۱۵ آذر ۱۳۹۵، ۱۳:۰۲
کد خبر: 82333170
T T
۰ نفر
همكاری سازمان ملل در طرح 'كسب و كار' در تالاب بین المللی شادگان

اهواز - ایرنا - معاون محیط زیست طبیعی اداره كل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: 'كارگروه كسب و كار' در تالاب بین المللی شادگان با همكاری برنامه عمران سازمان ملل (UNDP) و دفتر حفاظت از تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست به تازگی تشكیل شده است.

سید عادل مولا روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا اظهار كرد: این طرح با هدف بهره برداری معقولانه از كاركردهای تالاب در 6 استان (آذربایجان غربی و شرقی، كردستان، بوشهر، چهارمحال وبختیاری و خوزستان) به اجرا می درآید كه در خوزستان نیز در تالاب بین المللی شادگان اجرایی می شود.
وی تاكید كرد: با اجرای این طرح می توان امیدوار بود كه حضور گردشگران در تالاب شادگان قانونمند شود و هم گردشگران و هم جوامع محلی الزاماتی در برخورد با این تالاب داشته باشند تا به این محیط آسیبی وارد نشود.
مولا همچنین با اشاره به بازدید هزاران گردشگر از تالاب شادگان اظهاركرد: با توجه به گرمای هوا منطقه، گردشگری در تالاب شادگان فصلی و بیشتر در ایام نوروز است.
وی با بیان اینكه گردشگری، ظرفیت بسیار خوبی است كه در تالاب شادگان آغاز شده افزود: تالاب هورالعظیم به دلیل مرزی بودن و فعالیت های صنعتی مناسب گردشگری نیست اما تالاب شادگان خوشبختانه مسیر خوبی را در این زمینه طی كرده است.
معاون محیط زیست خوزستان اضافه كرد: در بخش گردشگری،یك مركز بازدیدكنندگان تالاب شادگان در این شهرستان احداث شده و یك مركز بازدیدكنندگان دیگر در آبادان در حاشیه تالاب شادگان احداث شده است.
به گفته وی، زیرساخت های گردشگری در این منطقه را با همكاری محیط زیست و میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی خوزستان مهیا كرده ایم كه در سه، چهار سال اخیر، مردم و مسافران و گردشگران از آن استفاده می كنند.
مولا ، جذب گردشگر به صورت قانونمند و مدیریت شده با مشاركت جوامع محلی را از اهداف طرح گردشگری تالاب شادگان ذكر كرد.
یكی از چالش های گردشگری در تالاب بین المللی شادگان در سال های گذشته نبود مدیریت یكپارچه در این تالاب بوده است كه باعث شده گردشگری در این محیط طبیعی دچار نوعی آشفتگی باشد و آسیب هایی به این اكوسیستم وارد كند.
تالاب بین المللی شادگان با بیش از 500 هزار هكتار وسعت، بزرگ ترین تالاب بین المللی كشور (ثبت شده در كنوانسیون بین المللی رامسر) است. این تالاب در جنوب خوزستان قرار دارد و حدود 100 هزار نفر از مردم محلی به درجات مختلف برای تامین معاش به منابع تالاب وابسته هستند.
سالانه هزاران پرنده زمستان گذر به این تالاب مهاجرت می كنند. بیش از 30‌درصد از پرندگان ایران (154‌گونه)، 25‌درصد از پستانداران ایران (40‌گونه) و 45‌درصد از ماهیان ایران (36‌گونه ماهی مردابی به علاوه 45‌گونه ماهی دریایی) در این تالاب زندگی می كنند.
علاوه بر آن، 17 جامعه اصلی گیاهی متشكل از 110‌گونه گیاهی (یك و نیم‌درصد از كل گیاهان موجود در كشور)، سه ‌گونه ‌دوزیست، 9‌گونه خزنده و چهار‌گونه میگو در این زیستگاه بی‌نظیر حضور دارند.
سد‌‌‌سازی، رعایت نشد‌‌‌ن نیاز آبی تالاب، تخلیه پساب‌های آلود‌‌‌ه مزارع نیشكر، پرورش ماهی و فولاد‌‌‌ خوزستان عبور لوله های نفتی، فعالیت 30 واحد‌‌‌ پتروشیمی و تخلیه زباله های شهری و احداث كارخانه فولاد‌‌‌ شاد‌‌‌گان این تالاب منحصربه فرد‌‌‌ را از 21 سال پیش (از سال 1993) وارد‌‌‌ فهرست مونترو (فهرست تالاب های در معرض خطر) كرد‌‌‌ه است.
همكاری سازمان ملل در احیای این تالاب از سال 89 آغاز شده و برنامه مدیریت تالاب شادگان با همكاری برنامه عمران سازمان ملل متحد (UNDP) و تسهیلات محیط ‌زیست جهانی (GEF) تهیه شده است.
گری لوئیس نماینده مقیم سازمان ملل در ایران در نخستین سفر خود به خوزستان در اردیبهشت 93از این تالاب دیدن كرد.
وی همچنین به همراه سفیران پنج كشور اروپایی (هیاتی متشكل از سفیران اتریش، سوئد ، بلژیك ، قائم مقام سفیر نروژ، قائم مقام سفیر استرالیا) 30 اردیبهشت 94 نیز سفری به تالاب شادگان داشت.
7151 / 6037
خبرنگار: نادره وائلی زاده ** انتشار دهنده: عبدالحمید راجی
۰ نفر