به گزارش ايرنا براساس راهنماي كشوري مبارزه با بيماري تب كريمه كنگو علايمي مانند تب ناگهاني، سردرد شديد، درد شديد در ناحيه پشت و كمر، بي حالي، تهوع و استفراغ، اسهال و درد شكم، تظاهرات خونريزي دهنده شامل خونريزي زيرپوستي، خونريزي از بيني و مخاط دهان، استفراغ خوني، مدفوع خوني و ادرار خوني شواهد ابتلا به اين بيماري است.
تب كنگو مي تواند از طريق گزش كنه آلوده، له كردن آن بر روي پوست و يا تماس مستقيم با خون، ترشحات، لاشه گوشت دام آلوده و حتي خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ فرد مبتلا به بيماري انتقال يابد.
با وجودي كه ويروس عامل بيماري در خون حيوانات نشخواركننده اهلي مانند گاو، گوسفند، بز و شتر به مدت يك هفته پس از آلودگي باقي مانده و هيچ گونه علايم مشخصي از بيماري در دام وجود ندارد ولي خطر انتقال آن به انسان در هنگام ذبح حيوان آلوده و يا يك دوره كوتاه پس از ذبح حيوان آلوده وجود دارد.
همچنين بر اساس اين راهنماي منتشر شده از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كنه در انتقال بيماري نقش مهمي دارد و شيوع بيماري بيشتر در فصل گرم سال همزمان با فصل فعاليت مخزن بيماري (كنه) است و قصابان، كشاورزان، كاركنان كشتارگاه ها، دامپزشكان، پزشكان و كاركنان آزمايشگاه ها از جمله افراد در معرض خطر اين بيماري محسوب مي شوند.
*** توصيه هاي بهداشتي براي پيشگيري از ابتلا به تب كنگو
• گوشت مصرفي خود را تنها از مراكز و قصابي هاي معتبر و زير نظر اداره دامپزشكي تهيه كرده و از خريد لاشه هاي بدون مهر اداره دامپزشكي (كشتار غير مجاز) خودداري كنيد.
• هنگام هر نوع تماس با دام يا لاشه آن در قصابي، كمك به زايمان دام، خرد كردن گوشت تازه، تيمار كردن، پشم چيني ، تميز كردن آغل يا طويله حتما از وسايل حفاظتي شامل كلاه، ماسك، عينك، دستكش، روپوش، پيش بند پلاستيكي و چكمه استفاده كنيد.
• قبل از خرد كردن، دستكاري و مصرف گوشت تازه دام ذبح شده بايد حداقل به مدت 24 ساعت و احشاي آن مانند جگر، دل و قلوه به مدت 48 ساعت در يخچال و در دماي 4 تا 8 درجه نگهداري شود.
• از مصرف جگر و گوشت دام به صورت خام يا نيم پز خودداري كنيد
• در مناطقي كه احتمال گزش كنه وجود دارد (مانند محل نگهداري دام) از لباس هايي به رنگ روشن و مواد دور كننده حشرات استفاده كنيد و هر 2 تا 4 ساعت بدن و لباس خود را از لحاظ وجود كنه بررسي كنيد.
• هرگز كنه را با دست جدا يا له نكنيد و براي اين كار روغن وازلين را به سطح پشتي كنه بماليد تا تنفس اين حشره قطع شده و توانايي اتصال به پوست را نداشته باشد.
• در صورت مشاهده فردي با علايم تب ناگهاني، سردرد شديد، خونريزي و سابقه تماس با دام به سرعت وي را به نزديكترين بيمارستان عفوني و يا به نزديكترين مركز بهداشتي و درماني انتقال دهيد.
منبع: راهنماي كشوري مبارزه با بيماري تب كريمه كنگو
7323 / 6081
زاهدان- ايرنا- تب كريمه كنگو (CCHF) بيماري خونريزي دهنده تب دار و حادي است كه بيشتر در ايام گرم سال و فصل تابستان شايع شده، مرگ و مير بالايي دارد و در صورت تاخير در تشخيص و درمان مي تواند فرد بيمار را به كام مرگ بكشاند.