مرتضی حقیقی روز یكشنبه در نشست خبری افزود: برای تهیه طرح جامع بقاع متبركه در چارچوب جذب اعتبار به منظور تامین زیرساختهای بقاع تاكنون برای 62 بقعه متبركه درآمددار این طرح تهیه شده است.
وی گفت: این مجموعه سه دفتر یا مجموعه فعال شامل وظیفه تجدید و تنظیم اسناد اجاره رقبات، فعالیتهای عمرانی و تعمیرات و نگهداری، سرمایه گذاری و مشاركت را برعهده دارد.
معاون بهره وری اقتصادی موقوفات و بقاع متبركه اداره كل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی افزود: تعداد كل رقبات موقوفات در استان 158 هزار مورد است لذا خراسان رضوی دومین استان كشور به لحاظ برخورداری از رقبات موقوفات به شمار می رود.
وی ادامه داد: از این تعداد مدیریت 125 هزار و 830 رقبه اعم از منفعتی و انتفاعی بر عهده اداره كل اوقاف و امور خیریه است كه 40 درصد رقبات كشاورزی و 60 درصد رقبات مربوط به مسكونی و تجاری می باشد.
او گفت: مشكل عمده در مدیریت رقبات موقوفات مربوط به رقبات كشاورزی با توجه به كمبود منابع آبی است كه باید به صورت ویژه و متمركز در ارتباط با ساماندهی، ایجاد ارزش افزوده و برنامه ریزی برای بهره وری بهتر آنها برنامه ریزی ویژه انجام داد.
* دستگاههای حاكمیتی بدهكاران اصلی موقوفات
حقیقی همچنین گفت: 85 درصد از 20 هزار سند اجاره رقبات موقوفات این نهاد به روزرسانی شده و مستاجرین حقوق موقوفه را پرداخت كرده اند اما 15 درصد از این اسناد شامل 6 هزار و 300 سند اجاره منقضی شده و حقوق موقوفه آنها پرداخت نشده است.
وی افزود: همه اجاره نشینان بدهكار موقوفات افراد عادی نیستند بلكه عمدتا دستگاههای حاكمیتی هستند كه متصرف رقبات بوده و نسبت به تجدید اجاره آنها اقدام نمی كنند.
معاون بهره وری اقتصادی موقوفات و بقاع متبركه اداره كل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی ادامه داد: قبل از راه اندازی سامانه جامع موقوفات و بقاع متبركه و در سال 1390 آمار مربوط به تجدید اسناد اجاره در كل استان سه هزار و 631 سند بود كه با راه اندازی سامانه این تعداد به 33 هزار سند در سال 91 و 23 هزار سند در سال 92 و 18 هزار سند در سال 93 و 22 هزار سند در سال 94 و در هشت ماه امسال به 15 هزار سند رسیده است.
وی گفت: این آمار نشان می دهد سامانه جامع موقوفات و بقاع متبركه كشور كمك بسیار شایانی نسبت به روزرسانی و تجدید اجاره ها كرده است.
* 28 پروژه جدید برای ایجاد درآمدهای پایدار
معاون اداره كل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی به رویكرد این نهاد مبنی بر ایجاد درآمدهای پایدار نیز اشاره و بیان كرد: این اداره كل از واگذاری سرقفلی و حق تملك اعیان و خام فروشی اراضی فاصله گرفته و به سمت وصول مالاجاره و ایجاد درآمد پایدار برای موقوفات پیش رفته است.
وی افزود: با این رویكرد از مجموع درآمدهای واصله سال 93 اداره كل اوقاف 18.5 درصد از محل وصول مال الجاره رقبات موقوفات بوده كه این رقم در سال به 20 درصد و در هشت ماه امسال به 26 درصد رسیده و در مجموع طی یك دوره سه ساله این نهاد در وصول درآمدهای پایدار به 38 درصد رشد دست یافته است.
حقیقی به فعالیتهای عمرانی نیز اشاره و بیان كرد: از ابتدای امسال 28 پروژه جدید و توسعه ای با زیربنای حدود 15 هزار و 300 مترمربع و اعتبار 55 میلیارد ریال دولتی و نذورات و درآمد موقوفات اجرا شده كه در مجموع میانگین پیشرفت پروژه ها 85 درصد است.
وی با اشاره به پروژه های حوزه سرمایه گذاری و مشاركت در اداره كل اوقاف خراسان رضوی گفت: این پروژه ها با سه شاخه اصلی تنوع بخشی به سرمایه درآمدی موقوفات و بقاع متبركه، ارائه الگوی مناسب اقتصادی برای انواع موقوفات و دسته بندی اقتصادی موقوفات در راستای تبدیل سرمایه راكد به سرمایه مولد تدوین شده است.
او افزود: به همین منظور سعی شده از محل درآمدهای موقوفات با تعریف پروژه های سهامی گردش مالی موقوفات در حوزه های ساختمانی، تجاری، شیلات و كشاورزی ایجاد شود.
معاون اداره كل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی ادامه داد: در این چارچوب طی هشت ماه نخست امسال چهار پروژه مشاركتی در حوزه صنعت ساختمان با زیربنای 47 هزار و 500 مترمربع اجرا شد.
وی گفت: همچنین امسال قرارداد 9 پروژه مشاركتی در حوزه صنعت ساختمان با بخش خصوصی در عرصه 42 هزارمترمربع تنظیم و عملیات اجرایی 6 پروژه آن آغاز شده است.
او افزود: به ازای هر مترمربع ساخت و ساز در این پروژه ها برای 5.5 نفر اشتغال مستقیم و 6.6 نفر اشتغال غیرمستقیم به صورت روزانه ایجاد می شود كه با این احتساب در طول دوران بهره برداری یك پروژه روزانه 720 نفر به صورت غیرمستقیم و 600 نفر به صورت مستقیم جذب كار می شوند.
* شناسایی 83 پروژه جدید
وی با اشاره به شناسایی 83 پروژه طی سال جاری در موقوفات خراسان رضوی گفت: این پروژه ها در حوزه های كشاورزی، صنعت ساختمان، اقامتی و گردشگری با ارزش هزار و 50 میلیارد تومان در عرصه 702 هزارمترمربع زمین است كه این پروژه ها برای هفت هزار و 500 نفر به صورت مستقیم و برای 9 هزار نفر به صورت غیرمستقیم شغل ایجاد می كند.
معاون اداره كل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی افزود: قرار است این پروژه ها طی یك برنامه سه ساله با مشاركت بخش خصوصی و به صورت سهام موقوفات به اجرا درآیند.
حقیقی گفت: در بخش شیلات نیز هشت استخر از استخرهای موجود در مجموعه های كشاورزی كه كار نگهداری و جمع آوری آب را داشتند به پرورش شیلات و ماهی اختصاص یافت كه برآورد می شود تا پایان سال 100 تن ماهی از این استخرها برداشت شود.
وی افزود: هر تن ماهی یك نفر را به صورت مستقیم و چهار نفر را به صورت غیرمستقیم مشغول كار می كند.
او ادامه داد: نخستین قرارداد بی.او.تی (بهره برداری، ساخت، تحویل) این اداره كل در موقوفه سلطان سلیمان تربت حیدریه در زمین 25 هكتاری كشاورزی با مشاركت بخش خصوصی و یك دوره كشت 16 ساله زعفران تنظیم شده است.
حقیقی گفت: 60 درصد از درآمد طرح با بخش خصوصی و 40 درصد درآمد خرج نیت واقف خواهد شد. تاكنون سرمایه گذاران از مشاركت در این پروژه استقبال خوبی انجام داده اند.
7489/1858**خبرنگار: میترا عبداللهی **منتشركننده: حسین كریم زاده
مشهد- ایرنا- معاون بهره وری اقتصادی موقوفات و بقاع متبركه اداره كل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی گفت: از مجموع 254 بقعه متبركه در این استان 155 بقعه درآمدزا بوده و از این میان 81 بقعه درآمد بیش از 100 میلیون ریال در سال دارند.