۲۸ دی ۱۳۹۵، ۹:۵۵
کد خبر: 82390101
T T
۰ نفر

زبان های بومی استرالیا رو به انقراض

۲۸ دی ۱۳۹۵، ۹:۵۵
کد خبر: 82390101
زبان های بومی استرالیا رو به انقراض

كوالالامپور- ایرنا - تعداد زبان های بومی مورد استفاده بومیان استرالیا طی 200 سال گذشته از 250 زبان به 120 زبان كاهش پیدا كرده است و كارشناسان پیش بینی می كنند زبان های بومی باقی مانده تا سال 2050 میلادی به طور كامل از بین بروند.

به گزارش ایرنا، نتایج سرشماری سال 2011 استرالیا نشان می دهد كه 83 درصد از مردم بومی و جزیره نشینان تنگه 'تورس' در خانه های خود تنها به زبان انگلیسی صحبت می كنند و از هر 10 نفر تنها یك نفر به زبان بومی استرالیایی صحبت می كند.
تارنمای شبكه 'اس.بی.اس' استرالیا روز سه شنبه در گزارشی به مساله زبان بومیان این كشور پرداخت و به نقل از 'ملیندا هولدن' یك كارشناس مركز آموزش زبان كوئینزلند مركزی، اعلام كرد حفظ و احیاء زبان های بومی در اغلب مواقع همانند مسابقه با زمان است.
وی گفت: افراد سالمند كه مقداری از زبان را می دانند و آن را به نسل بعدی انتقال می دهند، زمان یا منابع كافی ندارند تا آنها را ضبط و ذخیره كنند. به نظر می رسد باید كار را از ابتدا آغاز كنیم.
گستره فعالیت مركز آموزش زبان كوئینزلند مركزی منطقه ای است كه بومیان منطقه به 50 زبان بومی استرالیا در آن صحبت می كنند، اما این مركز با در اختیار داشتن منابعی محدود تنها می تواند تمركز خود را معطوف به احیاء 11 زبان كند.
ماموریت این مركز، ارتقاء این زبان ها به میزان استانداردی است كه بتوان پس از آن این زبان ها را در مراكز مراقبت از كودكان، مراكز پیش دبستانی و مدارس دولتی آموزش داد.
'ملیندا هولدن' گفت: برای توصیف كشورتان، شما واقعا باید زبان خود را داشته باشید، زیرا بدون زبان نمی توانید فرهنگ خود، زبانتان یا كشورتان را توصیف كنید.
در همین حال، انستیتوی پژوهش های مربوط به مردمان بومی و جزیره نشینان تنگه تورس اعلام كرد پیش از ورود و استقرار اروپایی ها در استرالیا، بیش از 250 زبان بومی در این كشور وجود داشته است.
اما بنابراعلام این موسسه، اكثر زبان های باقیمانده اكنون در شرایط خطرناكی قرار دارند.
كارشناس مركز آموزش زبان كوئینزلند مركزی بر این باور است كه 'استعمار' ریشه اصلی كاهش چشمگیر تعداد زبان های سنتی استرالیا است.
وی گفت: زمانی كه تهاجم صورت گرفت، به اكثر مردمان ما اجازه داده نشد تا به زبان های خود صحبت كنند. آنها اگر به زبان خودشان صحبت می كردند به دردسر می افتادند. وقتی با افراد زیادی مانند افرادی در سن و سال مادر من در این خصوص صحبت می كنید متوجه می شوید كه آنها اجازه نداشتند تا به زبان خود صحبت كنند. در نتیجه این زبان از بین رفت.
در همین حال، 'رزی سیتوروس' یك زبان شناس ساكن ایالت وسترن استرالیا نیز معتقد است جدا كردن مردمان بومی استرالیا و جزیره نشینان تنگه تورس از سرزمین های سنتی خود در خلال دوران موسوم به 'نسل های دزدیده شده' تاثیرات بسیار مخربی بر زبان های مردمان بومی داشته است.
وی گفت: این حركت مردم و اختلاط گروه ها است كه لزوما زبان ها را تغییر می دهد. در نتیجه زمانی كه یك زبان را از جایی كه اصالتا در آنجا به آن زبان صحبت می شود – از داخل یك جامعه كوچك - بر می دارید و كل آن زبان را با یك گروه بزرگ در می آمیزید، شاهد تغییر زبان خواهید بود و حتی در برخی موارد شامل از دست رفتن آن زبان هستید.
مركز زبانی 'ایرا وانگا' وظیفه حفاظت و بازیابی هفت زبان در منطقه میانی تا غربی ایالت وسترن استرالیا را بر عهده دارد.
'رزی سیتوروس' كارشناس این مركز گفت: در برخی موارد ممكن است فقط یك نفر در داخل جامعه ای باشد كه به آن زبان خاص صحبت می كند.
پژوهشی كه سال 2001 با عنوان 'وضعیت زبان های بومی در استرالیا' به قلم 'پاتریك مك كانول' و 'نیكلاس تایبرگر' منتشر شد، نشان داد تعداد زبان های بومی مورد تكلم آنهم به صورت روان و به طور منظم توسط همه گروه های سنی در استرالیا از سال 1800 تاكنون به میزان 90 درصد كاهش پیدا كرده است.
نویسندگان این مقاله پیش بینی كرده اند اگر این روند ادامه پیدا كند، استرالیا ممكن است تا اوائل سال 2050 با انقراض همه زبان های بومی خود روبرو شود.
این در حالی است كه رزی سیتوروس می گوید با در نظر گرفتن این واقعیت كه تنها به كمتر از 20 زبان سنتی در این كشور صحبت می شود، باید گفت این فرض كاملا ممكن است.
پروفسور 'جیلین ویگلزوورت' مدیر واحد پژوهش های مربوط به زبان های بومی در دانشگاه ملبورن نیز می گوید، بقاء زبان های بومی استرالیا امری است كه در دستان نسل جوان قرار دارد.
گفته می شود نخستین مردمان استرالیا در واقع قدیمی ترین تمدن در حال حیات در جهان هستند. مردمانی كه براساس یكی از جدید ترین مطالعات ژنتیكی كه توسط یك تیم بین المللی از تعدادی از دانشگاهیان انجام شده، قدمت آنها به 50 هزار سال می رسد.
اسكان اروپایی ها در استرالیا در سال 1788 منجر به اعمال یك سری سیاست های تبعیض آمیز علیه مالكان سنتی استرالیا شد كه در نهایت تاثیرات مخربی بر حقوق مدنی و حتی سنت ها، فرهنگ و زبان آنها گذاشت.
آساق**1611**انتشاردهنده: رضاپیمان یغمایی