برای بررسی این موضوع موظف به روشن كردن معنای «سبك زندگی» هستیم؛ معنایی كه رابطه «سبك زندگی» را با سایر پدیده ها و مفاهیم همجوار نشان می دهد لذا در بیانات رهبرمعظم انقلاب نشانه های زیادی از این رمزگشایی و روشن كردن معنایی می یابیم.
حجت الاسلام دكتر سید محسن محمودی، امام جمعه موقت ورامین و رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان تهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به بررسی بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر نهی صریح مظاهر اشرافی پرداخته است و به سؤالاتی ناظر بر اینكه سبك زندگی ایرانی – اسلامی و زندگی به شكل مطلوب اسلام چگونه است ؟ و در مواجهه دو سبك زندگی غربی و اسلامی چه راهكارهایی وجود دارد ؟ پاسخ داده است .
مشروح این گفت وگو به این شرح است :
**س : با توجه به بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر نهی صریح مظاهر اشرافی، حضرتعالی سبك زندگی ایرانی - اسلامی را چگونه تحلیل می كنید؟
در فرهنگ دینی و اسلامی دستورات و تعالیم حیات بخشی داریم كه در واقع تمام آن برگرفته از مشی و روش بزرگان دین اسلام است . یكی از مسائلی كه در مبانی دینی ما بسیار با اهمیت است سیره رسول معظم اسلام و ائمه معصومین ( س ) در ساده زیستی ، زهد و بی رغبتی به دنیا می باشد یعنی بزرگان ما سعی كرده اند مثل مردم و كنار آنان زندگی كنند .
در حقیقت بزرگان ما توانایی آن را داشتندكه زندگی مجلل داشته باشند اما انگیزه های اعتقادی ، دینی و مردمی آنان مانع از آن شده است كه از مردم فاصله بگیرند . در زمانه ما بهترین الگو و اسوه حضرت امام (ره ) و مقام معظم رهبری است یعنی با تأمل بر سیره و زندگی آنان متوجه دوری آنان از تجمل گرایی می شویم و درواقع این شیوه زندگی برگرفته از تعالیم وحیانی است .
بنابر این هرعاملی كه سبب شود سلوك را از زندگی ما دور كند و بین ما و الگوها فاصله بیاندازد این عوامل مذموم است و هر كسی باید در حد توان خود با این مظاهر اشرافی مقابله كند .
هشدار مقام معظم رهبری اگرچه خطاب به برخی از علمای حاضر در درس خارج فقه بوده زیرا حساسیت نسبت به شیوه زندگی آنان بیشتر است ومردم به زندگی علما بیشتر توجه دارند ولی این دستورساده زیستی فقط مختص به علما نیست بلكه برای عالی ترین مقام كشور تا پایین ترین مدیریت های جامعه وبرای همه مردم است .
**س : در بررسی مواضع مقام رهبری در معرفت شناسی زندگی اسلامی ، ایشان با تكیه بر بن مایه های اسلامی معتقدند فرهنگ زندگی باید به شكل مطلوب اسلام تدوین كرد ، لطفا فرهنگ زندگی به شكل مطلوب اسلام را تبیین كنید؟
در عصری كه فرهنگ لیبرال دموكراسی غرب و تفكر كمونیستی شرق حاكم بوده است انقلاب اسلامی یك مدل جدید سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی و خانوادگی را به جهان عرضه كرده است . درواقع اسلام در تمام حوزه ها دستورالعمل دارد و هم از بعد نظری و تئوری و هم ازبعد عملی ، الگوها را به جهت پاسخگوی نیازها ارائه كرده است .
به عنوان مثال دین اسلام در حوزه خانواده، در قالب آیات قرآن، روایات، تعالیم به مباحث سلوك خانوادگی، همسرداری و تربیت فرزند اشاره كرده است و الگوی عملی آن هم سیره حضرت زهرا ( س) و ائمه مؤمنین را به ما ارائه داده است لذا با اقتدای به این سیره می توانیم زندگی مطلوب اسلام را داشته باشیم .
بنابراین ضرورت دارد سبك زندگی ایرانی - اسلامی را به درستی بشناسیم ، تبیین كنیم و این سبك زندگی را عملی كنیم لذا لازم است كه همه نهادهای فرهنگی براساس تعالیم حیات بخش اسلام مبانی و الگوها را تبیین كنند تا برخی از افراد جامعه دچار انحرافات فرهنگی نشوند و الگوهای دین اسلام را فراموش نكنند .
**س: رهبر انقلاب اسلامی می كوشند تا این فرضیه كلان را اثبات نمایند كه زیستن ایرانی در زمانه كنونی برآمده از مواجهه دو سبك زندگی غربی و اسلامی است ، نظر شما درمورد این دیدگاه چیست؟
در حقیقت در عصر حاضر دوفرهنگ غربی و اسلامی درمقابل هم صف آرایی كرده است ، فرهنگ غرب با استفاده از تمام ابزارهای پیشرفته خود در فضای مجازی به تعبیر مقام معظم رهبری دست به شبیخون فرهنگی زده است به جنگ با فرهنگ اسلام ناب پرداخته است ، لذا رسالت ما بسیار سنگین می شود .
آنچه قابل تأمل است ، ما مسلمان ایرانی هستیم در واقع ایرانی بودن برای ما یك هویت است ، بنابراین در شیوه زندگی خود ، آداب و رسوم ، مهندسی منازل خود ، . . . باید هویت خود را حفظ كنیم به این دلیل كه ملت ها با فرهنگ های خاص خود یعنی نوع شیوه زندگی ، پوشش ، سبك گفتاری . . . شناخته می شوند لذا ضرورت دارد با تكیه بر فرهنگ اصیل ایرانی - اسلامی خود را به جهان معرفی كنیم.
اجتمام** م. خ** 1569
مصاحبه كننده: مهرنوش خرمی نژاد **انتشار: علی حبیبی
برای آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej
![رمزگشایی از سبك زندگی رمزگشایی از سبك زندگی](https://img9.irna.ir/old/Image/1395/13951127/82431267/N82431267-71416462.jpg)
تهران - ایرنا - سبك زندگی كه برخی آن را مهارت زندگی یا هنر زندگی می نامند، عبارتند از راه و روش ، سنت ، آداب و رسوم و رفتارهایی است كه در ابعاد گوناگون زندگی مردم جریان دارد.