به گزارش ایرنا، این رادیو استرالیایی از روزنامه نگاران مختلف در چند نقطه دنیا سوال كرد پیروزی دانالد ترامپ یا هیلاری كلینتون برای منطقۀ آن ها چه معنایی دارد.
'امنه خیری' خبرنگاری در مصر، گفت: باور عمومی مردم مصر این است كه تفاوتی نمی كند چه فردی به كاخ سفید راه پیدا كند.
وی با این حال گفت: با توجه به چیزهایی كه ترامپ در موقعیت های مختلف گفته است، با توجه به نظر شخصی اش در مورد مسلمان ها و البته این كه عمدۀ دنیای عرب را مسلمانان تشكیل می دهند، به نظرم خیلی ها این ترس را دارند كه ایالات متحده رهیافتی خصمانه در قبال مسلمانان در پیش خواهد گرفت. شاید شرایط در مصر متفاوت باشد، چرا كه مردم این جا به شدت قطبی شده اند.
وی گفت: بخشی از مصریان هستند كه واقعاً فكر می كنند بهتر است ترامپ در كاخ سفید باشد تا كلینتون. اما در نهایت به نظر من هیچكدام از این گروه ها در مصر، فكر نمی كنند كه سیاست آمریكا در مورد خاورمیانه به طور اعم و در مورد مصر به طور اخص تغییر زیادی خواهد كرد، فارغ از این كه چه كسی رئیس جمهور باشد.
به گفته این روزنامه نگار مصری، بسیاری از مصریان، آمریكا را مسئول اصلی برآمدن داعش می دانند.
وی گفت: باور عمومی این است كه پدید آمدن داعش كم و بیش به ایالات متحده مربوط است. منظورم این نیست كه ساختۀ دست آمریكا باشد، آن طوری كه ترامپ رسماً اعلام كرده است، اما این احساس در بین بخش زیادی از اعراب به طور عام وجود دارد كه آمریكا در مقاطعی چشم بر مسائل مربوط به داعش بسته است. پس اعراب احتمالا باور دارند كه اگر كلینتون به كاخ سفید راه یابد، كمابیش همان سیاست های اوباما از سوی او پی گرفته خواهد شد.
امنه خیری گفت: فكر می كنم تفاوت اصلی (ترامپ و كلینتون) در شكل مواجهۀ با كشورهای خلیج فارس بالاخص عربستان سعودی خواهد بود. چرا كه در حال حاضر گویی یك شكاف جدی وجود دارد. اختلاف های زیادی در منطقه وجود دارد، و همه چیز بسته به آن است كه چه چیزی در هفته های پیش رو رخ دهد.
'نادا خیرالله' روزنامه نگار اردنی، گفت: ریاست جمهوری كلینتون به معنی تاكید بیشتر بر پیشبرد برنامه ای خواهد بود كه وی آن را دستور كار منطقه ای می خواند.
وی گفت: زمانی كه از سال 2009 تا 2013 كلینتون وزیر خارجه بود و سیاست ایالات متحده را در قبال خاورمیانه شكل داد، او به طور مكرر 'باراك اوباما' را تحت فشار قرار داد تا در مورد حضور نظامی امریكا در لیبی و سوریه رهیافتی مداخله جویانه تر اتخاذ كند.
'انتظار می رود كه ریاست جمهوری كلینتون، با تاكید بیشتر بر دستورالعمل منطقه ای همراه باشد، چیزی كه به طور وسیعی در زمان اوباما حذف شده بود.'
این روزنامه نگار اردنی گفت: در زمینۀ سیاست، كلینتون احتمالا همچنان به اهداف راهبردی اوباما، مثل مقابله با تروریسم، محافظت از اسرائیل و تقویت آن، با پوشش بزرگ تر و اولویت های متفاوت منطقه ای وفادار خواهد ماند.
وی معتقد است: روی هم رفته، ریاست جمهوری هیلاری كلینتون، در صورت تحقق، رهیافت پرقدرت، واضح و پیچیدۀ مركزگرایانه را برای رهبری ایالت متحده در خاورمیانه به همراه خواهد داشت.
به گفتۀ خانم خیرالله، ریاست جمهوری ترامپ به رهیافت دیگری روابط بین آمریكا و اسرائیل (رژیم صهیونیستی) متحد قدیمی اش در منطقه خواهد انجامید.
وی گفت: یكی از معدود موضع گیری هایی كه ترامپ در موردش ثابت قدم بوده است، موضع او در قبال بدبینی اش نسبت به تغییر رژیم در كشورهای خاورمیانه، به ویژه عراق و لیبی است.
این روزنامه نگار اردنی گفت: با این كه ترامپ اعلام كرده ورود مسلمانان را به ایالات متحده ممنوع خواهد كرد و باعث خشم مسلمانان در سراسر جهان شد، ولی گفت كه در مورد مذاكرات بین اسرائیل (رژیم صهیونیستی) و فلسطینیان بی طرف خواهد بود، كه تغییر عمده ای در موضعِ دیرپای ایالات متحده در سیاست خارجی اش مبنی بر طرفداری از اسرائیل (رژیم صهیونیستی) به شمار می رود.
وی گفت: اگر ترامپ از ادبیات كارزار انتخاباتی اش در مورد تغییر موضع دیرپای آمریكا در جانبداری از اسرائیل (رژیم صهیونیستی) پیروی كند و از پذیرش نفوذ لابی پرقدرت 'آیپك' سر باز زند، اتفاق مهمی رخ می دهد. احتمال آن وجود دارد كه ترامپ با مداخلۀ در خاورمیانه مخالفت كند، مگر آن كه رابطۀ واضحی با تهدیدهای تروریستی كه امریكا را به مخاطره می اندازند، وجود داشته باشد، حال چه از سوی داعش باشد یا احتمالا از سوی القاعده در شبه جزیره عربستان.
'خوزه فرناندز سانتیان' یك روزنامه نگار مكزیكی در مورد احتمال پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا، گفت كه این اتفاق می تواند یك بحران بشری را رقم بزند.
وی گفت: ما این جا در مكزیك، خیلی نگرانیم كه او به ریاست جمهوری ایالات متحده برسد. ترامپ گفته است دیواری خواهد كشید كه ما باید هزینه اش را بدهیم. این مساله فقط به معنای توقف جریان مهاجرت نیست، بلكه به این معناست كه 5 میلیون نفر در معرض اخراج از كشور قرار می گیرند. تصور فاجعۀ انسانی ای را بكنید كه می تواند رخ بدهد.
وی گفت: همین حالا هم این جا در شهر 'مخیكالی' با یك بحران بشری به خاطر 'هاییتی ها و آفریقایی هایی كه در 'تیخوانا' و 'مخیكالی' سعی می كنند از مرز ایالات متحده عبور كنند، مواجهیم. ما با مشكلات جدی ای برای اسكان هزاران مهاجری كه موفق به عبور از مرز نمی شوند، دست و پنجه نرم می كنیم، مهاجرانی كه به مسكن، غذا، خدمات درمانی و مراقبت احتیاج دارند.
وی گفت: این ها مشكلاتی هستند كه برای دولت مكزیك پیش خواهد آمد و زندگی در خط مرزی دگرگون خواهد شد، مرزی كه سه هزار كیلومتر درازا دارد.
سانتیان از سوی دیگر می گوید كه هیلاری كلینتون طرفداران بسیاری دارد.
وی گفت: پیروزی كلینتون بسیار خوشایند خواهد بود، چرا كه او وزیر امور خارجه ایالات متحده بوده و مكزیك را می شناسد. او زنی خونگرم با رفتاری دیپلماتیك است و بالاخص دانش عمیقی از مكزیك دارد.
این روزنامه نگار مكزیكی در مورد تاثیر هر كدام از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری امریكا بر كشورش، گفت: تاثیر این مساله در مكزیك به این كه چه كسی این جا در جمهوری مكزیك به ریاست جمهوری برسد هم بستگی خواهد داشت، چرا كه ما هم در سال 2018 انتخابات خواهیم داشت. هیلاری به عنوان وزیر خارجه با پرزیدنت 'فلیپه كالدرون' كه از حزب محافظه كار بود، مساله داشت. حالا تصور كنید كه اگر مارگاریتا، همسر كالدرون كه یكی از نامزدهاست در انتخابات برنده شود. هیلاری، فلیپه كالدرون را دوست ندارد، چون پرزیدنت كالدرون با او زمانی كه وزیر خارجه بود، رفتار خیلی بدی داشت.
'دانیال سایگ' روزنامه نگار آلمانی، معتقد است كشورش دانالد ترامپ را موجودی ناشناخته می داند.
وی گفت: از آن جا كه ترامپ فرد بسیار بی ثباتی است، خیلی سخت است كه بتوانیم بگوییم پیروزی او چه معنایی برای آلمان خواهد داشت. ترامپ از یك سو می خواهد بودجۀ نظامی ایالات متحده را افزایش دهد، و سیاست خارجی اش در شمال افریقا و خاورمیانه بی شك ناملایم تر از اوباما خواهد بود. سیاست خارجی ستیزه جویانه اش می تواند به افزایش تعداد پناهجویان در اروپا و به احتمال خیلی قوی در آلمان منجر شود.
وی گفت: ترامپ همچنین تنها زمانی كه خطر جدی ای ایالات متحده را تهدید كند، به كشورهای دیگر سرباز اعزام خواهد كرد. برای همین محتمل است كه خلاء قدرت در ناتو و سازمان ملل به وجود آید و آلمان مجبور شود به همراه دیگر كشورهای اروپا آن را پر كند.
این روزنامه نگار آلمانی از سوی دیگر، گفت: ترامپ می خواهد اقتصاد آمریكا را از طریق حمایت گرایی تقویت كند. این مساله به طور قطع تاثیر منفی بر اقتصاد آلمان خواهد داشت، چرا كه آلمان یكی از بزرگ ترین كشورهای صادركننده در جهان است.
سایگ گفت كه آلمان با هیلاری كلینتون راحت تر خواهد بود، و نتایج نظرسنجی مجلۀ 'فوكوس' هم نشان می دهد آلمان ها اگر حق رای می داشتند، به او رای می دادند.
وی گفت: دلیل این مساله خیلی واضح است. هیلاری كلینتون یك سیاست مدار با تجربه است، چون قبلاً وزارت خارجه را بر عهده داشته است، و آلمان ها می دانند كه او چه طور كار سیاسی می كند.
'كلینتون مثل 'آنگلا مركل' صدر اعظم آلمان حامی پیمان ترنس-آتلانتیك است. برخی حتی معتقدند در صورت پیروزی كلینتون در انتخابات ریاست جمهوری، همكاری آلمان و ایالات متحده قوی تر خواهد شد.'
'سودیش پاچائوری' روزنامه نگار هندی از سوی دیگر معتقد است: هندوستان یك سابقۀ طولانی از روابط خوب باآمریكا در زمان قدرت داشتن جمهوریخواهان دارد.
وی گفت: از منظر تاریخی، هر زمانی جمهوریخواهان در قدرت بوده اند، روابط بین آمریكا و هند بسیار دوستانه و مثبت بوده است. هر وقت هم كه دمكرات ها بر سر كار بوده اند، هند مورد بی توجهی قرار گرفته است. حس طبقه متوسط هند این است كه باید یك فرد قوی در آمریكا بر سر كار باشد، برای همین هم رسانه های طرفدار هندوها و یا طرفدار حاكمیت در هند، ترامپ را ستایش می كنند.
'سودیش پاچائوری' می گوید كه رسانه های هندی تحلیل اندكی از هر یك از كاندیداها ارایه می دهند، اما صاحب نظران هندی طرفدار هیلاری هستند، و رسانه های هندی هم فقط ترجمه می كنند، برای همین هم تحلیل عمیقی وجود ندارد.
آساق**1611**انتشاردهنده: رضاپیمان یغمایی
كلینتون و ترامپ از نگاه روزنامه نگاران جهان/ اس.بی.اس: تفاوت در شكل مواجهه با عربستان است
۱۹ آبان ۱۳۹۵، ۷:۴۹
کد خبر:
82300633
كوالالامپور - ایرنا – رادیو 'اس.بی.اس' استرالیا روز چهارشنبه اعلام كرد برخی روزنامه نگاران معتقدند تفاوت اصلی 'دونالد ترامپ' به نسبت 'هیلاری كلینتون' دو رقیب انتخاباتی ریاست جمهوری آمریكا، در شكل مواجهۀ با كشورهای خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی خواهد بود.