به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس الرت، این محققان با آزمایش حباب های هوای به دام افتاده در یخ های گرینلند و قطب جنوب متوجه شدند میزان اكسیژن زمین در طول 800 هزار سال گذشته در حدود 0.7 درصد كاهش یافته است؛ اما هنوز علت این امر مشخص نیست.
اكسیژن زمین به طور مستمر توسط انسان ها، جانوران، گیاهان و حتی سنگ های سیلیكات مصرف و جایگزین می شود و به همین علت یافتن دلیل واقعی كاهش میزان اكسیژن زمین كار دشواری است.
یكی از فرضیاتی كه در این رابطه مطرح شده فرسایش زمین است. بر اساس این فرضیه در فرآیند فرسایش، عناصر مختلفی با اكسیژن تركیب شده و در نتیجه میزان اكسیژن موجود در اتمسفر را كاهش می دهند.
تغییرات دراز مدت آب و هوایی نیز فرضیه دیگری است كه در این رابطه بیان شده است. بر اساس این فرضیه با وجود افزایش دمای زمین در طول نیم قرن گذشته، در مجموع دمای زمین نسبت به چند میلیون سال قبل به میزان اندكی كاهش یافته است. با كاهش دمای اقیانوس ها، زنجیره ای از واكنش های طبیعی رخ داده كه در اثر آن مقادیر زیادتری از اكسیژن موجود در اتمسفر، درون اقیانوس ها به مصرف رسیده است.
در حال حاضر اكسیژن، 21 درصد از حجم هوای زمین را تشكیل می دهد. با وجود این كه تاثیر اكسیژن بر اتمسفر به شدت دی اكسید كربن نیست، غلظت آن در هوا بر میزان نور خورشید كه به سطح زمین می رسد موثر است و مستنداتی وجود دارد كه نشان می دهد در گذشته تغییر میزان اكسیژن در اتمسفر، موجب تغییر آب و هوای زمین شده است.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Science منتشر شده است.
علمی (6) ** 9259**1440
مترجم: سپیده علی كاشانی** انتشاردهنده: معصومه گلشن
تهران - ایرنا - محققان دانشگاه پرینستون دریافتند كه اكسیژن به آرامی در حال خروج از اتمسفر زمین است.