پروين محجوب روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: برنامه باروري سالم اكنون بر بخش هاي مهم شامل استانداردسازي و بهبود كيفيت كلاس هاي مشاوره حين ازدواج، ارايه خدمات مشاوره باروري به تمام داوطلبان در مراحل پيش، حين و پس از ازدواج، آموزش و اطلاع رساني به تمام گروه هاي هدف در جامعه بخصوص به جوانان و خدمات باروري سالم و برنامه ريزي در جهت تحكيم بنيان خانواده و ارتقا روابط عاطفي و اجتماعي و زناشويي همسران متمركز است.
وي توصيه هايي براي باروري سالم داشت و با اشاره به اينكه قدرت باروري با افزايش سن به ويژه پس از 35 سالگي كاهش مي يابد، تاكيد كرد: تاخير در ازدواج و فرزندآوري سلامت باروري را تهديد مي كند.
مسوول امور جمعيتي و باروري سالم مركز بهداشت استان كرمانشاه در ادامه با اشاره به اينكه افزايش ميانگين فاصله تولد نخستين فرزند و ازدواج سلامت باروري را تهديد مي نمايد، گفت: افزايش ميانگين فاصله بين تولد فرزند اول و دوم و فرزند دوم و سوم سلامت باروري را تهديد مي كند.
محجوب در خصوص سياست هاي جمعيتي نيز افزود: كشور ما در سه دهه اخير تحولات چشمگير جمعيت شناختي را تجربه كرده كه بر رشد و تركيب جمعيت تأثير قابل توجهي داشته است و اين امر پيامدهاي قابل توجهي براي آينده جمعيت و كشور به دنبال خواهد داشت.
او گفت: سياستهاي جمعيتي، مجموعه تدابير و برنامههايي است كه به منظور تأثير بر رفتار مردم براي بهبود وضعيت زندگي آنها در يك كشور اتخاذ و اجرا ميشود.
به گفته وي، سياست هاي جمعيتي بايد با توجه به تحولات و ساختار جمعيتي موجود طراحي و همواره مورد ارزيابي و تجديدنظر قرار گيرند.
وي اظهار كرد: عدم شناخت درست تحولات جمعيتي و نگرش تك بُعدي به اين تحولات موجب ارايه طرح ها و برنامه هاي جمعيتي به صورت ناقص و يا شتابزده ميشود كه در صورت اجرا نه تنها مفيد و مؤثر نخواهند بود بلكه گاه به فجايعي غيرقابل جبران منتهي ميشود.
محجوب با اشاره به اينكه برنامه باروري سالم يكي از برنامه هاي زيرپوشش دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت است، گفت: با توجه به روند تغييرات جمعيتي در كشور، هدف اين برنامه اكنون افزايش ميزان باروري كلي از زير حد جايگزيني به حداقل بالاتر از حد جايگزيني (بيش از 2.1 فرزند به ازاي هر خانواده )، كاهش مرگ و مير مادران و كودكان و تحكيم بنيان خانواده است.
او رويكردهاي وزارت بهداشت در زمينه تحقق سياست هاي جمعيتي را ارتقاي مشاوره هاي هنگام ازدواج و پس از ازدواج با تاكيد بر مهارت هاي زوجين و سلامت جنسي با رعايت چارچوب هاي مذهبي، فرهنگي و اجتماعي، افزايش آگاهي جامعه در باره اهميت فرزند آوري سالم و اجتناب از تك فرزندي و مشاوره براي كاهش ميانگين فاصله زماني بين ازدواج و فرزند اول ذكر كرد.
وي همچنين مشاوره براي كاهش ميانگين فاصله زماني بين فرزندان و پيشگيري از بارداري هاي پرخطر و سقط، تامين مراقبت هاي كيفي دوران بارداري و مراقبت هاي ويژه براي بارداري هاي پرخطر و جلوگيري از مرگ مادر، نوزاد و شيرخوار، تدوين بسته هاي آموزشي براي ارتقاي آگاهي، نگرش و عملكرد جامعه در زمينه عوامل مستعد كننده ناباروري، تعيين اولويت هاي پژوهش هاي كاربردي در راستاي سلامت باروري، فرزندآوري، ارتقاي نرخ باروري كلي و عوامل مستعد كننده ناباروري از جمله عوامل محيطي، تامين خدمات سلامت مادر و كودك و باروري در راستاي ارتقاي نرخ باروري كلي و افزايش بارداري هاي برنامه ريزي شده مبتني بر سياست ها و قوانين مصوب و تقويت برنامه غربالگري ژنتيكي، اختلالات كروموزومي و مادرزادي را از ديگر رويكردهاي وزارت بهداشت در زمينه تحقق سياست هاي جمعيتي ذكر كرد.
3033/8066 خبرنگار: فرزاد نويدي ** انتشار دهنده:علي مولوي.
كرمانشاه- ايرنا- مسوول امور جمعيتي و باروري سالم مركز بهداشت استان كرمانشاه، باروري سالم را يكي از برنامه هاي وزارت بهداشت در كشور دانست و گفت: تك فرزندي و بي فرزندي سلامت افراد و جامعه را به خطر مي اندازند.