به گزارش ايرنا به نقل از وزارت كشور، «حسين ذوالفقاري» معاون امنيتي و انتظامي وزارت كشور در شصت و هفتمين اجلاس سالانه كميته اجرايي كميسارياي عالي سازمان ملل در امور پناهندگان (اكسكام) در ژنو با اشاره به ميزباني حدود چهار دهه جمهوري اسلامي ايران تاكنون از انبوه پناهندگان افغانستاني و عراقي و به عنوان كشوري كه به ميزباني بزرگترين جمعيت پناهنده در جهان شناخته مي شود، گفت: جمهوري اسلامي ايران به حمايت از آنان نقش پررنگي در حل مشكلات پناهندگي در منطقه و مهار سيل ميليوني آنها به ساير كشورها داشته است.
وي افزود: اين در حالي است كه حضور پناهندگان در جمهوري اسلامي ايران پيامدهاي اقتصادي،اجتماعي و امنيتي زيادي از جمله اشغال فرصت هاي شغلي و هزينه هاي هنگفت اقتصادي در راستاي ارائه خدمات آموزشي، بهداشتي و درماني به آنان داشته است.
وي با اشاره به تحولات اخير در منطقه كه منجر به ايجاد موجي از پناهجويان به سمت اروپا شده است، گفت: جمهوري اسلامي ايران در طول اين سالها با بار سنگين اقتصادي، اجتماعي و امنيتي ناشي از حضور پناهندگان مواجه بوده است.
ذوالفقاري از توجه ويژه كميسر عالي به مساله پناهندگان افغانستاني و سفر اخير وي به ايران، افغانستان و پاكستان و برداشتن گامي مجدد براي آشنايي جامعه جهاني و سازمان هاي بين المللي با نيازهاي پناهندگان در كشورهاي ميزبان تشكر كرد.
معاون امنيتي و انتظامي وزير كشور گفت: عليرغم تلاش هاي قابل تقدير كميساريا براي رفع نيازهاي پناهندگان افغانستاني از طريق جذب كمك ها و اعتبارات بين المللي، اين كمك ها و اعتبارات در مقابل هزينه هايي كه جمهوري اسلامي ايران براي رفع نيازهاي آنان متحمل شده و مي شود، بسيار ناچيز است.
وي درخصوص كمكهاي جمهوري اسلامي ايران به پناهندگان در حوزه بهداشت و درمان گفت: ارائه خدمات اوليه بهداشتي رايگان شامل واكسيناسيون، مراقبتهاي مادر و كودك، بهداشت فردي و محيط، پيشگيري از بيماريهاي واگير و صعبالعلاج بخشي از اين كمك ها است.
معاون امنيتي و انتظامي وزير كشور با بيان اينكه از طريق همكاري با دفتر نمايندگي كميسارياي عالي پناهندگان در تهران و در قالب بيمه بستري و بستري موقت، تحت پوشش قراردادن تمام پناهندگان پيگيري و به نتيجه خواهد رسيد، گفت: حق بيمه تضمين شده در اين خصوص با تامين نيمي از هزينهها توسط دولت براي پناهندگان آسيب پذير و بيمه رايگان براي بيماران خاص و خانواده آنها انجام شده است.
ذوالفقاري تصريح كرد: اين اقدام بالغ بر 45 ميليون دلار در سال 2015 ميلادي براي جمهوري اسلامي ايران هزينه در برداشته است كه مشاركت كميساريا در اين خصوص 9 و نيم ميليون دلار بوده است.
معاون امنيتي و انتظامي وزير كشور گفت: در حوزه آموزش برابر اعلام وزارت آموزش و پرورش جمهوري اسلامي ايران در سال تحصيلي 2015 تعداد 360 هزار نفر از دانشآموزان پناهندگان در مقاطع تحصيلي ابتدايي تا دبيرستان به تحصيل اشتغال داشته اند.
ذوالفقاري افزود: علاوه بر اين تعداد، طبق فرمايش مقام معظم رهبري مبني بر بهرهمندي تمام كودكان تبعه خارجي از تحصيل، بيش از 48 هزار دانش آموز فاقد مدرك شناسايي، به اين تعداد اضافه شد و در سال 2016 نيز آمار دانشآموزان فاقد مدرك به يكصد هزار نفر رسيده است كه در حال حاضر تعداد كل دانشآموزان در حال تحصيل 460 هزار نفر ميباشد.
ذوالفقاري ميانگين هزينه تحصيلي دانش آموزان را ساليانه 830 دلار عنوان كرد و گفت: در مجموع براي كل دانشآموزان 382 ميليون دلار از سوي جمهوري اسلامي ايران هزينهشده است و تعداد 1300 مدرسه 12 كلاسه براي تحصيل آنان مورد نياز است.
وي گفت: همچنين از سال 1982 تا 2015 ميلادي تعداد 222 /656 نفر از پناهندگان در ايران در دورههاي سواد آموزي شركت نموده و از نعمت سواد خواندن و نوشتن بهرهمند گرديدهاند.
معاون امنيتي و انتظامي وزير كشور درخصوص توانمند سازي پناهندگان و كمك به بازسازي افغانستان گفت: با ابتكار جمهوري اسلامي ايران و از طريق همكاري سه جانبه با كميسارياي عالي پناهندگان و سازمان فني و حرفهاي كشور و سازمان هاي مردم نهاد بين المللي و داخلي از سال 2011 تا 2015 ميلادي تعداد 9560 نفر مهاجر در كلاسهاي آموزش مهارتهاي فني و حرفهاي كشور شركت كرده و مهارت لازم جهت اشتغال و بازگشت به افغانستان را كسب كردهاند.
ذوالفقاري، بازگشت توام با امنيت و احترام را حقمسلم هر پناهنده دانست و گفت: بركسي پوشيده نيست كه بهترين و مناسبترين راهكار براي حل معضل پناهندگي همانا بازگشت داوطلبانه به كشور مبداء است.
معاون امنيتي و انتظامي وزير كشور از كميسر عالي و كشورهاي كمك كننده به سبب دو برابر شدن كمكهاي مالي پناهدگان افغانستاني بازگشتكننده و رسيدن اين مبلغ به 400 دلار براي هر نفر تشكر كرد.
ذوالفقاري گفت: بايد علاوه بر اين كمكها، با ايجاد فرصتهاي شغلي، آموزشي، امكانات بهداشتي و درماني مناسب در افغانستان، ضمن تسهيل برنامه بازگشت داوطلبانه پناهندگان افغان و ترغيب آنها به بازگشت، زمينه ادغام مجدد او در جامعه افغانستان را فراهم آورند.
وي افزود: امروزه واضح است كه عدم علاقمندي پناهندگان افغانستاني براي بازگشت به افغانستان ناشي از عدم توسعه و رشد اقتصادي مناسب اين كشور ميباشد. اين در حاليست كه تحمل بار سنگين هزينههاي ناشي از حضور پرشمار پناهندگان افغانستاني در جمهوري اسلامي ايران از سوي دولت و مردم كشور ما بسيار دشوار شده و معتقديم كه جامعه جهاني بايد با عمل به تعهدات خود بصورت ريشهاي و قطعي به اين معضل پايان دهد.
وي افزود: انتظار ميرود كه جامعه جهاني مشكل ما را درك كرده و با عمل كردن به تعهدات خود از جمله در زمينه بازسازي افغانستان براي پايان بخشيدن به اين وضعيت به طور جدي تلاش كند.
معاون وزير كشور اظهار اميدواري كرد كه «كنفرانس بين المللي راهحلهاي راهبردي براي پناهندگان افغانستاني در مورد حمايت از بازگشت داوطلبانه، ادغام مجدد پايدار و مساعدت به كشورهاي ميزبان» كه در ماه مه سال 2012 در ژنو برگزار گرديد، بستر مناسبي را در زمينه حل مشكلات پناهندگان فراهم كند.
وي افزود: شرايط در افغانستان به گونه اي است كه بايد در برخي از راهبردها تجديدنظر شود، در اين صورت توجه به راه حل هاي راهبردي هم به حل معضل پناهندگان كمك مي كند و هم از فشار سنگين اقتصادي و اجتماعي به كشورهاي ميزبان كاسته مي شود.
ذوالفقاري با تقدير از مساعدت هاي جامعه بين المللي به ويژه كميسارياي عالي ملل متحد در امور پناهندگان و دولت هاي اعطا كننده گفت: كنفرانس مذكور و توافقات آن، فرصتي را پيش روي جامعه بين المللي قرار داده است تا با تامين نيازهاي منطقي پناهندگان و تخصيص اعتبارات لازم در زمينه هاي مختلف به منظور كمك به روند بازگشت داوطلبانه، نقش سازنده خود را در قبال پناهندگان ايفاء كند.
وي راهكار ديگر معضل پناهندگي را در اسكان مجدد در كشور ثالث دانست و گفت: آمار پذيرش كشورهاي پذيرنده اسكان مجدد در مقايسه با انبوه جمعيت پناهنده بسياركم است و متاسفانه شامل حال افرادي مانند بيماران خاص و صعب العلاج نيز نشده است. اين در حالي است كه درمان اين گونه افراد هزينه گزافي را براي دولت جمهوري اسلامي ايران دربر دارد. وي ادامه داد: تعداد افراد پذيرفته شده با آمار بالاي مواليد پناهندگان كه حدود 45 هزار نفر در سال مي باشد همخواني ندارد.
معاون امنيتي و انتظامي وزير كشور اظهار اميدواري كرد كه اين نشست بتواند گام موثري در جهت حل معضل پناهندگان و آوارگان و گسترش همكاري و تعامل مثبت و سازنده ميان كشورهاي اهداء كننده كمك و كشورهاي ميزبان و مبداء در راستاي كاهش آلام اين قشر آسيب پذير و بازگشت داوطلبانه آنان بردارد.
شبد**1953**3404 **خبرنگار: مرتضي شحنه**انتشار دهنده: محسن اسماعيلي
ذوالفقاري: بازگشت داوطلبانه مناسب ترين راهكار حل معضل پناهندگي است
۱۳ مهر ۱۳۹۵، ۲۱:۳۵
کد خبر:
82256379
![ذوالفقاري: بازگشت داوطلبانه مناسب ترين راهكار حل معضل پناهندگي است ذوالفقاري: بازگشت داوطلبانه مناسب ترين راهكار حل معضل پناهندگي است](https://img9.irna.ir/old/Image/1395/13950713/82256379/N82256379-71070198.jpg)
تهران- ايرنا- معاون امنيتي و انتظامي وزير كشور، بازگشت توام با امنيت و احترام را حقمسلم هر پناهنده دانست و گفت: بهترين و مناسبترين راهكار براي حل معضل پناهندگي همانا بازگشت داوطلبانه به كشور مبداء است.