۲۹ تیر ۱۳۹۵، ۱۰:۱۵
کد خبر: 82154844
T T
۰ نفر
آیین چند صد ساله شیرخشت گیری بهانه ای برای تحكیم دوستی

كرج - ایرنا - «سنج» دورترین روستای بخش چندار ساوجبلاغ است؛ مردم آن هرسال در ابتدای فصل تابستان در هر جای كشور كه باشند به روستای خود می آیند ودر جشن شیر خشت گیری شركت می كنند كه در نوع خود بی نظیر است.

راه خیلی دور و صعب العبور است اما طبیعت بسیار زیبا و شگفت انگیز و مهمان نوازی اهالی سنج جایی برای خستگی نمی گذارد.
2 مسیر برای رفتن به دره هزار بند وجود دارد، یك مسیر كه خیلی سخت تر و نزدیكتر است و از كنار رودخونه می گذرد و اغلب اهالی بومی و زنان روستا از مسیر خودشان را به دره می رسانند و مسیر بعدی مسیری است كه می شود از قاطر و چهارپا استفاده كرد كه مسیری بهتر ولی خیلی دور است.
بعد از پنج ساعت به دره هزاربند رسیدیم، باورم نمی شد در استان البرز چنین جنگل زیبایی وجود داشته باشد. انواع گونه های درختان مثل بادام تلخ، زرشك، سیب ترش و... كه اصلی ترین آن درخت وجار و گرجه كه اهالی احترام خاصی به این درختان قائلند. درختانی كه هزاران سال موجب نجات بسیاری از فرزندان اهالی از بیماری زردی یرقان شده است.
بعد از استراحت باید قبل از طلوع آفتاب با مردم راهی ارتفاعات اطراف دره می شدیم تا گزارشمان را تكمیل كنیم. این مردم چند صد سال پیش به خواص این شیره خاص كه به شیرخشت معروف است، پی برده اند، شیره ای كه از درختی به نام وجار در هنگام طلوع آفتاب بیرون می زند.
شیر خشت یك ملین خوب، تب بر و ماده خنك كننده است كه در طب سنتی ایران مورد استفاده قرار می گیرد.
این آیین هرساله در ابتدای فصل تابستان برگزار می شود كه امسال به خاطر برنامه ریزی شورا و بخشداری چندار و دهیاری روستای سنج حضور مردم گسترده تر از گذشته بود.
رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری ساوجبلاغ كه در این آیین حضور داشت از مستند سازی این همایش خبر داد و گفت كه قصد داریم از این رویداد چند صد ساله كتابی را تهیه و از میراث فرهنگی بخواهیم تا نسبت به ثبت آن اقدام كند.
علیرضا طهماسبی افزود: بسیاری از آیین ها در كشورهای همسایه كه زیاد به چشم نمی آید، به ثبت رسیده ولی این آئین چند صد سال در بین اهالی سنج زنده بوده و امروز هم نسل جوان حضور گسترده ای در این جشن دارند اما به ثبت نرسیده است.
بخشدار چندار هم كه امسال نقش مهمی در با شكوه برگزار شدن این مراسم داشته می گوید: بخش چندار به لحاظ وجود روستاهای تاریخی نیاز است توجه ویژه ای به روستاهای هدف گردشگری شود.
محمود فلاح نژاد گفت: آیین شیر خشت گیری در روستای سنج یكی از رسم های تاریخی این روستا است كه باید به ثبت برسد تا این آیین ماندگار شود.
حسن رئیسی عضو شورای روستا نیز می گوید این كه َیر خشت باید سر موقع چیده شود، از یك قانون تبعیت می كند و آن هم اینكه هیچ كس حق ندارد زودتر به شیر خشت گیری بپردازد.
عضو شورای اسلامی روستای سنج افزود: ما برای این منطقه یكی از اهالی را انتخاب كردیم كه به او دشت بان می گویند و كارش نظارت بر درختان وجار است.
دهیار روستا هم می گوید جمع آوری شیرخشت از قدیم بین اهالی هم برای اقتصاد خانواده بوده و هم برای استفاده دارویی و امروز هم كم و بیش مردم همین نظر را دارند.
سرمدی افزود توی جاهای مختلف ایران درختان خاصی است كه قابلیت شیرخشت رو دارد ولی این منطقه از كوه های البرز به لحاظ آب و هوای معتدل از اغلب درختان وجار میتوان شیرخشت برداشت كرد
جالب است بدانید شیر خشت گیری در یكی از كشورهای همسایه هم صورت می گیرد ولی از چنین آیینی كه مردم به صورت منسجم شركت كنند برخوردار نیست و بجاست كه سازمان میراث فرهنگی این آیین را در آثار و میراث ناملموس فرهنگی كشور ثبت كند.
1535
۰ نفر