۹ آبان ۱۳۹۵، ۱۰:۰۵
کد خبر: 82286632
T T
۰ نفر
واحد درمان سكته حاد مغزی در زنجان راه اندازی شده است

زنجان - ایرنا - متخصص مغز و اعصاب گفت: واحد درمان سكته حاد مغزی برای نخستین بار در استان در بیمارستان ولیعصر(عج) زنجان راه اندازی شده است.

دكتر سید عبدالرضا قریشی روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مردم باید بدانند كه سكته مغزی قابل درمان است، به شرط آنكه در اسرع وقت بیمار را به بیمارستان منتقل كنند.
وی با بیان اینكه سكته مغزی در جهان و ایران شیوع بالایی دارد، دومین عامل مرگ و میر افراد بالای 50 سال را در ایران، سكته مغزی اعلام كرد.
هشت آبان روز جهانی سكته مغزی است.
قریشی یادآورشد: سكته مغزی پیش از این در دنیا سومین عامل مرگ و میر افراد بالای 50 سال بود كه با اقدامات انجام شده، به عامل پنجم تبدیل شد.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: هدفگذاری شده بود كه تا سال 2016 رتبه سوم جهانی به چهارم كاهش یابد كه موفق شدند قبل از 2016 این هدفگذاری را محقق كنند و امروز سكته مغزی به پنجمین عامل تبدیل مرگ و میر شده است.
وی تاكید كرد: در ایران هم می توان با افزایش آگاهی و آموزش عمومی مردم، این عامل را جابجا كرد.
قریشی اظهار كرد: علت اهمیت سكته مغزی، یكی شیوع بالای آن و دیگری تبعاتی است كه برای فرد و خانواده وی به همراه دارد.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: فردی كه در سن 50 سالگی كار می كند و به یكباره دچار سكته مغزی می شود، شغلش را از دست می دهد، در كنار آن هزینه های درمان و خدماتی افزایش و كیفیت زندگی كاهش می یابد و نیروی كار جامعه از بین می رود.
وی خاطر نشان كرد: 10 درصد افراد در سكته مغزی می میرند، 30 درصد قادر به راه رفتن بدون كمك نیستند و افراد باقی مانده شغل خود را از دست می دهند.
قریشی ادامه داد: هر فردی كه سكته می كند، در هر دقیقه 2 میلیون سلول مغزی را از دست می دهد، در یك ساعت 120 میلیون نورون كه واحدهای تشكیل دهنده مغز است، از بین می رود.
این متخصص مغز و اعصاب سرعت نابودی سلول های مغزی در سكته مغزی را نشان دهنده اهمیت سرعت عمل در ارائه خدمات درمانی خواند و گفت: دارویی وجود دارد كه اگر بیمار در كمتر از سه ساعت و در شرایطی كمتر از 4.5 ساعت، آن را دریافت كند، عوارض كمتری را متحمل می شود.
وی به علت وقوع سكته مغزی اشاره و اضافه كرد: سكته مغزی به خاطر بسته شدن یك رگ در مغز رخ می دهد، با تزریق این دارو، آن لخته خون ایجاد شده در مغز برداشته می شود و بافت مغز از بین نمی رود و بازتوانی بهتر رخ می دهد.
قریشی ابراز كرد: از تیر امسال در زنجان این شیوه درمانی و این واحد تخصصی درمان سكته حاد مغزی راه اندازی شده است و در این مدت 22 فرد از آن استفاده كرده اند كه تاثیر آن در 19 بیمار، نتایج چشم گیری داشته است.
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینكه این دارو برای نخستین بار در زنجان مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: مطالعات و بررسی های اولیه استفاده از این دارو و شیوه درمانی از سال 94 آغاز شد و این روش در ایران نوپا محسوب می شود.
وی تاكید كرد: هرچه بیمار سكته مغزی زودتر به بیمارستان منتقل شود، تعداد نورون های كمتری را از دست می دهد اگر بالای 4.5 ساعت وارد شود، ما هیچ كار دیگری غیر از درمان های قبلی نمی توانیم انجام دهیم.
قریشی تصریح كرد: علائمی كه ممكن است طی چند ساعت از بین برود، با تعلل می تواند ماه ها فرد را درگیر خود كند.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: نام این داروی تزریقی به بیماران 'آلتپلاز'و نام واحد درمان سكته حاد مغزی كه راه اندازی شده SCU است.
وی با بیان اینكه مردم سكته مغزی را نمی شناسند، افزود: مردم باید این واحد درمانی را بشناسند و بدانند كه بخشی به نام scu وجود دارد، در صورت مواجهه با سكته مغزی، به سرعت به بیمارستان ولیعصر(عج) مراجعه كنند.
قریشی یادآورشد: با تمام واحدهای اورژانس هماهنگ شده است و نیروهای این بخش می دانند كه اگر شخصی دچار این مشكل شد، نباید به مركز درمانی دیگری غیر از بیمارستان ولیعصر(عج) منتقل كنند.
این متخصص مغز و اعصاب به علائم سكته مغزی اشاره كرد و گفت: ضعیف شدن ناگهانی یك طرف بدن، مشكل در تحرك، اختلال در عضلات صورت به شكل غیر قرینگی و اختلال در تكلم، هر یك می تواند از علائم سكته مغزی باشد و تشخیص نهایی بر عهده پزشك متخصص است.
وی تاكید كرد: مردم در صورت مواجهه با این علائم بلافاصله با 115 تماس بگیرند و ترجیح بر این است كه با اورژانس بیمار را به بیمارستان منتقل كنند.
قریشی اظهار كرد: در صورتی كه مردم با این علائم مواجه شدند باید به بیمارستان ولیعصر(عج) مراجعه كنند تا بلافاصله پس از تشخیص اقدامات درمانی آغاز شود.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: در بیمارستان تیم هماهنگی وجود دارد كه بلافاصله پس از مراجعه بیمار، فعال می شود، در حقیقت اورژانس حین انتقال بیمار، موضوع را به بیمارستان اطلاع رسانی می كند و تیم با آمادگی به استقبال بیمار می رود.
وی خاطر نشان كرد: در بیمارستان ولیعصر تمام متخصصان، پرستاران و بخش های جانبی هماهنگ كار می كنند كه بیمار سریعتر خوب شود و نتیجه این هماهنگی شگفت انگیز است.
قریشی ادامه داد: شعار سال 2016 سازمان جهانی سكته مغزی ' سكته مغزی قابل درمان است، به شرط آنكه زود برای درمان مراجعه كنند' است.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: این مشكل را داریم كه بیمار دیر و گاه با فلج كامل به مركز درمانی مراجعه می كند، در حالی كه اگر زودتر مراجعه می كرد، با سلامت به زندگی باز می گشت.
وی اضافه كرد: نحوه برخورد با بیمار و انتقال وی بسیار مهم است، مردم ابتدا باید بدانند كه سكته مغزی درمان پذیر است، همراهان مطلع باشند كه بیمار سریع و در حد امكان زیر یك ساعت باید به بیمارستان منتقل شود.
قریشی تاكید كرد: بسیاری از افراد می گویند شاید این علائم، علت دیگری داشته باشد، كه رفع شود، افراد نباید خود درمانی و قضاوت كنند و به حتم باید به پزشك مراجعه كنند.
این متخصص مغز و اعصاب گفت: بیمار هر چه زودتر به بیمارستان منتقل شود، تعداد سلول های مغزی كمتری از بین می روند و در بیمارستان سعی می كنیم كه زمان رسیدگی و تزریق را كاهش دهیم، اگر زمان انتقال هم كاهش یابد، نتیجه اقدامات درمانی فوق العاده خواهد بود.
3001/6085
خبرنگار: مینا افشاری** انتشاردهنده: رویا رفیعی
برای دریافت لحظه به لحظه اخبار استان زنجان به كانال http://www.telegram.me/irnazanjaan بپیوندید.