جاسم مرمضي دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا درباره مرگ و مير هزاران ماهي در تالاب هورالعظيم اظهار كرد: اطلاع دقيقي از دليل مرگ و مير گسترده در اين تالاب نداريم و علت اصلي آن در ابهام است.
وي مرگ ماهي ها به دليل افزايش دما در هورالعظيم را رد كرد و افزود: اينكه گفته شود هر ساله با افزايش دما در هورالعظيم مرگ و مير گسترده ماهي اتفاق مي افتد، ادعايي بيش نيست و تلفات ماهي در اين تالاب يك امر عادي نيست.
مرمضي اضافه كرد: مرگ و مير در اين تالاب زماني اتفاق مي افتد كه كيفيت آب كاهش شديد يابد و يا به دليل محصور شدن آب به گنداب تبديل شده باشد.
وي تاكيد كرد:مرگ و مير ماهي ها قطعا به دليل يك اتفاق و بر هم خوردن شرايط زندگي ماهيان پيش آمده است زيرا اگر چه ماهيان گرمابي تحمل دماي محيط تالابي را دارند اما بايد حداقل شرايط را براي زيست داشته باشند.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه صرف افزايش دما باعث مرگ و مير ماهي ها نمي شود، افزود: در صورت وجود آب كافي و حفظ ارتباط آبي بين بخش هاي مختلف هورالعظيم، ماهي ها مي توانند دماي بالا را تحمل كنند.
وي فعاليت شركت هاي نفتي را در مرگ و مير ماهي ها موثر دانست و گفت: شركت هاي نفتي با مسدود كردن ورودي هاي تالاب و ايجاد آلودگي باعث مي شوند كه بعضي از بخش ها به گنداب تبديل شود و سازمان حفاظت محيط زيست نيز به دليل ناتواني در مقابله با اين شركت ها ملاحظاتي را در نظر مي گيرد و يا به توجيه كردن بسنده مي كند.
مرمضي با انتقاد از توقف فعاليت كارگروه تالاب هاي خوزستان گفت: اين كارگروه كه براي اولين بار در اين استان تشكيل شده و بعد از آن در تمام كشور به صورت الگو درآمده است، اكنون مدت هاست كه غيرفعال شده و هيچ جلسه اي تشكيل نمي دهد.
وي با بيان اينكه اداره كل محيط زيست خوزستان بايد در زمان مرگ ماهي ها كارگروه تالاب ها رابه صورت اضطراري تشكيل مي داد افزود: مرگ و مير گسترده ماهي ها بايد در كارگروه تالاب ها طرح و علت آن مشخص و اعلام مي شد اما اين اتفاق نيفتاد.
*كاهش دوباره آب هورالعظيم
مديركل شيلات خوزستان نيز علت مرگ و مير گسترده ماهي در هورالعظيم را ناشي از كاهش ورودي آب به تالاب دانست و گفت: كاهش حجم تالاب همزمان با افزايش دما باعث افزايش تبخير و شوري شديد تالاب شده كه در نهايت به كمبود اكسيژن و خفگي ماهي ها انجاميده است.
نبي الله خون ميرزايي افزود: پايش تالاب ها از وظايف اداره كل حفاظت محيط زيست است و گزارش ها ما نيز برگرفته از اطلاعات آنهاست اما بازديدهاي مشتركي از تالاب انجام شده است.
وي تاكيد كرد: شوري آب تالاب نسبت به وضعيت طبيعي آن چند برابر شده است.
خون ميرزايي اظهار كرد: با افزايش شوري جمعيت ماهي و صيد ماهي در هورالعظيم بسيار كاهش يافته و باتوجه به وابستگي معيشت مردم محلي با صيد در تالاب، شيلات هر ساله رهاسازي ماهيان بومي را در تالاب ها انجام مي دهد كه تاكنون بيش از 11 ميليون بچه ماهي در هورالعظيم رهاسازي شده است.
وي افزود: اتلاف ماهي كه اخيرا اتفاق افتاده مربوط به بچه ماهي ها نبوده است.
احمدرضا لاهيجان زاده مديركل حفاظت محيط زيست خوزستان حدود يك هفته پيش اعلام كرد: به دليل كاهش دوباره آب تالاب هورالعظيم بيش از پنج هزار ماهي تلف شده اند.
وي مدعي شده بود: مرگ و مير ماهي ها در تالاب هاي استان امري عادي است و هر سال در ماه هاي مرداد و شهريور با كاهش آب ورودي، افزايش دما و رطوبت و به تبع آن كاهش اكسيژن اتفاق مي افتد.
هورالعظيم در مرز ايران و عراق، آخرين بازمانده تالاب هاي بين النهرين و از مهم ترين تالاب هاي خاورميانه است.
يك سوم اين تالاب با وسعت 125 هزار هكتار در ايران قرار دارد. بيش از هفت هزار هكتار از اين تالاب در سال 87 به وزارت نفت براي اكتشاف و استخراج نفت قرار گرفت. اگرچه ورود شركت نفت به اين تالاب مشروط به رعايت ضوابط زيست محيطي بوده اما اين ضوابط اعم از جاده سازي، قطعه قطعه كردن تالاب و تخليه پسماندهاي نفتي هيچگاه رعايت نشده است. مخزن شماره 3 هورالعظيم در اين سال ها براي فعاليت هاي نفتي خشكانده شده بود. تامين حقابه اين تالاب يكي از مصوبات كارگروه ملي مقابله با گرد و غبار است كه در پي توفان هاي شديد زمستان 93 ايجاد شده بود.
آبگيري اين تالاب در سال 93 با بازگشايي يكي از دريچه ها آغاز شد كه با وقوع سيلاب در رودخانه كرخه ادامه يافت.
به گفته مسئولان محيط زيست حدود 60 درصد از بخش ايراني اين تالاب هم اكنون آبگيري شده است.
هورالعظيم پس از خشك شدن به يكي از كانون هاي اصلي توليد ريزگرد تبديل شده است.
7151/6068
خبرنگار: نادره وائلي زاده- دبير:محمدعلي فريدپناه
رئيس پژوهشكده آبزي پروري جنوب:
كاهش كيفيت آب هورالعظيم باعث مرگ گسترده ماهي ها شده است
۲۹ شهریور ۱۳۹۵، ۱۸:۴۵
کد خبر:
82236389
اهواز - ايرنا - رئيس پژوهشكده آبزي پروري جنوب كشور مرگ و مير هزاران ماهي در تالاب هورالعظيم را يك وضعيت غيرعادي در اين تالاب دانست و گفت: كاهش كيفيت آب تالاب تنها عاملي است كه باعث مرگ و مير گسترده در تالاب مي شود.