به گزارش ایرنا، زنان محور سلامت خانواده به شمار می روند و علاوه بر مدیریت سلامت اعضای خانواده، الگوی بی بدیل در امر آموزش و ترویج شیوه زندگی سالم به نسل بعدی نیز هستند.
در واقع می توان گفت، پیشرفت جامعه در گرو سلامت خانواده ها و سلامت خانواده ها وابسته به سلامت زنان است و این در حالی است كه تغییرات در سبك زندگی و عادت های نادرست غذایی به ظهور و بروز بیماری های متعدد از جمله بروز بیماری های قلبی و عروقی در زنان منجر شده است.
یك فوق تخصص آنژیوپلاستی و متخصص قلب و عروق در این ارتباط گفت: موضوع مهمی كه وجود دارد این است كه مصرف سیگار و حتی مواد مخدر صنعتی از سوی زنان در سال های اخیر در مقایسه با سال های گذشته افزایش چشمگیری یافته است.
سپیده سخنور افزود: زنان و دختران به دلایل متعددی نظیر مدگرایی، تجمل گرایی و لاغر شدن به استعمال دخانیات اقدام می كنند كه این اقدام علاوه بر زیان بر قسمت های مختلف بدن به قلب نیز آسیب جدی وارد می كند.
وی بیان كرد: به لحاظ آناتومی سایز عروق قلبی (شكل عروق خون رساننده قلب زنان) در مقایسه با مردان كوچكتر است و در نتیجه با مصرف میزان كمتری از سیگار به طور مشابهی به نسبت مردان دچار تنگی عروق می شوند كه مصرف چهار نخ سیگار در مردان اثرات مشابه با مصرف یك نخ سیگار در زنان دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه پزشكی زنجان ادامه داد: بررسی ها نشان می دهد مصرف روزانه چهار نخ سیگار در مردان به مرور زمان فرد را در معرض ابتلا به تصلب شرایین (بستنه شدن رگهای خونی) قرار می دهد و این مهم در زنان به ازای استعمال یك نخ سیگار به صورت مداوم در روز بروز می كند.
***مصرف سیگار به عضله قلب آسیب جدی وارد می كند
سخنور با تاكید بر اینكه مصرف كنندگان به ویژه زنان در معرض خطر باید به این موضوع مهم توجه داشته باشند كه مصرف دخانیات از جمله سیگار منجر به حملات قلبی و آسیب جدی به عضله قلب می شود كه حتی اقدامات درمانی و عمل های جراحی مختلف نیز نمی تواند این عضو مهم بدن را به حالت اولیه بر گرداند.
وی ابراز كرد: سن شروع ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در زنان در مقایسه با مردان متفاوت است كه این نوع بیماری بیشتر در سنین 60-55 سالگی بعد از سن یائسگی در این جنس به دلیل كاهش هورمون های زنانه كه نقش محافظت كننده ای در برابر ابتلا به بیماری دارد، ظهور و بروز می كند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی زنجان ادامه داد: زنان پس از سنین یائسگی به دلیل افزایش فشار خون مستعد ابتلا به بیماری قلبی و عروقی هستند و برای اطمینان خاطر باید تحت نظر پزشك باشند.
وی ابراز كرد: بی تحركی، شیوه نامناسب تغذیه و افزایش سن این قشر را در ابتلا به بیماری های مختلفی نظیر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی قرار داده است.
سخنور رژیم غذایی سالم و مفید، پیاده روی تند و اجتناب از مصرف غذاهای آماده را از راهكاری های پیشگیرانه در ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی ذكر می كند.
*** مصرف روغن جامد خطر سازترین عامل برای بیماران قلبی
عضو انجمن تغذیه ایران نیز با اشاره به اینكه رعایت نكات تغذیه ای در پیشگیری از بیماری های قلب و عروق تاثیر بسزایی دارد، گفت: یكی از مهمترین مسائل تغذیه ای نوع روغن مصرفی بوده و در این میان مصرف روغن جامد حیوانی، روغن جامد نباتی و چربی های همراه با گوشت كه حاوی اسیدهای چرب اشباع هستند، از خطرسازترین عامل برای بیماران قلبی هستند.
وی یادآوری كرد: چربی های اشباع شده به علت رسوب در دیواره عروق باعث بسته شدن عروق و ایجاد و تشدید بیماری های قلبی می شوند، پس لازم است نوع روغن مصرفی، روغن مایع مانند روغن كنجد، كانولا یا هسته انگور و سایر روغن های مایع باشد.
افشار تاكید كرد: مصرف روغن حیوانی به علت داشتن چربی اشباع و كلسترول بالا توصیه نمی شود و از سوی دیگر روغن مایع به دلیل اینكه حاوی اسیدهای چرب غیراشباع فراوان و فاقد كلسترول است بر روغن جامد برتری دارد چرا كه روغن جامد هیدروژنه كه میزان اسیدهای چرب اشباع آن بیش از 25درصد و اسیدهای چرب ترانس آن بیش از 10 درصد است، خطر ابتلا به امراض قلبی و عروقی را افزایش می دهد.
این كارشناس تغذیه مركز آموزشی و درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان ادامه داد: از آنجایی كه لبنیات پرچرب و محلی نیز حاوی اسیدهای چرب اشباع هستند، بهتر است از لبنیات پاستوریزه كم چرب استفاده شود و به شایعات كذب مبنی بر اینكه لبنیات پاستوریزه حاوی نگهدارنده یا مواد شیمیایی هستند توجه نباید كرد، چرا كه لبنیات محلی علاوه بر اینكه بار میكروبی بالایی دارند برای سلامت قلب و عروق نیز بسیار مضر است.
***تنقلات مصرف نكنید
عضو انجمن تغذیه ایران ادامه می دهد: مصرف مواد خوراكی مانند چیپس، پفك و تنقلات، سوسیس و كالباس، شیرینی های پرچرب، سس ها و كباب های كوبیده، گوشت قرمز پر چرب مانند گوشت دنده، دل، جگر، قلوه، كله پاچه حاوی اسیدهای پرچرب بوده و همینطور منجر به اضافه وزن می شود، در ایجاد بیماری های قلب و عروق موثر است لذا بهتر است از مصرف اینگونه مواد اجتناب شود.
وی بیان كرد: تا حد امكان مصرف غذاهای چرب و سرخ كرده محدود و برای سرخ كردن نیز از روغن مایع مخصوص سرخ كردن استفاده شود.
افشار افزود: هنگام سرخ كردن مواد غذایی با روغن، حرارت نباید از 170درجه سانتی گراد بالاتر برود، زیرا حرارت زیاد موجب دود كردن و سوختن روغن و تغییر تركیب شیمیایی و در نتیجه سرطان زایی آن می شود.
این كارشناس ادامه داد: مصرف مواد غذایی حاوی فیبر مانند غلات سبوس دار، حبوبات، میوه و انواع سبزی در پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق مفید است و علاوه بر آن مصرف آب انگور، گریپ فروت، پیاز و سیب به علت داشتن فلاونوئیدها توصیه می شود.
وی ابراز كرد: همچنین برای پیشگیری از بیماری های قلب و عروق بهتر است مصرف مواد غذایی كه حاوی شكر و نمك و آرد سفید هستند محدود شود.
به گفته این كارشناس، مصرف حداقل 8 لیوان مایعات مانند، آب و آب میوه طبیعی، شیر كم چرب و دوغ توصیه می شود از مصرف نوشابه و چای پر رنگ باید اجتناب شود.
به گزارش ایرنا، 24 تا 30 مهر هفته ملی سلامت زنان نام گذاری شده است.
7318/6085
خبرنگار: اعظم شامی ** انتشار دهنده: رویا رفیعی
به بهانه هفته سلامت ملی زنان/
بیماری های قلبی و عروقی در انتظار زنان
۳۰ مهر ۱۳۹۵، ۱۰:۵۶
کد خبر:
82274682
زنجان - ایرنا - بیماری های قلبی و عروقی در چند سال گذشته به مردان اختصاص داشت و كمتر در زنان مشاهده می شد اما امروزه تغییرات زندگی شهر نشینی این قشر را نیز به خود مبتلا كرده است.