مهدي قره شيخلو يكي از مشكلات مربوط به فعاليت هاي قرآني در كشور را عدم تعيين استاندارد براي پرداخت هزينه هاي اين فعاليت ها دانست و به خبرنگار معارف ايرنا گفت: سازمان دارالقرآن الكريم آمادگي ارائه خدمات قرآني به تمام نهادها و سازمان ها را دارد و اين كار باعث حل شدن بسياري از مشكلات مربوط به هزينه هاي غيرمتعارف فعاليت هاي قرآني خواهد شد.
وي افزود: برخي از سازمان ها و دستگاه ها با ارسال نامه از سازمان دارالقرآن استعلام مي كنند كه هزينه يك قاري يا داور چقدر است و اگر ما آيين نامه و تعريف مشخصي براي فعاليت هاي قرآني و هزينه هاي آن نداشته باشيم، اين معضل در كشور گسترده تر خواهد شد و لذا بايد چنين مسائلي قانونمند شود تا هزينه فعاليت هاي قرآني مشخص باشد.
** آئين نامه پرداخت حق الزحمه فعالان قرآني
اين قاري قرآن با اشاره به افراط و تفريط هايي كه در پرداخت هزينه هاي قرآني صورت مي گيرد، اظهار داشت: گاهي در يك برنامه قرآني چندين ميليون ريال به يك قاري پرداخت مي شود و در مراسمي ديگر هيچ هديه اي به قاري پرداخت نمي شود در حالي كه قاري قرآن نيز براي رفت و آمد خود هزينه مي كند و خطراتي را به جان مي خرد.
وي از مرحوم حميدرضا عباسي قاري قرآن به عنوان نمونه ياد كرد و گفت: مرحوم عباسي براي داوري در زمان برگشت از مسابقات قرآن مشهد دچار سانحه شد و از دنيا رفت و برخي از اين قاريان حتي بيمه نيستند.
قره شيخلو نگاهي جامع براي درنظر گرفتن حقوق فعالان قرآني را كمال انصاف در اين زمينه دانست و گفت: هنوز آيين نامه مشخصي براي يكپارچه كردن پرداخت هاي قرآني وجود ندارد.
وي افزود: به همين دليل در بعضي استان ها پرداخت هاي خوبي براي برنامه هاي قرآني مي شود و لذا آن استان ها مشتري هاي فراواني دارد ولي استاني ديگر كه وضعيت خوبي ندارد، كمتر مورد استقبال قرآنيان است و لذا ساماندهي اينگونه فعاليت ها يكي از وظايف ماست.
اين داور بين المللي قرآن اضافه كرد: البته سال ها است كه آيين نامه اي در سازمان دارالقرآن براي پرداخت حق الزحمه فعاليت هاي قرآني تدوين شده و ضمن ارائه تعريفي از همه افراد قرآني شامل قاري، حافظ، گروه تواشيح، مدرس، طراح سوال، مدير اجرايي و رييس كميته، تمامي پرداخت ها طبق يك چارچوب اداري صورت مي گيرد.
وي افزود: مسئولان درالقرآن ها در همه استان ها موظف هستند طبق اين چارچوب عمل كنند و اگر تخلفي ديده شود با آن برخورد مي شود.
قره شيخلو در ادامه گفت: اين آيين نامه در ابتداي هر سال به روز مي شود و برخي از سازمان ها نيز براي آگاهي از ميزان پرداخت هاي فعاليت هاي قرآني هر سال استعلام مي كنند كه از جمله مي توان به وزارت نفت، وزارت اطلاعات، ارتش و دانشگاه آزاد اسلامي اشاره كرد.
وي تاكيد كرد: در اين آيين نامه از يك طرف شان قرآنيان رعايت مي شود و از طرف ديگر تلاش شده تا پرداختي خارج از عرف صورت نگيرد. چون در برخي موارد حق فعالان قرآني ضايع مي شود و گاهي نيز برخي قاريان كه تعدادشان نيز اندك است، فعاليت هاي خود را به تجارت تبديل مي كنند.
** حل شدن80 درصد از مشكلات مالي فعاليت هاي قرآني
رئيس سازمان دارالقرآن الكريم گفت: اگر آئين نامه پرداخت حق الزحمه فعالان قرآني ملاك عمل نهادها و سازمان ها قرار گيرد، حداقل 80 درصد از مشكلات مالي فعاليت هاي قرآني حل خواهد شد و اين سازمان به عنوان يك نهاد تخصصي مي تواند به وزارتخانه ها و دستگاه ها كمك كند.
وي تاكيد كرد: اگر نهادها و وزارتخانه ها بدانند كه آيين نامه اي با تعيين استانداردهاي مشخص براي هزينه هاي قرآني وجود دارد، از آن استقبال مي كنند و اكنون نيز برخي دستگاه ها اين آئين نامه را اجرا مي كنند.
قره شيخلو همچنين گفت: بسياري از دستگاه ها در ماه مبارك رمضان از سازمان دارالقرآن درخواست قاري، گروه هاي تواشيح و مجري قرآني دارند كه سازمان نيز با دعوت از فعالان قرآني و اعلام ميزان هزينه و حق القدم آنان، بر اساس آيين نامه موردنظر به گونه اي اقدام مي كند كه ضمن رعايت شان فعالان قرآني، هيچ كسي به صورت مستقيم با نهادها وارد مسائل مالي نمي شود.
وي اضافه كرد: گاهي بعضي از سازمان ها درخواست مي كنند تا براي آنان ساختار تشكيلات تهيه كنيم و بعضي از نهادها نيز خواستار برنامه هاي آموزشي و تبليغي هستند و حتي برخي وزارتخانه ها درخواست فعاليت هاي اجرايي دارند كه اين كارها نيز بر اساس تفاهم نامه صورت مي گيرد.
قره شيخلو از همكاري با وزارت نيرو به عنوان تجربه اي موفق در اين زمينه ياد كرد و گفت: چند هزار نفر از كاركنان اين وزارتخانه به صورت غيرحضوري آموزش هاي قرآني را طي كردند و با دادن آزمون به دريافت گواهي نامه نائل شدند و آن دسته از افرادي كه نمره نياوردند، كلاس هاي جبراني را گذراندند.
** مربيان و دستگاه هاي فرهنگي بر رفتارهاي مالي جامعه قرآني نظارت كنند
رئيس سازمان دارالقرآن الكريم براي جلوگيري از هرگونه آفت مالي در فعاليت هاي جامعه قرآني بر ضرورت مراقبت مربيان و اساتيد در جلسات آموزشي قرآن تاكيد كرد و گفت: در جلسات قرآني از همان ابتدا بايد آموزش هاي جامع ارائه شود.
وي افزود: اساتيد در جلسات فقط بحث هاي تخصصي را مطرح نكنند بلكه نكات مفهومي و اخلاقي قرآني را نيز يادآوري كنند تا مبادا شاگردان فكر كنند با تخصص خود مي توانند منبعي از درآمد براي خود ايجاد كنند.
قره شيخلو در ادامه گفت: دستگاه هاي متولي بايد ساماني به اين كار بدهند تا زندگي قاريان و فعالان قرآني تا حدودي تامين شود. يعني به گونه اي برنامه ريزي كنند كه شان و حقوق آنان با عدالت همراه باشد.
وي علت ورود مستقيم فعالان قرآني به مسائل مالي را عدم رعايت حقوق آنان از سوي سازمان ها و نهادهاي فرهنگي دانست و گفت: گاهي در يك مراسم، كمترين هزينه به آنان پرداخت نمي شود و در مراسمي نيز ممكن است چند برابر هزينه متعارف، پراخت شود و لذا برخي فعالان قرآني به دليل عدم اعتماد به دستگاه ها، خودشان وارد مسائل مالي مي شوند و لذا تعيين چارچوب در اين زمينه ضروري است.
** اعلام خطر نسبت به رفتار برخي قاريان
به گزارش ايرنا رئيس سازمان دارالقرآن الكريم دو هفته پيش در گردهمايي طرح استعدادهاي درخشان قرآني نسبت به رفتار برخي قاريان اعلام خطر كرد و گفت: برخي قاريان براي تلاوت قرآن شرط مي گذارند يا شماره حساب مي دهند و حتي برخي مدير برنامه دارند و متاسفانه براي اين افراد مسائل مالي ملاك شده است.
وي تعداد اين قاريان را محدود دانست ولي تاكيد كرد: اگر در اين زمينه مراقب نباشيم و فكري براي آن نشود، در آينده به معضلي تبديل مي شود كه نمي توان با آن مقابله كرد.
اين قاري قرآن، فعاليت در حوزه قرآني را قابل مقايسه با ديگر فعاليت ها ندانست و گفت: مقايسه تلاوت يك قاري با يك خواننده از ريشه اشتباه است و بايد مواظب باشيم وارد اين قياس نشويم.
وي همچنين گفت: در روايات نكوهش شده تا مبادا قرآن را محل درآمد خود قرار دهيم و لذا بايد در كشور به گونه اي سياست گذاري شود كه چنين ديدگاهي در ميان جوانان قاري وجود نداشته باشد.
قره شيخلو افراط و تفريط در برخي مسائل اجتماعي را نيز همچون نگاه مادي به قرائت قرآن در كشور دانست و گفت: مسئولان فرهنگي وظيفه دارند تا در زمينه قرائت قرآن و حفظ و همچنين مفاهيم قرآني سياست گذاري لازم صورت گيرد، به گونه اي كه براي 30 سال آينده برنامه داشته باشيم و بدانيم كه 50 سال آينده در چه جايگاهي قرار مي گيريم.
فراهنگ**1003**1823
تهران - ايرنا - رئيس سازمان دارالقران الكريم از آمادگي اين سازمان براي اعلام ميزان هزينه فعاليت هاي مختلف قرآني در وزارتخانه ها و نهادهاي كشوري و لشكري خبر داد.