۱۸ آذر ۱۳۹۵، ۱۳:۲۶
کد خبر: 82338057
T T
۰ نفر
بی اعتنائی اجلاس منامه به طرح سعودی برای تشكیل اتحادیه

بیروت – ایرنا – دیروز( چهارشنبه) سی و هفتمین اجلاس دو روزه سران كشورهای عرب حوزه خلیج فارس در حالی در منامه پایتخت بحرین به كار خود خاتمه داد كه سعودی ها به ویژه در زمینه طرح « تشكیل اتحادیه » به نتیجه دلخواه دست نیافتند و این طرح آنها با بی اعتنائی مواجه شد.

به گزارش ایرنا، روزنامه لبنانی « الاخبار» روز پنجشنبه افزود: « عبداللطیف الزیانی» دبیركل شورای همكاری های خلیج فارس بیانه پایانی اجلاس منامه موسوم به « بیانیه الصخیر» ( اشاره به قصر الصخیر بحرین) را قرائت كرد اما هیچ مطلب جدیدی در آن نبود و تنها یك كپی از مواضع و توصیه های سیاسی مندرج در بیانیه سال گذشته ریاض بود.
الاخبار تاكید كرد: چند روز مانده به اجلاس مانده، سعودی ها حجم بالایی از مقالات روزنامه ها ، گزارش های تلویزیونی و شبكه های ارتباط جمعی خود را صرف تبلیغ این اجلاس كرده و گفته بودند كه قرار است تشكیل اتحادیه اعضای شورای همكاری خلیج فارس در آن اعلام شود، اما در هیچ یك از بندهای بیانیه پایانی اجلاس منامه به چنین طرحی اشاره نشده و حتی به صورت نمادین هم ذكر نشده است.
كویت، سعودی ، بحرین، عمان ، قطر و امارات شش كشور عضو شورای همكاری خلیج فارس هستند.
این روزنامه لبنانی خاطرنشان كرد: در نشست سال گذشته سران كشورهای شورای همكاری در ریاض ،« سلمان» پادشاه سعودی تاسیس «هیات امور اقتصادی و توسعه این كشورها» را تحمیل كرد و اولین جلسات آن در نوامبر گذشته در پایتخت عربستان تشكیل شد.
« محمد بن سلمان» ولیعهد دوم سعودی در این جلسات با اطمینان كامل اعلام كرد كه كشورهای عرب حوزه خلیج فارس می توانند ششمین اقتصاد جهانی شوند.
وی افزود: در دورانی بسر می بریم كه تحولات اقتصادی زیادی در حال رخ دادن است و برای همین باید در دوران اتحادها ما نیز یك اتحادیه تشكیل دهیم.
تمایل ریاض به تبدیل «همكاری» كشورهای عرب حوزه خلیج فارس به «اتحادیه » تنها به حوزه اقتصاد محدود نشد، پنج روز بعد از نشست اقتصادی یاد شده، بن سلمان به عنوان وزیر جنگ سعودی ، ریاست نشست دوره ای وزیران دفاع كشورهای عضو شورای همكاری را برعهده گرفت.
وزیر جنگ جوان سعودی باردیگر در جمع همتایان خود درباره خطرهایی كه همه آنها را تهدید می كند، هشدار داد و گفت كه برای مقابله با این تهدیدها باید متحد شوند و یك اتحادیه تشكیل دهند.
وی افزود: حوزه نظامی و امنیتی مهمتر از همه حوزه هاست به ویژه در شرایط كنونی كه با چالش های متعددی روبرو هستیم.
با این وجود، تشویق ها در حوزه اقتصادی و هراس افكنی ها در حوزه نظامی و امنیتی نتوانست سران كشورهای عرب حوزه خلیج فارس را قانع كند تا بر اساس خواست سعودی ها رفتار كنند.
اسناد منتشر شده توسط سایت ویكیلیكس در تابستان سال گذشته، نمونه ای از بحث و جدل ها در محافل دیپلماتیك كشورهای عرب حوزه خلیج فارس پس از دعوت «عبدالله» شاه سابق سعودی در اجلاس 2011 ریاض برای تاسیس «اتحادیه » این كشورها را بخوبی فاش می كند.
این اسناد نشان می دهد، «سعود الفیصل» وزیر سابق خارجه سعودی نظر سفیران كشورهای عرب حوزه خلیج فارس را در خصوص طرح ملك عبدالله برای اتحاد این كشورها به سبك اتحادیه اروپا را جویا می شود.
در پیام ارسال شده توسط سفیر سعودی در ابوظبی در خصوص مخالفت امارات با طرح متناقض ملك عبدالله آمده است: اتحادیه كشورهای عرب حوزه خلیج فارس چطور می تواند موفق شود وقتی اماراتی ها هنوز گرفتار مشكلات است؟
در فوریه سال 2012 سفیر ریاض در كویت پیامی برای سعود الفیصل فرستاد كه حاوی اظهارات «احمد السعدون» رئیس وقت پارلمان كویت درباره طرح «اتحادیه» بود.
وی گفته بود:...اگر بگوییم می توانیم به آن (اتحادیه) دست پیدا كنیم خود را گول زده ایم. كشورهایی كه انتخابات و حقوق بشر تا حدی در آنها مراعات می شود چطور می توانند با كشورهایی كه ناقض همه جانبه حقوق بشر و زندان هایشان پر از زندانی است، اتحاد برقرار كنند؟
«احمد الخطیب » نماینده سابق پارلمان كویت و موسس «جنبش ملی كویتی» در شانزدهم مه همان سال در مقاله ای خطاب به سران عرب حوزه خلیج فارس تاكید كرد كه طرح تشكیل اتحادیه شكست خورده است.
الاخبار نوشت: پنج سال پیش كه ملك عبدالله طرح اتحادیه را مطرح كرد، نیروهای موسوم به سپر جزیره برای سركوب انقلاب مردمی بحرین در خیابان های این كشور جولان می دادند و تحولات در مصر و تونس شروع شده بود. « سعودی ها از تحولات و قیام های درجهان عرب برای هراس افكنی در بین همسایگان عرب خود در حوزه خلیج فارس استفاده كردند تا شاید بتوانند آنها را به پذیرش ایده اتحادیه وادار كنند».
این روزنامه لبنانی افزود: اما امروز با تحولات در سوریه و از بین رفتن تمامی گزینه ها و فرصت های برخی سران كشورهای عرب حوزه خلیج فارس برای سرنگون ساختن نظام سوریه و همچنین پیروزی عراق در جنگ علیه داعش و همچنین شكست های سعودی ها در یمن، شاید آل سعود گمان كردند شرایط مناسبی برای طرح مجدد تشكیل اتحادیه مهیا شده است.
الاخبار تاكید كرد: ریاض قصد دارد از موضع رسمی كشورهای عرب حوزه خلیج فارس در خصوص قانون آمریكائی جاستا و حمایت آنها از سعودی،بهره برداری كند و همسایگان خود را درباره رویكرد «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری جدید آمریكا و جمهوری خواهان در خصوص روابط با آنها دچار ترس و وحشت سازد.
این روزنامه لبنانی خاطرنشان كرد: این درحالی است كه بحران اقتصادی ناشی از تداوم افت قیمت نفت همه كشورهای عرب حوزه خلیج فارس را درگیر كرده و در این میان، سعودی كه بزرگترین اقتصاد را در میان این كشورها دارد، بیش از دیگران خسارت دیده است.
الاخبار تصریح كرد: برای همین بخوبی می توان پی برد كه ریاض برای پوشاندن ناتوانی هایش می خواهد به همسایگانش متوسل شده و از درآمدهای كشورهایی مانند امارات و كویت كه در مقایسه با سعودی كمتر ضرر كرده اند بهره برداری كند.
خاورم *390*1324** انتشار دهنده: فردین پازوكی