به گزارش ايرنا ،در حالي كه به گفته كارشناسان ، ضايعات ميوه باغها با دفن فني مي تواند تبديل به كود آلي شود، برخي از باغداران مازندران براي تميز كردن باغ ها ،ميوه هاي ضايعاتي را به جاي دفن به رودخانه ها يا كنار جاده ها مي ريزند.
از آنجاييكه در بيشتر مناطق فاصله باغ هاي مركبات و كيوي استان مازندران با درياي خزر نزديك و حتي جفت سواحل است و نيز وجود 120شاخه اصلي و فرعي رودخانه در استان باعث شد تا ريختن زباله ، نخاله و ضايعات محصولات كشاورزي به رودخانه ها و دريا سهل ترين كار و براي عده اي تبديل به عادت شده است.
به نظر مي رسد ،سهل انگاري و آگاهي كم برخي از باغداران در نحوه امحاء و دفن فني ميوه هاي ضايعاتي مركبات كه امسال به دليل وجود برف و يخبندان ، بيشتر از سال هاي گذشته روي دست باغداران مانده است،مشكل زيست محيطي رودخانه ها و سواحل را بيشتر كرد.
**خروج ميوه هاي ضايعاتي از باغ ها با هدف پيشگيري از شيوع بيماري ها
يكي از باغداران بخش گتاب بابل ضمن تاييد جمع آوري مركبات از پاي درختان و ريختن آن در كنار رودخانه بابلرود گفت: بيشتر باغداران بر اساس توصيه فروشندگان سموم كشاورزي مبني بر اينكه ميوه هاي ضايعاتي خطر شيوع بيماري قارچي دارند بايد از باغ ها خارج شوند، اين كار را همچنان انجام مي دهند.
علي روحي كه خود را صاحب حدود يك هكتار باغ مركبات در روستاي گشتله دانست ،افزود :امسال كه ريزش و پوسيدگي مركبات در اثر يخبندان چندين برابر بوده است، جمع آوري و ريختن آن به حاشيه رودخانه بابلرود نير دوچندان شد.
وي با بيان اينكه برخي باغداران همچنان بر اساس تفكر گذشته كه از سوي فروشندگان سموم به آنان گفته شده است، در هر صورت ميوه ها را از باغ هاي خود خارج كنند، اظهار داشت: برخي ها فقط با هدف دور كردن ضايعات از باغ ها ،هر كجا كه توانستند و خواستند ميوه هاي ضايعاتي را تخليه مي كنند كه معمولا حاشيه رودخانه ها انتخاب اول است.
اين باغدار در عين حال گفت كه البته در سال جاري از طريق رسانه ها و كارشناسان ترويج جهاد كشاورزي مخلوط كردن ميوه هاي ضايعاتي با كود دامي و دفن آن و بدست آوردن كود آلي پس از مدت 60 روز ،اطلاع رساني شده است.
وي اظهار داشت: من خودم امسال حدود 2تن از مركبات دور ريختني را در چهار گوشه باغ با مخلوط كردن با فضولات دامي دفن كردم.
** خريد تضميني پرتقال هاي دور ريختني دولت همراه با دفن فني
هر چند برف و يخبندان اول آذرماه امسال همزمان با آغاز برداشت مركبات سبب شد تا ريزش و پوسيده شدن پرتقال هاي يخ زده به عنوان ضايعات بيشتر از سال هاي گذشته باشد ،اما كارشناسان باغباني با انجام اطلاع رساني بر لزوم دفن فني ميوه هاي ضايعاتي با هدف بدست آوردن كود آلي همواره تاكيد دارند.
دولت براي كمك به باغداران ،تنظيم بازار و جلوگيري از سوء استفاده واسطه ها و دلالان پس از بارش برف و يخبندان ،هفت بسته حمايتي را تصويب كرد كه يكي از مهمترين آنها خريد تضميني پرتقال هاي دور ريختني با قيمت 350 تومان در هر كيلو گرم بوده است.
طهمورث قاسم نژاد مدير جهاد كشاورزي شهرستان ساري در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت كه خريد و خارج كردن پرتقال هاي دور ريختني يخ زده و پوسيده از چرخه مصرف ،همراه با كارشناسان سر باغ ها صورت گرفته است.
وي افزود :اطلاع رساني و آگاهي بخشي از نحوه دفن فني ضايعات مركبات به باغداران نيز به درستي انجام شد.
وي ادامه داد: كارشناسان نيز پس از خريد تضميني به باغداران تاكيد كردند كه مي توان پرتقال هاي ضايعاتي جمع آوري شده را با مخلوط كردن با كود دامي و دفن فني ،پس از 2 ماه كود آلي بدست بياورند.
قاسم نژاد با اشاره به اينكه بيشتر باغداران اين موضوع را در جريان هستند و عملي نيز مي كنند، اظهار داشت: برخي ها به دليل سهل انگاري و ترس از شيوع بيماري قارچي ،ضايعات محصولات باغي را به درون رودخانه ها ريخته و آب ضايعات باغي را به سواحل درياي خزر مي رساند.
وي تاكيد كرد: به طور يقين پرتقال هاي ضايعاتي كه از طريق رودخانه تجن به سواحل فرح آباد ساري رسيده است، از ميوه هاي ضايعاتي خريد تضميني نبوده است.
جعفر كريمي يكي از دهياران روستاي كارتيشكلا شهرستان سيمرغ در گفت و گو با خبرنگار ايرنا به وجود 80 هكتار باغ مركبات در اين روستا اشاره كرد و گفت: امسال در خريد تضميني پرتقال هاي دور ريختني كارشناسان باغباني نيز حضور داشتند.
وي با بيان اينكه البته برخي از باغداران فقط خروج ميوه هاي پا درختي با هدف جلوگيري از شيوع بيماري را انجام مي دهند، اظهار داشت كه معمولا بهترين مكان و نزديك ترين راه حل از نظر برخي باغداران براي تخليه ضايعات محصولات كشاورزي حاشيه رودخانه ها است.
**لزوم جمع آوري ضايعات ميوه از باغها
هادي ايزدي كارشناس مسئول مركبات سازمان جهاد كشاورزي مازندران بر لزوم جمع آوري ميوه هاي ضايعاتي از كف باغهاتاكيد كرد و گفت: از آنجاييكه ميوه ها داراي اسيد قوي هستند، براي جلوگيري از اسيدي شدن خاك بايد جمع آوري و دپو شوند.
وي با بيان اين نكته كه دفن فني ضايعات ميوه در گوشه هاي باغ در واقع نوعي سرمايه گذاري است، تصريح كرد: تبديل ضايعات ميوه باغها به كود آلي بدون هيچ گونه هزينه اي بدست مي آيد كه براي تقوبت خاك بسيار مناسب است.
ايزدي گفت :باغداران مي توانند با جمع آوري و مخلوط كردن ميوه هاي ضايعاتي با مقداري كود دامي ، پس از مدت حدود 60 روز كود آلي مفيد بدست بياورند.
**اسيد پرتقال هاي ضايعاتي خطري جدي زيست محيطي براي آبزيان
مسئول بررسي آلودگي هاي محيط زيست دريايي و كانون هاي زيستگاه هاي حفاظت محيط زيست مازندران به وجود تفت در پرتقال به عنوان يك تغيير شيميايي مهم اشاره كرد و گفت: اين ماده شيميايي براي كشتن حشره استفاده مي شود و وقتي در آب حل شود به طور يقين براي آبزيان بسيار خطرناك است.
سينا معماري به تغييرات اكولوژي آب در اثر اسيد ميوه پرتقال اشاره كرد و گفت: به همين دليل تغذيه آبزيان از پرتقال هاي ضايعاتي رها شده در آب هشدار جدي زيست محيطي براي آبزيان است.
وي با بيان اينكه بسياري از ضايعات محصولات كشاورزي از جمله پرتقال ها همراه با پوشش نايلون و كاغذ در منابع آبي كوچك و بزرگ تخليه و رها مي شوند، ادامه داد: از آنجاييكه آب نسبت به خاك در انتشار بيماري و آلودگي سريعتر و گسترده تر عمل مي كند، خطرات زيست محيطي آن نيز بالاتر و ماندگار تر است.
مسئول بررسي آلودگي هاي محيط زيست دريايي و كانون هاي زيستگاه هاي حفاظت محيط زيست مازندران ضايعات محصولات كشاورزي به ويژه مركبات را در كمپوست و توليد كود آلي بسيار مناسب دانست و گفت كه كارخانه هاي كمپوست استان مي توانند با استفاده از اسيد بالاي ضايعات پرتقال ، فرايند شيميايي را درتوليد محصول نهايي استفاده كنند.
** جلوگيري از فاجعه زيستي در مازندران
دلاور حيدر پور رئيس سازمان جهاد كشاورزي مازندران گفت: بر اساس مصوبه دولت ،حدود 130 هزار تن پرتقال دور ريختني به ارزش حدود 50ميليارد تومان خريداري شده است كه تمام اين ميوه هاي خارج از چرخه مصرف در قالب ضايعات با هماهنگي كارشناسان در هنگام خريد توسط باغداران دفن فني شدند.
وي افزود: اگر اين پرتقال ها دور ريختني دفن فني نمي شده است و با بي توجهي باغداران بر اساس تفكر خروج ضايعات ميوه به بيرون از باغ ها و ريختن آن در حاشيه رودخانه ها ،فاجعه زيست محيطي بوجود مي آمد.
وي خاطر نشان كرد: همزمان با انجام خريد تضميني پرتقال هاي دور ريختني ،كارشناسان ترويج مراكز خدمان كشاورزي نحوه و چگونگي امحاء و دفن فني ميوه ضايعاتي را به باغداران اطلاع رساني كردند.
وي تصريح كرد: با توجه به اينكه تمام صاحبان سورتينگ و باغداراني كه انبار فني دارند ، داراي مدرك كارشناسي و بالاتر در رشته هاي كشاورزي هستند ، با چگونگي امحاء به ويژه تبديل به كود آلي ميوه هاي ضايعاتي و پوسيده آشنا هستند.
مازندران 110هزار هكتار باغ مركبات دارد كه با توليد 2ميليون و 500هزار تن مركبات كه 70 درصد آن را پرتقال تشكيل مي دهد قطب اول توليد اين محصول در كشور است.
سرماي اوايل اذرماه گذشته در مازندران خسارات فراواني به محصولات باغي از جمله مركبات و كيوي استان وارد كرد و بنابر امارها حدود 30 درصد از توليدامسال مركبات و كيوي به خاطر يخ زدگي از مدار مصرف خارج شد.
دولت تدبير و اميد در سالجاري با اعطاي تسهيلات بلاعوض و خريدهاي تضميني به كمك باغداران مازندران شتافت.
خبرنگار: سيد رضا هاشمي كروئي ** انتشار دهنده: سيد محسن حسن نيا
/1899/6990
راههاي دم دستي براي ضايعات كشاورزي و زخم هاي آن برچهره محيط زيست
۱۱ بهمن ۱۳۹۵، ۱۷:۵۱
کد خبر:
82408573
ساري- ايرنا- انتخاب راههاي دم دستي و نداشتن آگاهي براي بدست آوردن كود آلي از محل دفن فني ضايعات كشاورزي به ويژه مركبات دور ريختني سبب شد تا امسال چهره زيست محيطي حاشيه رودخانه ها و سواحل مازندراني خزر رنگ نارنجي به خود بگيرد.