۱۰ دی ۱۳۹۵، ۸:۵۹
کد خبر: 82367124
T T
۰ نفر
قليان جيبي موجب بروز بيماريهايي مانند سرطان مي شود

سمنان- ايرنا- مدير سلامت محيط و حرفه اي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني استان سمنان گفت: قليان هاي جيبي مانند قليان هاي معمولي موجب آسيب رساندن به سلامت افراد و بروز بيماري هايي مانند سرطان مي شود.

فرجاد باطبي روز جمعه در گفت و گو با ايرنا افزود : بر اساس تحقيقات، استعمال سه تا پنج سال قليان مي تواند موجب سرطان خون شود و پس از 15 سال قليان كشيدن مداوم، ابتلا به سرطان ناشي از بنزن( ماده شيميايي) مانند سرطان خون قطعي است.
وي اظهار داشت : قليان هاي جيبي يا الكترونيكي كه توسط باتري ليتيمي و درگاه يو اس بي ايجاد حرارت مي كنند، در ابتدا با هدف ترك سيگار توليد و عرضه شدند، هم اكنون بسياري از جوانان به استعمال اين قليان ها معتاد شده اند.
وي خاطرنشان كرد : در اين قليان هاي از تنباكو معسل استفاده مي شود و در قليان هاي جيبي عصاره تنباكو معسل به صورت مايع در آمده و استفاده مي شود كه همه آسيب هاي قليان را دربر مي گيرد و همچنين به علت حمل آسان آن و دسترسي راحت به آن احتمال استفاده آن از قليان بيشتر است.
باطبي اضافه كرد : قليان هاي جيبي به علت تركيب شدن مواد با فلزات سنگين ، مي تواند برخي از بيماري ها مانند انواع سرطان و بيماريهاي قلبي، فشار خون و يا تنفسي را ايجاد كند.
وي يادآور شد : در مجموع مصرف دخانيات عوارضي مانند ايجاد 13 نوع سرطان، سقط جنين، نازايي، از بين رفتن و پوسيدگي دندان، ضعف شنوايي و بينايي، پوكي استخوان و بيماري هاي كبدي مي شود.
باطبي ادامه داد : دود سيگار كه حاصل سوختن توتون و شامل چهارهزار تركيب شيميايي و 60 تركيب سرطان زا است، همچنين حرارت توليد شده در نوك سيگار روشن، موجب توليد بسياري از تركيبات شيميايي ديگر مي شود.
مدير سلامت محيط و حرفه اي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني استان سمنان ادامه داد: مصرف قليان بسيار زيان بارتر از سيگار است، زيرا توتون قليان نامرغوب و از تركيبات مضر بيشتر تشكيل شده است.
وي اضافه كرد : به علت بوي نامطبوع توتون قليان، اسانس ها و تركيباتي به آن اضافه مي شود كه در آن تركيبات بيش از هفت هزار تركيب شيميايي شناسايي شده است كه بيشتر آن ها مانند جبوه، آرسنيك وكادميم خطرناك هستند.
وي با بيان اين كه برخي مردم تصور مي كنند ضرر قليان از سيگار و ساير مواد دخاني كمتر بوده و آب قليان جلوي مواد مضر و سمي آن را مي گيرد، گفت: دود قليان با عبور از آب دود مرطوب مي شود و به علت اين رطوبت جذب تركيبات مضر افزايش پيدا مي كتد.
باطبي بيان داشت : سيگار كشيدن سه تا چهار سي سي دود وارد دهان و بدن مي كند اما با استعمال قليان 40 سي سي دود و آلودگي وارد دهان مي شود و در مجموع يك قليان برابر 80 نخ سيگار آلودگي وارد بدن مي كند.
وي گفت: تنباكو هاي معسل يا ميوه اي 70تا80 درصد از موارد افزودني و اسانس تشكيل شده اند و داراي مقادير زيادي موارد سمي و سرطان زا مانند نفتالين، هيدروكربن هاي آروماتيك، فلزهاي سنگين و بنزن است و قليان هاي جيبي همانند قليانهاي معمولي همه اين مواد سرطان زا را شامل است.
وي با اشاره به آثار مخرب قليان و قليان هاي جيبي، گفت: در تمام مراكز عمومي عرضه اين كالا ممنوع است و دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان به صورت كامل از تمام مراكز بازديد مي كند و با متخلف ها برخورد مي كند.
وي ادامه داد: دخانيات يكي از معضل هاي بزرگ جامعه امروزي است و دستگاه هاي اجرايي و نيرو انتظامي بايد با دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان همكاري بيشتري داشته باشند.
باطبي تصريح كرد : برخي از افراد به صورت تفريحي از قليان استفاده مي كنند كه دستگاه هاي فرهنگي بايد براي ايجاد تفريح براي جوانان و جايگزيني قليان با تفريح هاي سالم بيشتر اقدام كنند.
مدير سلامت محيط و حرفه اي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان افزود: جوانان با داشتن آگاهي و اطلاعات ضرر و زيان دخانيات كمتر به سمت آن روي مي آورند.
ماده شيميايي بنزن كه اثر سرطان‌زايي آن به طور كامل اثبات شده است و به طور مشخص باعث سرطان خون مي‌شود و يك قليان با توتون متوسط 2 برابر ميزان بنزن موجود در يك پاكت سيگار را داراست.
ميزان منواكسيد كربن موجود در خون افرادي كه قليان كشيده‌اند سه برابر منواكسيد كربن خون افرادي است كه سيگار مي‌كشند.
منواكسيد كربن اضافي باعث كاهش حمل اكسيژن توسط سلول‌هاي خون مي‌شود و اين باعث افزايش احتمال بروز سكته و مشكلات قلبي و سكته مغزي مي‌شود، احتمال بيماري‌هاي ريوي هم با استنشاق بيشتر اين ماده افزايش مي‌يابد.
7341/6026
خبرنگار: خديجه سلطاني پور ** انتشاردهنده: جانعلي فتحي