به گزارش ايرنا به نقل از مركز خبر حوزه، آيت الله عليرضا اعرافي روز شنبه در افتتاحيه دوره اخلاقي «ضيافت ملكوت» در مدرسه علميه حقاني قم، با بيان اينكه نكته ديگري كه براي پيشرفت تهذيبي و اخلاقي طلاب در تراز انقلاب اسلامي لازم است، شناخت عميق از رقيبان، دشمنان و غرب است، گفت: امروز حوزه ما در جايگاهي قرار گرفته كه تمام عالم بر روي آن حساب باز كرده است و در طرف مقابل، معاندان و رقيبان آمده اند تا به ما لطمه بزنند.
مدير حوزه هاي علميه بيان كرد: امروز اگر حوزه ها و طلاب ما ندانند كه در كجا قرار گرفته اند و معاندان چگونه با آنان رفتار مي كنند، پيشرفت نخواهند كرد.
آيت الله اعرافي همچنين گفت: شكل گيري هسته هاي برنامه ريزي، سياستگذاري و نظارت بر مسائل تهذيبي، تربيتي و اخلاقي در حوزه ها و مدارس علميه كشور از جمله وظيفه هايي است كه بر عهده معاونت تهذيب است.
وي افزود: حوزه هاي ما از سابقه درخشان و بسيار باشكوهي برخوردار است؛ حوزه هاي ما از سنت هاي مناسبي برخوردار بوده و ضرورت احياي خودباوري و شناخت و تاكيد بر هويت صنفي حوزوي بودن و روحانيت از مباحث مهمي است كه در اخلاق و تهذيب در حوزه بايد دنبال كنيم.
وي با بيان اينكه به طور حتم بايد در مباحث علمي، اخلاقي و سياسي هويت حوزه اي و تكيه بر ميراث بزرگ آن را مورد توجه قرار دهيم، گفت: حوزه بالاي يك هزار سال با ارزش و تلالو، قدمت داشته است و بايد افتخار كنيم كه به چنين دستگاه بزرگ و با افتخارات بالاي علمي و اخلاقي متصل هستيم.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي خاطرنشان كرد: خودباوري صنفي روحانيت يك اصل است كه روح اميد به آينده و نشاط را در طلبه ها ايجاد كرده است و حوزه دانش و اخلاق را نيز سامان خواهد داد.
وي با بيان اينكه حوزه، مطلقا نبايد نسبت به نهادهاي ديگر احساس كمبود داشته باشد و بايد به هويت خود افتخار كند، گفت: حوزه داراي ميراث بزرگ فرهنگي، اخلاقي، علمي، سياسي و غيره مي باشد كه نسبت به نهادهاي ديگر كمبودي نداشته و طلاب نيز بايد آن را باور داشته باشند.
وي گفت: اگر تاريخ مشعشع حوزه بر ديدگان طلاب جلوه كند، روح اميد او تقويت و فضاي معنوي او بارور خواهد شد و اگر اين روح اميد پرورش پيدا كند، طلبه ديگر احساس نياز به مدرك نداشته باشد و نكات اخلاقي او پررنگ خواهد شد.
وي با بيان اينكه نگاه تمدني به دين و حوزه به طلاب احساس شخصيتي خواهد داد كه شايد در جاي ديگر پيدا نشود، گفت: معتقديم كه اسلام دين تمدني است و با نظريه هايي كه در قبل و بعد از انقلاب بوده كه اسلام را در حاشيه زندگي بشر مي داند، مخالفيم؛ پس اگر ما خود را سپاه و كاروراني بدانيم كه بايد تمدن جديدي را در دنيا به وجود بياورد، داراي اقتضائاتي خواهد شد كه بايد به آن توجه شود.
آيت الله اعرافي خاطرنشان كرد: گذشته نگري، آينده نگري و احياي هويت حوزه اي از پايه هايي است كه مي تواند حوزه را تكان داده و خلاها را پر خواهد كرد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود، خاطرنشان كرد: اصل مشاركت طلبه در كنار استاد و مديريت براي تعالي اخلاق، معنويت و رشد تربيتي از نكات مهمي است كه بايد دنبال شود.
وي با بيان اينكه پيشگامي طلاب در مباحث اخلاقي و تربيتي از نكات بسيار مهم است، تصريح كرد: در جامعه المصطفي العالميه نزديك به 300 انجمن تشكيل داده بوديم تا خود طلاب در مباحث علمي و اخلاقي حضوري فعال داشته باشند.
امام جمعه موقت قم با تاكيد بر درآميختگي تحصيل و تهذيب، خاطرنشان كرد: در حوزه اي تحصيل مي كنيم كه در نظام آموزشي، اخلاق مدار و تهذيب محور باشد، اگر اينگونه نباشد، ابتداي سقوط ما خواهد شد.
وي گفت: قرار گرفتن اخلاق در قلب تحصيل، از سنت هاي اصيل حوزوي ماست كه از گذشته بوده است و امروز نيز بايد ادامه داشته باشد؛ داشتن خلاقيت در مدارس علميه از جمله مباحثي است كه بايد به آن توجه شود و مديران و معاونان نبايد منتظر ستاد باشند.
مدير حوزه هاي علميه خاطرنشان كرد: پيشرفت علمي و اخلاقي با تلاش مسئولان مدارس به وجود خواهد آمد و نبايد منتظر مديريت حوزه ماند تا دستورالعملي صادر كند.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي تصريح كرد: در مبارزه با آسيب هاي اخلاقي و تنظيم برنامه هاي تهذيبي، خلاقيت و ابتكار، بسيار ضروري است و بايد دنبال شود، همچنين تقويت انگيزه هاي شخصي در پيشرفت طلاب بسيار تاثيرگذار است و بايد اين روح را تقويت كرد.
آيت الله اعرافي اظهار كرد: سخت ترين كار براي بشر اين است كه خويش و جهان درون خود را مديريت و كنترل كند و طلاب بايد اين مديريت را فرا بگيرند، شيطان تصرفات ظريف و پيچيده اي در تمام مبادي فعل ارادي و ساحت هاي شخصيتي ما دارد كه با مديريت و كنترل درون مي توان با آن مقابله كرد.
مدير حوزه هاي علميه گفت: بايد تلاش كنيم كه نگاه درون در طلاب تقويت شود و نگاه به بيرون را كم نماييم؛ البته به اين معنا نيست كه از شناخت بيرون دور شويم؛ بلكه بايد نگاه به درون را اصل قرار دهيم كه ثمرات بسياري خواهد داشت.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي خاطرنشان كرد: اساس تربيت و رشد اخلاقي اين است كه دوربين ها، حسگرها و شاخك هاي انسان نسبت به درون فعال باشد.
امام جمعه قم با تاكيد بر آسيب شناسي اخلاقي و تهذيبي مدارس، بيان كرد: پژوهش اخلاقي و تربيتي از يك طرف و آسيب شناسي اخلاقي از طرف ديگر، از جمله مباحثي است كه بايد در مدارس انجام شود.
آيت الله اعرافي خاطرنشان كرد: وجود كتابخانه اخلاق و معرفت به همراه سير مطالعاتي در مدارس يكي از ضرورياتي است كه بايد دنبال شود.
7406/ 6133/
مدير حوزه هاي علميه:
نگاه بين المللي، حوزويان را در تراز حوزه و انقلاب قرار خواهد داد
۲۶ تیر ۱۳۹۵، ۲۳:۰۳
کد خبر:
82151624
قم – ايرنا – مدير حوزه هاي علميه گفت: برخورداري از يك نگاه كلان و بين المللي براي يك طلبه و استاد، از ضرورت دنياي امروز است كه با دانستن آن، علم و اخلاق حوزويان در تراز حوزه و انقلاب قرار خواهد گرفت.