روي مكانيزاسيون زعفران كاري نشده است

تربت حيدريه- ايرنا- معاون مديركل گلخانه ها و گياهان زينتي وزارت جهاد كشاورزي گفت: متاسفانه تاكنون در خصوص مكانيزه كردن روند كاشت، داشت، برداشت و فرآوري زعفران در كشور كاري نشده است.

ميترا مجدزاده پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، اقدام براي مكانيزه كردن مراحل توليد و برداشت زعفران و نيز فرآوري آن را از سياست هاي وزارت متبوع خود برشمرد و اظهار كرد: يافتن بازارهاي جديد براي عرضه زعفران توليدي كشور از ديگر اولويت هاي وزارت جهاد كشاورزي است.
وي در خصوص فرآوري زعفران گفت: در اين خصوص با وزارت صنعت، معدن و تجارت و نيز بهداشت، درمان و آموزش پزشكي مذاكرات و توافقاتي به عمل آمده كه از جمله قرار است بر روي استفاده از گل و گلبرگ زعفران در صنايع مختلف كار شود.
مجدزاده، مكانيزاسيون كنوني زعفران را محدود به برخي مزارع الگويي كشور دانست و با تاكيد بر ضرورت توسعه اين امر، گفت: اكنون بعضي كشاورزان به صورت محدود از بذركار هفت رديفه زعفران، جداساز كلاله از گلبرگ، پيازكار هفت رديفه، برداشت گل، سورتينگ و بسته بندي محصول از ماشين آلات استفاده مي كنند.
اين مسئول در وزارت جهاد كشاورزي با اشاره به برنامه 10 ساله اين وزارتخانه براي مكانيزه كردن زعفران، افزود: جهاد كشاورزي در نظر دارد با اعطاي يارانه، دست اندركاران امر توليد و عرضه زعفران را براي واردات ماشين آلات اين بخش و گسترش فعاليت مكانيزه در توليد و عمل آوري اين محصول ترغيب كند.
مجدزاده سطح كشتزارهاي زعفران كشور را 95 هزار هكتار عنوان كرد و گفت: پارسال 351 تن محصول از اين سطح برداشت شده بود كه اين رقم 93 درصد كل زعفران توليدي در جهان است.
از مجموع 70 هزار هكتار كشتزار زعفران استان خراسان رضوي، 11 هزار هكتار مربوط به شهرستان زاوه و هشت هزار و 400 هكتار مربوط به شهرستان تربت حيدريه است كه اين خطه را به عنوان پايتخت زعفران ايران و جهان مطرح كرده است.
در استان خراسان رضوي 117 هزار خانوار به كشت زعفران مشغول هستند كه از اين ميزان 14 تا 15 هزار خانوار در تربت حيدريه به اين كار اشتغال دارند.
هم اكنون به ازاي هر هكتار زمين زعفران، 220 نفر روز مشغول كار هستند كه در كل 70 هزار نفر اشتغال مستقيم و 2 تا سه برابر اين رقم، اشتغال غيرمستقيم به دست مي آيد.
در حالي كه ميانگين توليد زعفران در استان خراسان رضوي چهار كيلوگرم در هكتار است، اين رقم در منطقه تربت حيدريه و زاوه به 4.2 كيلوگرم مي رسد.
مركز شهرستان 250 هزار نفري تربت حيدريه در 150 كيلومتري مشهد، و مركز شهرستان 72 هزار نفري زاوه در 176 كيلومتري مركز خراسان رضوي قرار دارد.
** انتشار دهنده: علي اصغر ايزدي
5132