به گزارش خبرنگار ايرنا؛ ديابت يك اختلال در سوخت و ساز (متابوليسم) بدن است كه در آن يا انسولين به مقدار كافي در بدن وجود ندارد و يا انسولين موجود قادر نيست تا وظيفه خود را به درستي انجام دهد و در نتيجه به علت وجود مقاومت در برابر آن، قند خون بالا ميرود.
ديابت شايعترين بيماري مزمن و غيرواگير در جهان است. اين بيماري هنگامي به وجود ميآيد كه بدن توانايي توليد انسولين كافي را نداشته باشد و يا نتواند از انسولين استفاده كند. انسولين هورموني است كه توسط غده پانكراس (لوزالمعده) توليد ميشود و سلولهاي بدن را قادر ميسازد تا گلوكز (قند) خون را دريافت و براي توليد انرژي استفاده كنند.
اختلال در توليد يا عملكرد انسولين و يا هر دو باعث افزايش گلوكز (قند) خون شده و در نهايت باعث آسيب رساندن به بدن و ناتواني اعضا و بافتهاي مختلف ميشود. اكنون تعداد زيادي از افراد جامعه به اين بيماري مبتلا هستند اما متاسفانه نيمي از مبتلايان به ديابت از بيماري خود آگاه نيستند.
14 نوامبر (24آبان ماه) هر سال به نام روز جهاني ديابت خوانده ميشود. هر سال شعار خاصي براي اين روز در نظر گرفته ميشود كه شعار امسال 'چشم ها به ديابت' است.
** تقسم بندي ديابت به 2نوع
ديابت دو نوع دارد؛ ديابت نوع 1 كه بيشتر در كودكان و جوانان ديده مي شود و در اثر كمبود انسولين است و ديابت نوع 2 كه بيشتر در افراد بالاي 30 سال مشاهده مي شود و در اثر مقاومت سلول هاي بدن نسبت به انسولين است.
شايع ترين علايم اين بيماري عبارتند از پُرنوشي، پُرادراري، پُرخوري، كاهش شديد وزن، خستگي و ضعف، رنگ پريدگي، گزگز دست و پا، تاخير در بهبود زخم ها و تاري ديد.
** افراد در معرض خطر
افرادي كه سابقه ابتلا به ديابت در افراد درجه يك فاميل دارند، افراد چاق و يا داراي اضافه وزن، افرادي كه فشارخون بالاي 140 روي 90 دارند، زناني كه سابقه ديابت حاملگي دارند، زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلي كيستيك و افراد كم تحرك بيشتر در معرض خطر ابتلا به ديابت هستند.
** پيشگيري از ديابت نوع دو
داشتن رژيم غذايي مناسب، ترك سيگار، كنترل به موقع قند خون و پرهيز از زندگي كم تحرك علاوه بر اينكه در پيشگيري از اين بيماري كمك كننده است، در افرادي كه مبتلا به ديابت هستند نيز به كنترل بهتر خون و جلوگيري از عوارض آن نقش موثري دارد.
** ديابت سالانه عامل مستقيم 5ميليون مرگ است
مسوول بيماري هاي غير واگير معاونت امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه به مناسبت هفته جهاني ديابتبا بيان اينكه ديابت مليتوس (قندي) يكي از شايع ترين بيماري هاي غيرواگير در جهان است گفت: اين بيماري چهارمين يا پنجمين علت مرگ در اكثر كشورهاي با درآمد بالا (توسعه يافته) است.
دكتر ويدا صنيعي افزود: در كشورهايي كه از نظر اقتصادي در حال توسعه هستند شواهد علمي مبني بر اپيدمي اين بيماري وجود دارد. علاوه بر ديابت، اختلال تحمل گلوكز نيز يكي از معضلات بزرگ در زمينه سلامت است كه مبتلايان به اختلال تحمل گلوكز بيشتر از سايرين در معرض خطر ابتلا به ديابت و بيماري هاي قلبي عروقي هستند.
او با اشاره به اينكه تعداد مبتلايان به ديابت در گروه سني20 تا 79 سال درسال 2015بيش از 415ميليون نفر در جهان بوده است افزود: پيش بيني مي شود اين تعداد تا سال 2040از مرز426 ميليون نفر بگذرد.
وي اظهار كرد: همچنين تعداد مبتلايان به ديابت نوع 1و نوع 2 در همه كشورهاي جهان در حال افزايش است و متاسفانه بيش از 75درصد بيماران در كشورهاي با درآمد كم و متوسط زندگي مي كنند.
وي گفت: بيش از سه چهارم مبتلايان به ديابت در سنين 20 تا64سال هستند و نيمي از مبتلايان به ديابت در حدود ( 193ميليون نفر) از بيماري خود بي خبرند.
وي با اشاره به اينكه ديابت سالانه عامل مستقيم پنج ميليون مرگ بوده است، افزود: در هر 6 ثانيه، يك نفر از براثر ديابت جان خود را از دست مي دهند كه در سال 2015يك نفر از هر 11فرد بالغ در جهان مبتلا به ديابت بوده است.
او در ادامه گفت: تا سال 2040يك نفر از هر 10فرد بالغ مبتلا به ديابت خواهد بود و بيش از نيم ميليون كودك و نوجوان كمتر از 14سال در جهان مبتلا به ديابت تيپ يك هستند.
مسوول بيماري هاي غير واگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه در ادامه در خصوص هزينه هاي بهداشتي ديابت گفت: هزينه هاي بهداشتي درماني ناشي از ديابت در سال2015 حداقل 637 ميليارد دلار بوده است كه 12درصد كل هزينه مراقبت هاي بهداشتي در جهان صرف بيماري ديابت مي شود.
دكتر صنيعي اظهار كرد: ديابت و عوارض آن در اغلب كشورها يكي از علل اصلي مرگ زود هنگام و عوارض قلبي -عروقي يكي از علل اصلي مرگ در مبتلايان به ديابت است و در برخي ازكشورها مسوول بيش از 50درصد مرگ ها محسوب مي شود.
** ديابت بيماري هزينه بر
كارشناس ديابت معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه نيز در خصوص بيماري ديابت در ايران گفت: برآورد تعداد كل بيماران ديابتي در جمعيت 20 تا79سال در ايران در سال2015 تقريبا چهار ميليون و 600 هزار نفر بوده كه در همان سال شيوع ديابت نيز 8.5درصد بوده است.
علي كريمي افزود: طبق مطالعه اي كه در سال2011 انجام شد، هزينه كلي ديابت تيپ 2 در ايران 3.78ميليارد دلاربرآورد شد.
وي اظهار كرد: در حدود 8.69درصد كل هزينه هاي سلامت در ايران براي كنترل بيماران ديابتي تيپ 2مصرف مي گردد.
اين كارشناس ديابت در ادامه دلايل لزوم غربالگري بيماري ديابت نوع 2 از منظر سازمان بهداشت جهاني و فدراسيون جهاني ديابت را تشريح كرد و گفت: بيماري ممكن است در مدتي طولاني بدون علامت باشد، تقريبا نيمي از بيماران، از بيماري خود بي خبرند، در بسياري از بيماران در زمان تشخيص، عوارض ميكرو و اسكولار بروز كرده است، شيوع ديابت در كل جهان در حال افزايش شديد است، كنترل مطلوب قند خون، فشــارخون بالا و ديس ليپيدمي در كنترل بيماري ديابت نوع 2نقش مهمي ايفا مي كنند و درمان فشــار خون بالا و ديس ليپيدمي در بيماران ديابتي از بروز بيماري قلبي و عروقي پيشگيري مي كند.
3033/8066. خبرنگار: فرزاد نويدي ** انتشار دهنده: علي مولوي.
ديابت بيماري كشنده و هزينه بر/نيمي از مبتلايان به ديابت از بيماري خود بي خبرند
۲۴ آبان ۱۳۹۵، ۱۵:۲۳
کد خبر:
82308001
كرمانشاه- ايرنا- ديابت يكي از بيماري هاي غيرواگير و از عوامل خطر ساز بيماري هاي قلبي عروقي است كه تعداد زيادي از افراد جامعه به آن مبتلا هستند، اين بيماري هزينه بر است و متاسفانه نيمي از مبتلايان نيز از بيماري خود خبر ندارند.