۲۲ آبان ۱۳۹۵، ۱۳:۳۰
کد خبر: 82304799
T T
۰ نفر
سهم 70 درصدی چاههای مجاز در كسری مخازن آب زیرزمینی خراسان رضوی

مشهد- ایرنا- مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: افزون بر 70 درصد از كسری مخازن زیرزمینی آب در این استان ناشی از فعالیت چاههای مجاز و یا دارای پروانه است.

محمدحسین جعفری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سالانه یك میلیارد و 200 میلیون مترمكعب آب از مخازن زیرزمینی در خراسان رضوی افزون بر ظرفیت تجدیدپذیری آبخوانها برداشت می شود كه بیشتر آن از طریق چاههای مجاز صورت می گیرد.
وی ادامه داد: 800 میلیون مترمكعب از این میزان آب از طریق چاههای مجاز دارای پروانه برداشت می شود و بقیه آن مربوط به چاههای غیرمجاز، فاقد پروانه یا مازاد بر برداشت است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: هم اكنون اغلب دشتهای این استان بخاطر برداشت بیش از حد آب 'ممنوعه و بحرانی' اعلام شده اند زیرا با افت مستمر آبهای زیرزمینی و كاهش شدید ذخیره آبخوانها مواجه هستند.
وی افزود: در شرایط كنونی از 37 دشت خراسان رضوی 33 دشت شرایط بحرانی دارند.
جعفری وضعیت دشت مشهد را 'فوق بحرانی' اعلام و بیان كرد: سالانه 88 میلیون مترمكعب آب از دشت مشهد اضافه برداشت می شود كه عمده آن مربوط به بخش كشاورزی است.
وی ادامه داد: هم اینك میانگین افت بلند سطح آبهای زیرزمینی در خراسان رضوی حدود 70 سانتیمتر است و این استان مقام نخست را به این لحاظ در كشور دارد.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: در دولت چارچوب فعالیت یازدهم به ویژه امسال برنامه های خوبی برای تعادل بخشی سفره های آب زیرزمینی در سطح كشور از جمله انسداد چاههای غیرمجاز و هوشمندسازی بهره برداری از آنها در حال انجام و در این میان خراسان رضوی یكی از استانهای پیشتاز است.
وی افزود: طرح هوشمندی سازی چاههای كشاورزی كه از سال 1389 در خراسان رضوی آغاز شده یكی از راههای مقابله با اضافه برداشت و بهبود افت آبهای زیرزمینی به شمار می رود.
جعفری ادامه داد: تاكنون 97 درصد چاههای كشاورزی برقی در سطح این استان به كنتورهای هوشمند مجهز شده اند لذا خراسان رضوی از این لحاظ در سطح كشور پیشتاز است.
وی گفت: با نصب كنتورهای هوشمند اگر آب بیشتر از حد مجاز و تعریف شده برداشت شود جریان برق پمپ چاه قطع می شود لذا مصرف توسط كشاورز باید مدیریت شود.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان رضوی افزود: این استان در زمینه انسداد چاههای غیرمجاز نیز در سطح كشور موفق عمل كرده است.
وی ادامه داد: طبق برنامه ریزی امسال دو هزار و 400 حلقه چاه غیرمجاز در سطح خراسان رضوی مسدود می شوند كه شناسایی آنها توسط 53 گروه عملیاتی در دشتهای استان صورت می گیرد.
جعفری گفت: از ابتدای امسال تاكنون هزار و 500 حلقه چاه در مناطق مختلف خراسان رضوی مسدود و پر شده اند كه به لحاظ تعداد دو برابر مدت مشابه پارسال برآورد می شود.
وی افزود: 24 هزار و 500 حلقه چاه آب در خراسان رضوی در مدار بهره برداری قرار دارند كه 16 هزار حلقه از این تعداد دارای پروانه بهره برداری و مجاز است و هشت هزار و 500 حلقه به صورت غیرمجاز ایجاد شده اند كه بیشتر آنها نیمه عمیق هستند.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان رضوی ادامه داد: چاههای غیرمجاز اغلب در حاشیه رودخانه ها یا سرشاخه های حوضه های آبریز حفر شده لذا فعالیت آنها تاثیر مخرب و جبران ناپذیر بر منابع آب زیرزمینی داشته و مصالح و منافع عمومی را به خطر می اندازند.
وی گفت: در سالهای 1389و 1390 تعداد چاههای غیرمجاز در خراسان رضوی به دلیل مصوبه مجلس شورای اسلامی در زمینه تعیین تكلیف چاههای غیرمجاز افزایش یافت و آن مصوبه باعث شد تعدادی افراد سودجو دست به حفر چاه بزنند.
خراسان رضوی از مناطق خشك و كم آب ایران به شمار می رود بطوریكه 74 درصد اقلیم این استان در شرایط خشك و 26 درصد در آن در شرایط نیمه خشك قرار دارد.
خبرنگار: مریم انجیدنی **منتشركننده: حسین كریم زاده
3027/1858
۰ نفر