به گزارش ايرنا، در پيام امير صادقي مقدم بخشدار زارچ آمده است: استان دارالعباده يزد همواره در بين ايرانيان به ويژگي هاي قنات، قنوت و قناعت معروف بوده كه اين موضوع برگرفته از فرهنگ ديرپاي مردمان اين ديار است.
وي در اين پيام مي افزايد: قنات زارچ از نمادهاي كهن استان يزد و ميراث گرانبهايي از مردمان سختكوش، مومن و متدين زارچ است كه اخيرا در سطح بين المللي به ثبت رسيده و به جهانيان معرفي شده است.
در پيام بخشدار زارچ همچنين آمده: ضمن تبريك ثبت جهاني قنات زارچ در فهرست آثار يونسكو، از تلاش وهمت بلند دست اندركاران ميراث فرهنگي استان بويژه مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان يزد و كليه افرادي كه در به ثمر رسيدن اين موفقيت بزرگ ايفاي نقش كردند، صميمانه تقدير و تشكر مي شود.
شهردار زارچ نيز با صدور پيامي ثبت جهاني قنات زارچ در يونسكو را تبريك گفت، در پيام محمدرضا حفيظي آمده: بدون شك ثبت جهان قنات زارچ بعنوان طولاني ترين قنات ايران در فهرست يونسكو نتيجه تلاش و پيگيري مداوم و ارزنده كارشناسان و مديران سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بوده و هديه ارزشمندي براي استان و بخش زارچ است.
كميته ثبت ميراث جهاني يونسكو در چهلمين اجلاس اين كميته كه در استانبول تركيه برگزار شد با ثبت 11 قنات ايراني از جمله قنات زارچ در فهرست ميراث جهاني يونسكو موافقت كرد.
با موفقيت ثبت قنات هاي ايراني در ميراث تاريخي - فرهنگي يونسكو، در مجموع 20 اثر ايراني در فهرست ميراث جهاني يونسكو قرار گرفت.
قنات هاي ثبت جهاني شده در فهرست يونسكو را قنات قصبه گناباد، بلده فردوس، زارچ، حسن آباد، آسياب آبي ميرزانصرالله مهريز، جوپار كرمان، اكبرآباد و قاسم آباد بروات بم، مون در اردستان، وزوان و مزدآباد اصفهان و ابراهيم آباد اراك تشكيل مي دهند كه در استان هاي خراسان رضوي، خراسان جنوبي، يزد، كرمان، اصفهان و مركزي قرار دارند.
قنات زارچ با طول بيش از 83 كيلومتر و در عمق 23 متري زمين به عنوان طولاني ترين قنات ساخت دست بشر شناخته شده است، از ويژگي هاي اين سازه 70 پله بودن آن است و اين ويژگي به اضافه طولاني بودن و قدمت آن، اين قنات را به يكي از قنوات ارزنده دنيا تبديل كرده است.
قدمت قنات زارچ را متعلق به دو تا سه هزار سال پيش و دوران پيش از اسلام و دوره ساساني مي دانند.
اين قنات از نظر طول در رديف طولاني ترين قناتهاي استان يزد و كشور قرار دارد و تشكيل شده از دو رشته اصلي شور و شيرين است كه با هدف بهره برداري از آب هاي زيرزميني براي مشروب كردن اراضي كشاورزي ساخته شده است.
جوي رباني، جوي قدمگاه، جوي امام حسين (ع)، جوي وقت الساعت، جوي سيدركن الدين، جوي كليميان و جوي محل تل از جمله پاياب هاي شاخه شيرين قنات زارچ است.
براي ثبت جهاني اين قنات پاياب هاي جوي كوشكنو، پاياب حاج عباس، پاياب ميرعسكر شاهي، حسينيه شاه ابوالقاسم، مدرسه شهاب الدين طراز، مدرسه شاه كماليه و مسجد جامع و پا شيرهاي آب انبار جِن نُك و حسينيه شاه ابوالقاسم مرمت و ساماندهي شدند.
فناوري ساخت قنات در اوايل هزاره اول پيش از ميلاد در مناطق خشك كوهستاني ايران گسترش يافت و به كشاورزان اين مناطق اجازه داد تا بتوانند در دوره هاي طولاني خشكي كه آب سطحي پيدا نمي شود به كشت و زرع بپردازند، ايجاد قنات به تدريج در مناطق ديگر دنيا نيز رايج شد و اكنون قنات هاي زيادي از چين تا مراكش و حتي در قاره آمريكا وجود دارند.
شهر زارچ با قدمت بيش از سه هزار سال در كنار شهرهاي يزد و ميبد از مناطق كهن مركز ايران محسوب مي شود و در پنج كيلومتري شهر يزد قرار گرفته است.
7532/ 6014/
يزد - ايرنا - بخشدار زارچ با صدور پيامي به مناسبت ثبت جهاني قنات اين بخش، اين سازه آبي را نمادي از ميراث گرانبهاي مردمان سختكوش و متدين زارچ عنوان كرد.