ساعت هاست از پنجره آسايشگاه بيرون را نگاه مي كند، وقتي مدير آسايشگاه متوجه نگاه هاي كنجكاوانه ام به سمت پنجره مي شود، مي گويد: زهرا خانم از وقتي كه به آسايشگاه آمده هر روز و هر ساعت از پنجره اتاق بيرون را نگاه مي كند تا شايد چهره اي آشنا لبخند بر لبانش جاري كند.
زهرا خانم كه دو سالي است در آسايشگاه سالمندان به سر مي برد، با مرگ همسرش پس از چند سال تنهايي توسط فرزندانش براي نگهداري و مراقبت به اين مركز سپرده شده است.
زهراي 70 ساله بر روي صندلي كنار پنجره نشسته و غرق در روياهايش بيرون را نظاره مي كند؛ نزديك تر مي شوم و خودم را معرفي مي كنم، لبخندي مي زند و مي گويد: 'بلندتر بگو امروز سمعكم را نزده ام' و من دوباره و كمي بلند تر با او صحبت مي كنم و مي پرسم چرا كنار پنجره نشسته ايد؟ منتظر كسي هستيد؟
زهرا كمي تامل مي كند و نگاهش در دور دست هاي آن طرف پنجره محو مي شود، تا اينكه مي گويد: پسرم كامبيز در كانادا زندگي مي كنم و دخترم كامليا پس از ازدواج در اصفهان ساكن شده و پسر ديگرم كامران در تهران به سر مي برد.
وي ادامه مي دهد: پس از مرگ همسرم تنها ماندم و فرزندانم براي مراقبت و نگهداري بيشتر مرا به اين آسايشگاه آورده اند ولي من نيازي به توجه بيشتر اين افراد ندارم، من به تنهايي نيز مي توانستم در خانه خودم زندگي كنم.
زهرا افزود: دو سالي كه اينجا هستم ولي نتوانسته ام به اين فضا عادت كنم و هر روز منتظر رسيدن فرزندانم براي بردنم از اين مكان هستم؛ گاه حتي تصور مي كنم حبيب (شوهرش) از در حياط وارد شده و مرا با خود خواهد برد.
وي با اشاره به صداي شادي و نشاط دوستانش در آسايشگاه اظهار مي كند: شب يلداي امسال هم فرا رسيد و من دور از خانه و فرزندانم و بدون حبيب امشب را سپري مي كنم.
زهرا كمي فكر مي كند و مي گويد: در عجبم من كه به خانواده خود يا همسرم هيچ بي احترامي و كم توجهي نكرده بودم، چرا در اين سن تنها و دور از خانه مانده ام.
از زهرا در خصوص شب هاي يلداي قديم مي پرسم كه به فكر فرو مي رود و با شور خاصي از دوران قديم تعريف مي كند: شب يلدا كه بلند ترين شب سال است تمام اقوام در منزل بزرگ خاندان جمع مي شديم و تا نزديكي صبح بيدار مي مانديم و با خوردن آجيل و ميوه و شنيدن خاطرات و داستان هاي بزرگان فاميل شب را سحر مي كرديم.
وي كه قطره اشكي از گوشه چشمانش جاري است، مي گويد: دلتنگ فرزندانم هستم، انتظار داشتم در اين شب كنارم باشند و مرا تنها نگذارند؛ مي دانند كه به مراسم ها و رسوم قديم خيلي اهميت مي دهم ولي انگار بايد امشب را با دوستاني كه اينجا هستند، سحر كنم.
با گفتن اين حرف غرق در افكارش مي شود و سرش را بر مي گرداند، انگار كه ديگر تمايلي به ماندن در كنارش ندارد...
زهرا نمونه اي از مادران و پدارني است كه در مراكز نگهداري سالمندان، شب يلدا را سپري مي كنند؛ هستند زهراهايي كه اين گونه شب چشم به راه منتظر حضور فرزندان و اقوام درجه يك خود هستند و زهراهاي ديگري نيز وجود دارند كه بالاجبار خود را با شرايط محيط وقف داده و سعي مي كنند غم تنهايي را حداقل در اين شب يلدايي با خود حمل نكنند و از جشني كه توسط خيران در آسايشگاه گرفته مي شود، لذت مي برند.
مديركل بهزيستي آذربايجان شرقي به خبرنگار ايرنا مي گويد: بر اساس سرشماري نفوس و مسكن سال 1390 در آذربايجان شرقي 365 هزار نفر داراي سن سالمندي هستند كه 9.8 درصد جمعيت استان را شامل مي شوند.
محسن ارشدزاده افزود: بر اساس اين آمار آذربايجان شرقي چهارمين استان پير كشور از لحاظ جمعيتي است و اين نشان دهنده وضعيت مناسب بهداشت، تغذيه و شاخص هاي اميد به زندگي در اين استان است.
وي ادامه داد: 9 مركز شبانه روزي نگهداري از سالمندان در استان وجود دارد كه از اين تعداد پنج مركز در تبريز و يك مركز در شهرستان هاي مرند، آذرشهر، مراغه و ميانه است.
ارشدزاده با اشاره به ظرفيت يك هزار و 500 تختخوابه مراكز نگهداري سالمندان استان اظهار كرد: نصف تخت هاي اين مراكز خالي است و در حدود 800 سالمند كه عمدتا افراد بي كس، معلول و يا داراي بيماري هاي رواني همچون آلزايمر هستند، در آنها نگهداري مي شوند.
وي افزود: از هر يك هزار نفر سالمند در استان دو نفر نيازمند مراقبت و نگهداري شبانه روزي هستند .
مديركل بهزيستي آذربايجان شرقي تاكيد كرد: در اين استان توجه، حمايت و كمك به سالمندان توسط اعضاي خانواده نسبت به ساير استان ها بالاست و تكريم و احترام سالمندان در خانواده انجام مي گيرد.
وي ادامه داد: سازمان بهزيستي براي تكريم سالمندان تلاش مي كند خدمات مورد نياز آنان را به صورت ويزيت در منزل ارائه دهد، از اين رو 10 مركز روزانه جهت ارائه خدمات در منزل در استان وجود دارد.
ارشد زاده خاطرنشان كرد: علاوه بر خدمات رايج بهزيستي، سالمنداني كه از لحاظ مادي نيازمند حمايت اقتصادي هستند، مورد حمايت قرار مي گيرند.
وي گفت: شش هزار نفر از سالمندان استان از خدمات حمايتي و مالي، خدمات مراقبت و نگهداري شبانه روزي و همچنين ويزيت و توانبخشي در منزل استفاده مي كنند.
مديركل بهزيستي آذربايجان شرقي افزود: متقاضي براي تاسيس خانه سالمندان در آذربايجان شرقي بالاست، ولي با توجه به وضع موجود و خالي بودن نصفي از تخت هاي مراكز موجود، توسعه آسايشگاه هاي سالمندي در استان احساس نمي شود.
وي تاكيد كرد: به دنبال ايجاد مراكز نگهداري سالمندان به شكل هتلينگ و آپارتماني هستيم تا افرادي كه براي نگهداري مراجعه مي كنند، بصورت مستقل بتوانند زندگي كنند.
ارشد زاده يادآور شد: در تمامي مناسبت هاي سال برنامه مختلف در تمامي مراكز بهزيستي توسط افراد خير و حاميان مراكز برگزار مي شود كه جشن شب يلدا يكي از آنهاست.
به گزارش ايرنا، يلدا فرصت با هم بودن است و بايد از اين فرصت براي شاد كردن دل پدران و مادراني كه با هزاران اميد و آروز ما را بزرگ كرده اند تا عصاي دستاشان در دوران پيري باشيم، استفاده كنيم.
به اميد اينكه شب يلداي امسال هيچ پدر و مادري دور از خانه و خانواده و چشم به راه فرزندان نماند.
خبرنگار: مينا بازگشا**انتشاردهنده: محمد عزيزي راد
6120/518
تبريز- ايرنا- يلدا يكي از جشن هاي ايرانيان و نمادي از سنت هزاران ساله اجتماع فاميل در خانه بزرگان بر گرد شمع حيات بخش پدران و مادران است، اما كم نيستند والديني كه پس از عمري تحمل رنج بزرگ كردن اولاد، اين شب به يادماندني را در كنج آسايشگاه هاي سالمندان سپري مي كنند.