۱۶ آبان ۱۳۹۵، ۱۴:۲۰
کد خبر: 82296793
T T
۰ نفر
رتبه بالای یزد در شیوع سرطان/تغذیه صحیح عامل موثر در پیشگیری سرطان

یزد - ایرنا - نقش تغذیه سالم در پیشگیری و حتی درمان عوارض سرطان تایید شده است و شیوه زندگی و عادت های تغذیه سهم مهمی در بروز سرطان دارد به طوری كه درصد زیادی از موارد سرطان با تغذیه نامناسب ارتباط دارد.

به گفته كارشناسان سرطان یك مشكل عمده بهداشت و سلامتی است و دومین عامل مرگ پس از بیماری قلب و عروق در دنیا و سومین عامل در كشور ایران است و چهارمین جایگاه را در هزینه های بیماری ها دارد ولی پیش بینی می شود كه در آینده نه چندان دور سرطان به دومین دلیل مرگ و میر تبدیل شود.
سالانه حدود 300 هزار نفر در ایران جان خود را در اثر ابتلا به سرطان از دست می دهند و پیش بینی شده موارد بروز سرطان در 2 دهه آینده 2برابر فعلی افزایش یابد.
بر طبق آمارهای رشد سرطان در كشورهای درحال توسعه از سرعت بیشتری برخوردار است و در ایران سالانه 85 هزار مورد ثبت بیماران جدید سرطانی را شاهد هستیم كه نسبت آن در مردان و زنان به ترتیب 134 و 128 در 100 هزارنفر است.
یافته ها نشان می دهد ابتلا به 30 تا 40 درصد از كل سرطان ها به علت تغذیه نامناسب است همچنین آلودگی های شیمیایی ، آلودگی فیزیكی و عدم تعادل تغذیه ای از مهمترین تقسیم بندی های عوامل تغذیه ای موثر بر سرطان می باشند.
مطابق گزارش سازمان بهداشت جهانی سرطان كولون، ركتوم، پروستات، دهان، حلق، مری، معده، كبد، پانكراس، رحم، كلیه و سینه ارتباط تنگاتنگی با عوامل تغذیه ای دارند.
بنابراین با تغییر رژیم غذایی می توان در جهت كاهش بروز بیماریها به ویژه سرطان گام برداشت كه می توان از طریق آموزش همگانی ، برگزاری جشنوارهای غذای سالم و رسانه ها این امر محقق شود.
*** بروز سرطان در زنان یزدی بیشتر از مردان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد با اشاره به افزایش میزان فراوانی سرطان در این استان گفت: بروز سرطان در زنان این خطه بیشتر از مردان است.
محمد حسن لطفی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این استان در زمینه بروز سرطانها در بانوان رتبه نخست و مردان در رتبه های سوم و چهارم كشوری قرار دارد.
وی بیشترین بروز سرطان در استان یزد در جمعیت زنان استان را سرطان سینه ، روده بزرگ ، معده و خون بیان كرد و اظهار كرد: همچنین بیشترین بروز سرطان در بین مردان این خطه پروستات ، دستگاه گوارش و مثانه است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی شهیدصدوقی یزد شایعترین نوع سرطان در هر دو گروه را سرطان پوست بیان كرد و گفت:پیش بینی می شود در دهه آینده شیوع سرطانها افزایش یابد و در استان یزد نیز كه از مدل كشوری تبعیت می كند انتظار می رود هر سال بر تعداد بیماران سرطانی افزوده شود.
وی عوامل ژنتیكی و محیطی را در ابتلا به انواع سرطانها مهم خواند و اظهار كرد: براساس تحقیقات انجام شده 20 درصد سرطان ها ارثی و خانوادگی است و 80 درصد آنها به عوامل محیطی چون تغذیه ، فعالیت بدنی ، آلودگی هوا و مسمومیت ها برمی گردد.
لطفی با بیان اینكه سرطان قابل پیشگیری است تصریح كرد: استعمال دخانیات ، افزایش وزن و چاقی ، عدم تحرك و تغذیه ناسالم از عوامل افزایش سرطانها در استان یزد است.
وی اضافه كرد: افزایش استعمال قلیان و سایر مواد دخانی ، استفاده روز افزون از فست فودها و سایرانواع غذاهای فرآوری شده نظیر سوسیس ، كالباس ، همبرگر و عادت دادن كودكان به استفاده از تنقلات مضر مانند چیپس ، پفك ، استفاده از نوشابه ها ، عدم تحرك فیزیكی كافی ، آلودگی هوا ، استفاده غیر علمی از كود و سموم در فرایند تولید محصولات كشاورزی و نیز برخی از عفونتها و در مجموع شیوه های زندگی ناسالم از دیگر عوامل دخیل در افزایش روز افزون سرطان می شود.
***سبك زندگی مردم یزد مطلوب نیست
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی یزد با بیان اینكه سبك زندگی مردم این استان از لحاظ تحرك و تغذیه ای مطلوب نیست افزود: 50 درصد مردم این استان به ویژه بانوان كم تحرك هستند.
وی مهمترین ریسك فاكتورهای سرطان را چاقی بیان و اظهار كرد: همچنین مصرف نكردن میوه و سبزیجات موجب بروز سرطان از جمله سرطان های دستگاه گوارش می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد افزود: 88درصد مردم این استان حداقل پنج واحد میوه و سبزی را در روز مصرف نمی كنند.
لطفی افزود: با اصلاح شیوه زندگی، تغذیه سالم و ورزش می توان از بروز بسیاری از سرطانها پیشگیری كرد و افراد با مشاهده ابتلای زیاد افراد به سرطان در سطح جامعه باید از خود مراقبت كنند تا به این بیماری دچار نشوند.
وی بر مصرف لبنیات، غلات، گوشت سفید، سبزیجات و خشكبار به صورت منظم و روزانه برای پیشگیری از سرطان ها تاكید كرد و گفت: همچنین باید از غذاهای پركالری و پرچرپ خودداری شود.
*** افزوده شدن سالانه یكهزار و 200 نفر به جمعیت افراد سرطانی در یزد
كارشناس مسئول بیماریهای غیر واگیردار مركز بهداشت استان یزد گفت: برآوردها نشان می دهد سالانه حداقل یكهزار تا یكهزار و 200 نفر به آمار مبتلایان به سرطان در این استان افزوده می شود.
دكتر محمدرضا صادقیان افزود: بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده از سوی وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشكی طی سال 1389 یكهزار و 494 نفر در استان یزد به سرطان مبتلا شدند كه از این تعداد 802 نفر مرد و 692 نفر زن بودند.
وی تصریح كرد: در جمعیت زنان استان شایعترین سرطان سرطان سینه با تعداد 140 مورد است كه 20 درصد سرطانها در زنان این خطه را تشكیل می دهد.
وی شایعترین سرطان در جمعیت مردان را سرطان پوست با 99 مورد و پس از آن پروستات با 91 مورد بیان كرد و گفت: 11 درصد سرطان ها در بین این گروه به سرطان پروستات مربوط است.
صادقیان با بیان اینكه روند مبتلایان به سرطان در دنیا صعودی است افزود: پیش بینی می شود كه تا 15 سال آینده تعداد افراد مبتلا به سرطانی به 2 برابر برسد.
صادقیان با بیان اینكه این خطه از نظر بروز سرطانها در رتبه اول تا پنجم كشوری قرار دارد خاطر نشان كرد: طی سالهای 87 ، 88 و 89 بروز سرطانها در استان یزد از میانگین كشوری بالاتر گزارش شده است.
وی با اشاره به اینكه كمیت و كیفیت ثبت سرطان در استان یزد در این آمارها بی تاثیر نیست افزود: در سال 1388 استان یزد رتبه دوم را به لحاظ كمیت و كیفیت ثبت اطلاعات بیماران سرطانی به خود اختصاص داده است و این یعنی اینكه ثبت بهتر اطلاعات در استان یزد خود به خود رتبه ما را در بروز سرطانها افزایش خواهد داشت.
این كارشناس تغییر سبك زندگی ، روی آوردن افراد به غذاهای آماده و انواع فست فودها و استعمال دخانیات را از جمله عوامل بیماری سرطان بیان كرد و گفت: با كاهش مصرف غذاهای فوری و روی آوردن به غذاهای سنتی و انجام فعالیت بدنی می توان از این بیماری كشنده جلوگیری كرد.
وی ضمن ابراز نگرانی از شیوع مصرف دخانیات بخصوص مصرف قلیان از افزایش بروز سرطانهای مرتبط با دخانیات در آینده نزدیك اضافه كرد: سرطان علاوه بر اینكه از نظر روحی و روانی بر روی اطرافیان بیمار اثر می گذارد بار اقتصادی هنگفتی نیز بر سیستم بهداشتی كشور وارد می كند.
دكتر صادقیان در خصوص برنامه های وزارت بهداشت برای غربالگری و تشخیص زودرس سرطان های شایع گفت: با تدابیر اندیشیده شده طی ماههای آتی دو سرطان سینه و دهانه رحم در خانم ها و سرطان روده بزرگ در خانم ها و آقایان غربالگری می شود.
*** تغذیه صحیح عامل موثر در پیشگیری از سرطان
یك متخصص تغذیه هم با بیان اینكه تغذیه صحیح در پیشگیری و درمان انواع سرطان نقش مهمی دارد گفت: بسیاری سبزیجات و میوه ها سرشار از آنتی اكسیدان ها و مواد ضدسرطان هستند كه می توانند از واكنش های ناخواسته در داخل بدن جلوگیری و یا آنها را متوقف كنند.
دكتر یوسف نقیایی افزود: مهمترین آنتی اكسیدان ها شامل انواع میوه و سبزی های سبز ، زرد ، نارنجی و قرمز مانند هویج، كدو، سیب زرد ،گوجه فرنگی، توت فرنگی، سیر و پیاز، زیتون، و خانواده كلم می باشد.
وی اظهار كرد:تمام آنتی اكسیدان ها در پیشگیری از بسیاری سرطان ها از جمله سرطان ریه ، سینه و پروستات و دستگاه گوارش نقش موثری دارند.
نقیایی با بیان اینكه تغدیه نامناسب موجب بروز سرطان یا تسریع در ابتلا آن می شود افزود:گوشتهای فرآیند شده مانند انواع سوسیس و كالباس به علت وجود نیترات و نمك زیاد می تواند خطر انواع سرطان از جمله معده را افزایش دهد.
وی اظهار كرد: سرخ كردن مواد غذایی در حرارت بالا می تواند باعث تولید مواد سرطان زای شود، بنابراین غذاهای نیمه سوخته مانند كباب و جوجه كباب سوخته، چیپس، نان، ته دیگ و سیب زمینی سوخته را مصرف نكنید.
این متخصص تغذیه گفت: كباب كردن با حرارت شدید به مواد غذایی ، خطر سرطان دستگاه گوارش را افزایش می دهد.
وی توصیه كرد: از مصرف رب های گوجه فرنگی و كنسروهای غیر استاندارد خودداری كنید زیرا منجر به سرطان می شوند.
نقیایی با بیان اینكه بروز سرطان ها باعث ضعف در سیستم ایمنی بدن می شود گفت: مبتلایان باید از انواع پروتئین ها شامل گوشت، حبوبات و تخم مرغ مصرف كنند.
وی خاطرنشان كرد:سبك غلط زندگی، فعالیت فیزیكی ناكافی و كم تجرگی می تواند خطر ابتلا به انواع سرطان را افزایش دهد بنابراین افراد باید الگوی صحیح مصرف مواد عذایی را در زندگی خود بكار گیرند تا گرفتار این بیماری خاموش نشوند.
2088/ 5054 خبرنگار : كبری دانشی دهج ** انتشار: بهنام احمدی *
۰ نفر