۱۹ دی ۱۳۹۵، ۱۲:۵۳
کد خبر: 82378718
T T
۰ نفر
بانويي عالمه از تبار عش آل محمد(ص)/وعده بهشت به زائران حرم ملكوتي كريمه اهل بيت(س)

قم - ايرنا - حضرت فاطمه معصومه(س) بانويي از جنس ملكوت و از تبار عش آل محمد(ص) است كه حرم ملكوتي آن حضرت در دل كويري شهر قم، پناهگاه دلباختگان و عاشقان اهل بيت(ع) شده است و در روايت هاي مختلفي از امامان معصوم، بهشت را وعده زيارت زائران ايشان داده اند.

به گزارش ايرنا، حضرت فاطمه معصومه(س) در روز اول ذيقعده سال 173 هجري قمري در خانه امام هفتم شيعيان حضرت موسي بن جعفر(ع) و بانو حضرت نجمه خاتون‌(س) در شهر مدينه منوره متولد شد و مشهورترين لقب آن حضرت «معصومه» است.
اين بانو تحت تعليم علمي و فرهنگي و مخزن اسرار دانش الهي و منبع علم و معرفت پدر بزرگوار و بردارش پيشواي هشتم شيعيان امام رضا(ع) قرار گرفت و با رشد بالاي علمي به سوالات شرعي و ديني مردم پاسخ مي داد.
اسامي و لقب هايي كه براي حضرت معصومه(س) ذكر شده شامل طاهره (پاكيزه)، حميده (ستوده)، رشيده (حد يافته)، تقيه (پرهيزگار)، رضيه (خشنود از خدا)، مرضيه (مورد رضايت خدا)، سيده صديقه (بانوي بسيار راستگو)، سيده رضيه مرضيه (بانوي خشنود خدا و مورد رضاي او)، سيده نساء العالمين (سرور زنان عالم) است. هم چنين محدثّه و عابده از صفات و القابي است كه براي حضرت معصومه(س) عنوان شده است.
در تاريخ نقل شده است كه فاطمه معصومه(س) از جهت شخصيت فردي و كمالات روحي، در بين فرزندان موسي بن جعفر(ع) بعد از برادرش، علي بن موسي الرضا(ع) در والاترين رتبه جاي دارد در همين راستا شيخ محمد تقي تستري، در قاموس الرجال، به جايگاه علمي اين بانو اشاره مي كند و حضرت معصومه(س) را به عنوان بانوي اسوه معرفي كرد و فضيلت وي را در ميان دختران و پسران حضرت موسي بن جعفر(ع)، غير از امام رضا(ع) بي نظير دانسته است. وي در اين زمينه چنين مي نويسند: در ميان فرزندان امام كاظم(ع) با آن همه كثرتشان، بعد از امام رضا(ع) كسي هم شان حضرت معصومه(س) نيست.
اين بانو به قدري عالمه بوده است كه در زمان نبود پدر بزرگوارش به پرسش ‌هاي ديني و فقهي شيعيان پاسخ مي‌ داد به گونه اي كه روزي گروهي از شيعيان وارد مدينه و براي دستيابي به پاسخ سوالات خويش به خانه موسي بن جعفر رهنمود شدند، در اين هنگام دختري عالمه پرسش هاي آنان را گرفت و پاسخ هاي آنان را نوشت. در طول مسير كاروانيان به پيشواي هفتم شيعيان برخورد كردند و جواب سوال ها را به اين امام معصوم نشان دادند ايشان لبخندي زد و سه بار فرمود: «فداها ابوها؛ پدرش فدايش باد.»
هم چنين وي راوي حديث منزلت، حديث غدير، حديث فاطميات، روايت معراج پيامبر(ص)، روايت تولد امام حسين(ع) و روايت دوستي اهل بيت(ع) بوده است به گونه اي كه علامه بزرگوار اميني در كتاب شريف الغدير به بعضي از آن ‌ها استناد مي ‌كند، از اين رو نقل اين احاديث حاكي از مقام علمي والاي آن بانو است.
شفيعه روز جزا يكي ديگر از ويژگي هاي اين بانوست كه نشانگر جايگاه بالاي او در نزد پروردگار است، بالاترين جايگاه شفاعت، از آن رسول گرامي اسلام (ص) است كه در قرآن كريم از آن به (مقام محمود) تعبير شده است. همانا 2 تن از بانوان خاندان پيامبر از جمله خاتون محشر حضرت فاطمه زهرا(س) و شفيعه روز جزا حضرت فاطمه معصومه(س) شفاعت گسترده‌اي دارند كه بسيار وسيع و جهان شمول است. درباره شفاعت اين بانوي مطهر از امام جعفر صادق(ع) پيشواي ششم شيعيان نقل است: «با شفاعت او همه شيعيان ما وارد بهشت مي‌ شوند».
حضرت معصومه(س) به قدري داراي جايگاه علمي و عرفاني است كه حضرت رضا(ع) در شان او زيارتنامه اي را صادر فرموده است از اين رو بعد از فاطمه زهرا (س) تنها زيارتي كه از امام معصوم براي يك بانو مكرمه نقل شده، زيارت حضرت معصومه (س) است. در فرازي از اين زيارتنامه آمده است: «اي فاطمه مرا در مورد ورود به بهشت شفاعت كن؛ چرا كه در پيشگاه خداوند داراي مقامات و درجات بسيار ارجمندي هستي.»
حضرت معصومه(س) در زبان فقيهان گران قدر شيعه، به لقب كريمه اهل بيت(ع) ياد مي شود. عابده بودن از ديگر صفات اين بانوست، ايشان در اقامت 17 روزه اش در بيت النور قم به خواندن نمازهاي شب و عبادت كردن پرداخت.
وجود روايت هايي از امامان معصوم نشانگر جايگاه معنوي اين بانوست، پيشواي ششم شيعيان امام صادق(ع) مي فرمايند:«آگاه باشيد كه براي خدا حرمي است و آن مكه است؛ و براي پيامبر خدا حرمي است و آن مدينه است و براي اميرمؤمنان حرمي است و آن كوفه است. بدانيد كه حرم من و فرزندانم بعد از من، قم است. آگاه باشيد كه قم، كوفه كوچك ماست، بدانيد بهشت هشت دروازه دارد كه سه تاي آن ها به سوي قم است. بانويي از فرزندان من به نام فاطمه، دختر موسي، در آن جا رحلت مي كند كه با شفاعت او، همه شيعيان ما وارد بهشت مي شوند.»
هم چنين امام رضا(ع) فرمودند: «كسي كه فاطمه معصومه را زيارت كند، در حالي كه معرفت به حق او داشته باشد، پاداش او بهشت است» و امام جواد(ع) درباه عمه گرامي اش فرمود:« كسي كه قبر عمه ام را در قم زيارت كند، سزاوار بهشت است.»
شهر قم از گذشتگان دور مورد توجه معصومان قرار گرفته است به گونه اي كه در قلب كويري خويش گنبد طلايي از مزار بانويي ملكوتي دارد.
بانويي كه در سال ٢٠1 هجري قمري با هدف ديدار برادرش امام هشتم شيعيان كه با اصرار و تهديد مامون عباسي به مرو تبعيد شده بود با همراهي بستگانش راهي خراسان شد كه در نزديكي ساوه به علت اتفاق هايي كه افتاده بود از ادامه مسير بازماند و از اطرافيان خواست تا او را به شهر قم برسانند.
آن حضرت روز ٢٣ ربيع الاول سال ٢٠١ هجري قمري وارد شهر مقدس قم شد، بزرگان شهر قم وقتي خبر رسيدن حضرت معصومه(س) به قم را شنيدند به استقبال آن حضرت رفتند، در اين ميان «موسي بن خزرج» بزرگ خاندان «اشعري» زمام ناقه آن حضرت را به دوش مي كشيد و ساير مردم گرداگرد كجاوه حضرت در حركت بودند، سپس در محلي كه امروز «ميدان مير» ناميده مي شود شتر آن حضرت در جلو در منزل «موسي بن خزرج» زانو زد.
آن بزرگوار به مدت ١٧ روز در اين شهر زندگي كرد و محل عبادت آن حضرت در مدرسه ستيه به نام «بيت النور» هم اكنون محل زيارت ارادتمندان آن حضرت است. سرانجام در روز دهم ربيع الثاني و «بنا بر قولي دوازدهم ربيع الثاني» سال ٢٠١ هجري قمري به ديدار حق لبيك گفت.
مردم قم بر سر و سينه زنان، پيكر پاكش را به سوي محلي به نام «باغ بابلان» بردند و تشييع كردند، از اين رو موسي بن خزرج سايباني از بوريا بر فراز قبر شريفش قرار داد تا اين كه حضرت زينب فرزند امام جواد(ع) به سال ٢٥٦ هجري قمري اولين گنبد را بر فراز قبر شريف عمه بزرگوارش بنا كرد.
امروز حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) پناهگاه عاشقان و دلسوختگان عصمت و طهارت است كه دل هاي خويش را به ضريح طلايي اش گره كرده اند تا با شفاعت اين بانو غبار گناه از دل هاي آنان زدوده شود.

** حضرت معصومه(س) از عالمان ارزشمند تاريخ اسلام است
عضو مجلس خبرگان رهبري در گفت و گو با ايرنا با بيان اين كه حضرت معصومه(س) از عالمان ارزشمند تاريخ اسلام است گفت: كريمه اهل بيت(ع) با صفت عالمه و محدثه بودن از شخصيت هاي گرانقدر علمي هستند.
آيت الله سيد هاشم حسيني بوشهري افزود: اين بانوي مكرمه در استان قم منشا خير و بركت هاي بسياري شده است به گونه اي كه در كنار حرم مطهر ايشان، حوزه علميه شكل گرفت و عالمان بسياري تعليم و تربيت يافتند.
امام جمعه موقت قم با اشاره به اين كه طلبه هاي حوزه هاي علميه مبلغان دين اسلام در سراسر جهان هستند گفت: بسياري از فضلا با درس گرفتن از بعد علمي، فرهنگي و اجتماعي حضرت معصومه(س) نه تنها در شهرهاي مختلف كشورمان بلكه به تبليغ آموزه هاي ديني اسلام در سراسر كشور مي پردازند.
حسيني بوشهري بيان داشت: بسياري از عالمان با توسل به اين بانوي آب و آيينه به درس و بحث و تحصيل علوم اسلامي و انساني پرداخته اند ضمن اين كه مزار بسياري از علماي دين در حرم حضرت معصومه(س) قرار دارد.
وي با بيان اين كه حضرت معصومه(س) از نظر شخصيتي در جايگاه والايي قرار دارد گفت: هر يك از صفت و لقب هاي اين بانو، چراغ روشني براي همه مردم جامعه است تا با مقام هاي عالي و درجه ممتاز معنوي او آشنا شوند.
حسيني بوشهري تاكيد كرد: شخصيت اين بانوي مكرمه كه همه ابعاد، روش، منش، فكر و عمل او بر اساس پاكي، صداقت، شايستگي، تفكر و رشد ديني و عرفاني و مورد پسند خدا و رسول و امامان پي ريزي شده بود براي همه الگويي جامع است.
وي ابراز داشت: ايشان پيام‏آور مقام عصمت و طهارت است و هر يك چون آيينه نشان دهنده جمال و كمال وي است.

** شخصيت حضرت معصومه(س) گوهري گرانبها در الگوگيري دختران است
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم نيز در گفت و گو با ايرنا با اشاره به اين كه شخصيت حضرت معصومه(س) گوهري گرانبها در الگوگيري دختران در عفاف و حجاب است گفت: نسل جوان و به ويژه دختران و بانوان بايد با ابعاد شخصيتي اين بانوي گرامي آشنا شوند و از طريق منابع مختلف نسبت به ايشان و ويژگي هاي اخلاقي كريمه اهل بيت(ع) شناخت پيدا كنند.
آيت الله حسن ممدوحي تصريح كرد: دختران جامعه ما، مادران فردا هستند و اگر بتوانند الگوي مناسبي را در زندگي خود پيدا كنند نسل فرداي جامعه از تربيتي مبتني بر ارزش ها برخوردار مي شوند.
وي اظهار كرد: حضرت معصومه(س) از شخصيتي با ابعاد مختلف برخوردار بودند كه بعد اخلاقي، تربيتي، تزكيه نفس، عبوديت، بندگي، ديني و علمي و ساير موارد از آن جمله مي باشد.
وي خاطرنشان كرد: وجود ايشان به شهر قم اعتبار بخشيد و قم را به لحاظ فرهنگي و ديني و مذهبي غني ساخت و به عنوان پايگاه فرهنگي به جهان معرفي كرد.
عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم عنوان كرد:حضرت معصومه(س) از جايگاهي برخوردار است كه پاداش زيارت ايشان را بهشت مي دانند البته زيارتي كه با معرفت و شناخت واقعي همراه باشد و بتواند انسان را به تحول و دوري از گناه رهنمون سازد.
وي بيان كرد:حضرت معصومه(س) همچون برادر خود دريايي از كرامت مي باشد و حيف است كه واقعا در كنار چنين دريايي باشيم و قدردان كرامات آن نباشيم در حالي كه عطش زيارت و درخواست حاجت را مي توان در بسياري از زائران ديد.
آيت الله ممدوحي عنوان كرد: وجود ايشان قم را نوراني كرد اما بيماري فرصتي را براي ديدار با برادر به حضرت معصومه(س) نداد و در نهايت غربت رحلت كردند و بارگاه ايشان قرن هاست كه پناهگاه مومنان و شيفتگان آل الله مي باشد.
8138/ 1175 خبرنگار: فرزانه پيري ** انتشاردهنده: رضا عليمحمدي
۰ نفر