ماندگاري 400 تا 500 ساله ظروف يكبار مصرف پلاستيكي در طبيعت و آلوده كردن منابع آبي زير زميني و بروز بيماري در انسان ها برخي از مضرات اين ظروف است كه متاسفانه در چند سال گذشته مصرف آن در كشور به وفور ديده مي شود.
در اين راستا و با هدف كاهش مصرف ظروف يكبار مصرف پلاستيكي طرح حذف و ساماندهي اين ظروف در آيين هاي مذهبي و ملي در سال 87 از سوي انجمن كوهستان سبز به شوراي شهر تهران ارائه و مورد موافقت اعضاء قرار گرفت.
حسين عبيري گلپايگاني مدير انجمن كوهستان سبز و فعال محيط زيست در اين باره به خبرنگار علمي ايرنا گفت: بعد از ارائه اين طرح به شوراي شهر تهران كميته اي متشكل از نمايندگان ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي، امور مساجد، سازمان تبليغات اسلامي و دانشگاه هاي علوم پزشكي تشكيل شد.
وي افزود: در سال اول كار دو منطقه 15 و 19 تهران را به عنوان پايلوت انتخاب و كار اجرايي اين طرح را آغاز كرديم و بعد از آن در سالهاي بعدي هر جا كه مراسمي بود حاضر شده و از افراد درخواست مي كرديم از ظروف يكبار مصرف استفاده نكرده يا حداقل كمتر استفاده كنند.
اين فعال محيط زيست ادامه داد: ابتدا روي حذف ظروف يكبار مصرف كار مي كرديم اما متوجه شديم كه كالاي جايگزين مناسبي براي آن وجود ندارد ، اگر هم هست ظروف بر پايه گياهي است كه هم كم و هم گران است و يا ظروف قديمي ملامين و استيل است كه استفاده از آنها براي همه مقدور نيست.
وي با بيان اينكه بعد از آن وارد فاز ساماندهي شديم گفت: چون پايه ظروف يكبار مصرف از ماده نفتي است از اين رو ريختن غذاي گرم به ويژه دماي بالاتر از 35 درجه موجب آزاد شدن مواد نفتي مي شود و فردي كه از آن غذا استفاده مي كند اين مواد وارد خونش مي شود و در طولاني مدت فرد را دچار مشكل مي كند.
عبيري افزود: اين ظروف مدت 400 تا 500 سال در طبيعت باقي مي مانند كه در اين مدت خسارات جبران ناپذيري بر طبيعت وارد مي كنند، ضمن اينكه پايه اصلي آنها مواد نفتي است و نفت هم ماده ارزشمندي است در حالي كه صرف تهيه محصولاتي مي شود كه در نهايت نيم تا يك ساعت و نيم ماندگاري دارند.
وي ادامه داد: بر اين اساس تلاش كرديم تا از ظروف يكبار مصرف كمتر استفاده شود و تاكيد ما بيشتر در نذري ها است.
عبيري تاكيد كرد: همچنين دركنار آن بر روي نريختن اين ظروف به عنوان زباله بر روي زمين هم كار كرديم تا اينكه به نظر مي رسد تلاش ها نتيجه داد چون امسال مردم برخورد بسيار مناسب تري داشتند و سعي مي كردند زباله كمتري بر روي زمين بريزند، هر چند سال هاي اول دشوار بود اما اكنون به نظر مي رسد اين تفكر در حال بلوغ است.
به گفته وي امروزه تعداد زيادي از انجمن هاي زيست محيطي وارد عمل شده اند و به ما در اجراي اين طرح كمك مي كنند.
طرح حذف و ساماندهي ظروف يك بار مصرف پلاستيكي در مراسم ديني و ملي توسط انجمن كوشهات سبز انجام شد و در نخستين جشنواره تجربيات موفق سمن هاي محيط زيستي كه چندي پيش در سازمان حفاظت محيط زيست برگزار شد، حائز رتبه شد، در اين جشنواره 35 تجربه موفق معرفي شد كه اين طرح هم جزو برترين ها بود.
علمي 9014** 1701
خبرنگار: كيميا عبدالله پور* انتشار دهنده: حميد قديمي
تهران - ايرنا - طرح حذف و ساماندهي ظروف يكبار مصرف پلاستيكي در آيين هاي ديني و ملي يكي از تجربه هاي موفق در راستاي كاهش ظروف يكبار مصرف است كه در جشنواره تجربه هاي موفق زيست محيطي معرفي و تقدير شد.