به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، نمایندگان در جلسه علنی روز یكشنبه مجلس برای تامین نظر شورای نگهبان مواد الحاقی (5) ، (25)، (26)، (28) و (54)
لایحه احكام برنامه های توسعه ای كشور را با یكدیگر ادغام و به عنوان ماده 5 الحاقی این لایحه مصوب كردند.
بر این اساس در بخش الف ماده الحاقی5 ، قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران مصوب 2/10/1391 و اصلاحات بعدی آن با اصلاحات زیر دائمی شد.
در بند 1 این ماده، ماده (26) قانون به شرح زیر اصلاح و یك تبصره به آن ماده الحاق میشود:بعد از عبارت «جانبازان اعصاب و روان و شیمیایی» عبارت «جانبازان دارای محدویت جسمی، حركتی» اضافه میشود.
در تبصره این بند نیز آمده است: والدین، همسران و فرزندان شهدا كه دارای بیماریهای خاص، صعبالعلاج یا محدودیت جسمی حركتی میباشند، پس از تأیید كمیسیون پزشكی بنیاد شهید و امور ایثارگران مشمول این ماده میشوند.
در بند 2 این ماده در انتهای ماده (70) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران عبارت «بالای بیست و پنج درصد(25%)» حذف شد.
در بند 3 ماده الحاقی 5 نیز متن زیر جایگزین ماده(13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران شد: بیمه تكمیلی ایثارگران و هزینههای مازاد بر بیمههای پایه(بیمه سلامت)، تأمین كلیه داروها و تجهیزات و اقلام پزشكی موردنیاز و بیمه تكمیلی جانبازان و افراد تحت تكفل، آزادگان و افراد تحت تكفل، فرزندان شهدا و افراد تحت تكفل آنها و پدر و مادر و همسر شهید اعم از شاغل در دستگاههای اجرایی و بازنشسته و مشمولان قانون كار و تأمین اجتماعی و غیرشاغل بهاستثنای ایثارگران نیروهای مسلح برعهده بنیاد شهید و امور ایثارگران است.
در تبصره این بند به بیمه پایه(سلامت) ایثارگران مذكور و نیز فرزندان شهدا و افراد تحت تكفل آنها كه تحتپوشش هیچ دستگاهی نبوده و ایثارگران بازنشسته و یا ایثارگرانی كه مشمول قوانین كار و تأمین اجتماعی نمیباشند برعهده بنیاد شهید و امور ایثارگران است.
همچنین در بند 4 این ماده احكام زیر به ماده (21) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران الحاق میشود: بنیاد شهید و امور ایثارگران موظف است فرزندان شاهد، جانباز و آزاده را با اولویت فرزندان شاهد و سپس فرزندان جانبازان براساس درصد جانبازی و فرزندان آزادگان براساس مدت اسارت مذكور در این بند معرفی كند.
تمامی مسؤولان دستگاه های اجرائی پس از تعیین تكلیف سهمیه مذكور در این قانون میتوانند اقدام به جذب نیروی انسانی مورد نیاز كنند. با متخلفان از اجرای این قانون مطابق قوانین و مقررات مربوط رفتار میشود.
براین اساس سازمان مدیریت و برنامهریزی كشور و بنیاد شهید و امور ایثارگران موظفند بر حسن اجرای این ماده در دستگاه های اجرایی نظارت كنند.
در بند 5 ماده الحاقی 5 نیز متن زیر جایگزین ماده(7) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران شد.
وزارت راه و شهرسازی موظف است مسكن جانبازان، آزادگان، همسر و فرزندان شهدا و فرزندان جانبازان هفتاددرصد(70%) و بالاتر را كه قبلاً از زمین یا مسكن دولتی و تسهیلات یا وام مسكن ارزانقیمت استفاده نكردهاند با واگذاری مسكن و یا زمین بر مبنای زمین به قیمت منطقهای، سال واگذاری و سایر هزینهها به قیمت تمامشده تأمین كند.
تبصره 1 بند بانك های عامل را موظف شدند تا تعیین تكلیف نهائی مسكن ایثارگران حداقل سالانه یكصدهزار فقره تسهیلات ارزان قیمت تأمین مسكن به ایثارگران واجد شرایط مذكور پرداخت كنند.
در تبصره 2 نیز بانك های عامل موظف شدند در روستاها یا شهرهای فاقد مسكن ملكی، تسهیلات مسكن ارزانقیمت به واحدهای مسكونی قدیمی و قولنامهای را به ایثارگران مشمول پرداخت كنند.
تبصره 3 نیز اجازه می دهد تا در مناطقی كه محدویت زمین وجود ندارد و به جهت رفاه حال ایثارگران، واگذاری زمین بهصورت قطعه ملكی غیرمشاع میباشد.
در تبصره 4 نیز فرزندان جانبازان متوفی كه متأهل و فاقد مسكن هستند، همانند فرزندان شاهد از یك فقره تسهیلات مسكن ارزانقیمت بهرهمند میشوند.
نمایندگان مجلس در بند ب مصوب كردند كه دولت به منظور استمرار، توسعه و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، در جهت حفظ كرامت ایثارگران با اولویت عرضه منابع مالی، فرصتها، امكانات و تسهیلات و امتیازات به ایثارگران، پدر، مادر، همسر و فرزندان شهدا و همچنین جانبازان، آزادگان و افراد تحت تكفل آنان، اقدامات زیر را انجام میدهد:
1- فرزندان شهدا از تمامی امتیازات و مزایای مقرر در قوانین و مقررات مختلف برای شخـص جانباز پنجاهدرصد(50%) و بالاتر به استثنای تسـهیلات خودرو و حق پرستاری و كاهش ساعت كاری و حالت اشتغال برخوردارند. امتیازات ناشی از این بند شامل وابستگان فرزند شهید نمیشود.
2- بهمنظور كاهش هزینههای مهندسی ساخت مسكن برای خانوادههای شهدا و ایثارگران، بنیاد شهید و امور ایثارگران مجاز است با رعایت قانون نظام مهندسی و كنترل ساختمان مصوب 22/12/1374 و مقررات ملی ساختمان، صددرصد(100%) هزینههای خدمات مربوطه را برای یكبار و حداكثر برای یكصدمتر مربع تأمین نموده و هزینه آن را در بودجه سنواتی پیشبینی كند.
3- دولت مكلف است بهمنظور حفظ كرامت و منزلت ایثارگران و رزمندگان معسر نسبت به تأمین معیشت و پوشش بیمهای آنان در قالب بودجه سنواتی اقدام كند. همچنین دولت موظف است نسبت به ساماندهی و برقراری مستمری بسیجیان و رزمندگان معسر دوران دفاع مقدس اعم از بسیجیان تحت فرماندهی سپاه پاسداران، كمیته انقلاب اسلامی و جهاد سازندگی اقدام كند.
4- آزادگانی كه قبل از تصویب این قانون بازنشسته شدهاند و بهدلیل استفاده از دوبرابرشدن سابقه اسارت زودتر از خدمت سیسال بازنشسته شدهاند، میتوانند برای یكبار و با رعایت شرط سنی زیر شصت و پنج سال با بازگشت به خدمت، سیسال خدمت را تكمیل كنند و سپس با لحاظ عین سوابق اسارت و با رعایت شرایط به بازنشستگی نائل آیند.
تبصره- مدت اسارت افراد مذكور كه به خدمت اعاده میشوند صرفاً یك برابر محسوب میشود.
5- بنیاد شهید و امور ایثارگران مكلف است كلیه فرزندان شهید فاقد شغل و پوشش بیمهای متقاضی شغل مناسب تا زمان تأمین اشتغال پایدار را تحت پوشش بیمه اجباری بازنشستگی و درمانی سازمان تأمین اجتماعی قرار داده و صددرصد(100%) حق بیمه مربوطه را تأمین و پرداخت كند.
6- بنیاد شهید و امور ایثارگران مكلف است فرزندان شهید دارای بیماریهای خاص، صعبالعلاج، محجور و از كارافتاده كلی را همانند جانبازان از كارافتاده تحتپوشش كامل قرار داده و حقوق و مزایای مشابه به ایشان و خانواده تحت تكفل پرداخت كند.
7- جانبازان و آزادگان، همسران و فرزندان شهدا شاغل در كلیه وزارتخانهها، دستگاهها و مؤسسات تابعه آنها، نیروهای مسلح، شركتهای عمومی دولتی، در صورت تنزل از مناصب مدیریتی، اداری و لشكری، مشروط به عدم محكومیت آنها براساس آراء مراجع قضائی و یا اداری، از كلیه حقوق و مزایای پست سازمانی یا همتراز شغل و پست بالاتر برخوردار میشوند.
8- ایثارگرانی كه به موجب قوانین و مقررات مربوط از امتیاز یك مقطع تحصیلی بالاتر بهرهمند میباشند با داشتن مدرك كارشناسی، مشمول بند(الف) ماده(103) قانون مدیریت خدمات كشوری بوده و میتوانند تا سی و پنجسال خدمت كنند.
9- دولت موظف است نسبت به تبدیل وضعیت جانبازان و فرزندان شهدا با بیش از پنجسال سابقه خدمت قراردادی در وزارتخانهها و شركتهای دولتی اقدام كند.
تبصره1- حكم این جزء شامل سهمیه استخدامی دولت است و به تعداد افراد مشمول تبدیل وضعیتیافته، از مجوزها و سهمیههای قانونی استخدام كسر میشود.
تبصره2- افرادی كه بعد از لازمالاجراء شدن این قانون در دستگاههای مذكور بهصورت قراردادی مشغول بهكار میشوند، مشمول حكم این جزء نخواهند بود.
پ- ایثارگران و فرزندان شهدا مشمول قوانین، مقررات و ضوابط استخدامی خاص مربوط به خود میباشند.
ت- دولت مجاز است به همسران، فرزندان و والدین شهدای دارای تابعیت خارجی(غیرایرانی) كه در هشت سال دفاع مقدس یا بعد از آن در راستای مأموریتهای محوله از سوی مراجع ذیصلاح به شهادت رسیدهاند، حداكثر یكسال پس از تقاضای تابعیت، تابعیت ایرانی اعطاء كند.
ث- دولت موظف است از طریق بنیاد شهید و امور ایثارگران نسبت به استمرار پرداخت مستمری پدر و مادر شهید فوتشده دارای فرزندان معلول، محجور، مطلقه تحت تكفل، نامادری و بیماری صعبالعلاج و بیماری خاص اقدام نماید.
تبصره - در صورتیكه ایندسته افراد از حق و حقوق دولتی بهطور ماهانه برخوردار باشند از این ماده مستثنی هستند.
سیام**9103** 1336
تهران- ایرنا- نمایندگان مجلس شورای اسلامی قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران را دائمی كردند.