشود. اين بيماري بر حسب ايجاد آن در دو گروه قرار ميگيرد كه معمولا افراد در سنين نوجواني به ديابت نوع 1 مبتلا ميشوند. ديابت نوع 2 معمولا در ميانسالي بروز كرده و زمينه ارثي در ايجاد آن دخيل است.
**اصلاح شيوه زندگي، سپري در برابر ديابت نوع 2
ديابت نوع 1 ناشي از فقدان انسولين است و بايد با انسولين درمان شود. اين متخصص غدد ميگويد: عوامل متعددي ازجمله آلوده شدن به ويروسهايي خاص يا اختلال خود ايمني ميتواند باعث ابتلا به ديابت نوع يك شود. هرچند ديابت نوع 1 معمولا در كودكي و نوجواني رخ ميدهد، اما امكان ابتلا بزرگسالان نيز به اين بيماري وجود دارد.
وي ميافزايد: ديابت نوع 2 ناشي از كمبود يا اشكال عملكرد انسولين است. وراثت، عدم تحرك، چاقي، تغذيه نامناسب عوامل موثر در بروز ديابت نوع 2 است. افراد مبتلا به اين شكل ديابت با مصرف دارو، اصلاح شيوه زندگي، رژيم غذايي مناسب، ورزش و حفظ وزن ميتوانند درمان شوند.
**چگونه ديابت غافلگير ميكند؟
دكتر وليئي ميگويد: علائم شاخص ديابت، زماني كه فردي به اين بيماري مبتلا ميشود به صورت پرخوري، پرنوشي و پرادراري خود را نشان ميدهد. وي ميافزايد: بالا بودن قند خون، زمينهساز بروز بيماريهاي قلبي ـ عروقي، كليوي (نفروپاتي)، فشار خون و بيماريهاي چشم است. به بيان ديگر در ديابت، عروق خوني آسيب ميبيند و ميتوان با كنترل ديابت از بروز آن جلوگيري كرد.
نكته آخر اين كه، فرد مبتلا به ديابت براي كنترل و پيشگيري از عوارض اين بيماري بايد رژيم غذايي سالم داشته باشد، به مقدار كافي ورزش كند و وزن خود را متعادل نگه دارد. همچنين يك بيمار ديابتي بايد به طور منظم با پزشك متخصص در ارتباط باشد. داروهاي تجويز شده بطور منظم مصرف و قند خون و فشار خون مرتب چك شوند.
*منبع: روزنامه جام جم
**گروه اطلاع رساني**9165**2002
تهران- ايرنا- روزنامه جام جم در صفحه سلامت نوشت: تحقيقات نشان ميدهد بيماران ديابتي دو تا چهار برابر بيشتر از افراد عادي به سكته و بيماريهاي قلبي دچار ميشوند بعلاوه بيماران ديابتي، 25 برابر بيشتر در معرض ابتلا به بيماريهاي چشمي و كوري قرار دارند و ده برابر بيشتر از افراد عادي از نارسايي كليه رنج ميبرند.