به گزارش ايرنا، شهرستان ساوجبلاغ به لحاظ نزديكي به دو كلان شهر تهران و كرج يكي از مناطق بكر گردشگري محسوب مي شود و در اين مجال نگاهي خواهيم داشت به ظرفيت هاي غني روستايي كه همواره به عنوان مقصدي براي گردشگران مطرح بوده است.
توصيه ما اين است خانواده هايي كه زمان كافي براي سفر هاي طولاني و پرهزينه ندارند به ساوجبلاغ بيايند و از چشم اندازهاي زيبا و طبيعت خيره كننده آن بهره ببرند.
از تهران تا ساوجبلاغ كمتر از 45 دقيقه است و از كرج هم كمتر از 20دقيقه كه با اين زمان كم مي توانيد علاوه بر ديدن طبيعت زيبا و شگفت انگيز بيشترين بهره را از وقت خود ببريد.
وجود تپه هاي باستاني متعدد در بخش هاي مختلف ساوجبلاغ، نشانگر آن است كه اين شهرستان داراي قدمتي در ادوار تاريخي از هزاره پنجم پيش از ميلاد تا دوران اسلامي است.
حفاري هاي باستان شناسي در تپه ها و محوطه هاي باستاني همچون موشه لان تپه، تپه گرجيان ايقربلاغ و خوروين نشانگر سابقه استقرار و سكونت انسان از هزاره هاي پنجم و چهارم پيش از ميلاد تا هزاره اول پيش از ميلاد در اين شهرستان است.
نكته قابل ملاحظه آنكه در دوره صفوي با توجه به نزديكي ساوجبلاغ به قزوين كه پايتخت صفويان محسوب مي شد، توجه خاصي به اين منطقه داشتند. ساخت حسينيه، پل شاه عباسي در روستاي برغان بيانگر اين اهميت است.
جاي شگفتي است كه اين شهرستان علاوه بر طبيعت چشم نوازش داراي 140 اثر تاريخي و فرهنگي طبيعي و معنوي است كه به اجمال به ديدني ها و شاخص ترين آثار تاريخي منطقه ساوجبلاغ مي پردازيم.
اين شهرستان زيبا و تاريخي به دليل عبور بزرگراه تهران - قزوين و به لحاظ نزديكي آن به كلان شهرهاي تهران و كرج از نظر جذب گردشگر داراي موقعيت ممتازي است.
اين شهرستان داراي 12 روستاي هدف گردشگري و 5 منطقه نمونه گردشگري است. از جاده قديم كرج - هشتگرد كه عبور كنيد جنوب ساوجبلاغ مملو از باغات و مزارع سر سبز است،روستاهايي كه هر كدام داراي آئين ها و رسومات خاصي هستند، محصولات كشاورزي اعم از سبزي و صيفي جات تا غلات و ميوه هاي هسته دار از جمله محصولات ساوجبلاغ است كه بخش عمده آن نيز به خارج از كشور صادر مي شود.
در بخش گلخانه اي هم ساوجبلاغ سهم بزرگي در توليد گلهاي شاخه بريده ،پامچال و كاكتوس دارد ، از گلهاي رز هلندي امير صدري تا گلخانه هاي كوچك و بزرگ پامچال در بخش چهارباغ كه سالانه 12 ميليون گلدان توليد و روانه بازار ميكند، از پتانسيل هاي اين شهرستان است كه ديدن اين مناظر براي هر بيننده اي لذت بخش و مفرح است.
در بخش چهارباغ يك مجموعه بزرگ باغ پرندگان و نمايشگاه گلهاي بونساي هم خودنمايي مي كند كه ديدنش ضرر ندارد و محال است از آنجا دست خالي بيرون بياييد.
در مسير جاده كرج - هشتگرد به مجموعه ينگي امام مي رسيم، مجموعه تاريخي و فرهنگي با ارزشي كه شامل تپه تاريخي، كاروانسرا و امامزاده مي باشد. بناي با ارزش كاروانسرا كه قدمت آن به دوره صفويه باز ميگردد از جمله آنهاست.
اين بنا نيز جزء كاروانسراهايي است كه در مسير جاده ابريشم براي اسكان كاروان ها ساخته شده و مصالح بنا بيشتر آجري بوده و همچنين داراي پي نواري سنگي است.
البته در حياط بنا آب انبار نيز وجود دارد همچنين فضاي شترخان در بنا تعبيه شده و تزئينات در بخش هاي رسمي بندي گچي و تزئين آجري است.
حالا كه از كاروانسراي ينگي امام ديدن كرديد فرصت خوبي است به امامزاده هادي و علي النقي ( ع) هم سري بزنيد. اين امام زاده داراي فضايي عرفاني است و در ايام نوروز اداره اوقاف و امور خيريه آرامش بهاري را براي زائرين و مجاورين برگزار مي كند.
شما مي توانيد به روستاي خور برويد و از بناي تاريخي امامزاده سليمان خور ديدن كنيد يا اگر اهل پياده روي هستيد مسير سفيدارك را طي كنيد. مي توانيد جاده مال رو كوهستاني را ادامه دهيد و 3 ساعته به روستاي ميناوند چال طالقان برسيد وطبيعت زيبا و بكر مسير را در يكي از روزهاي بهاري نوروز تجربه خواهيد كرد.
تا سخن از پياده روي گردشگري در طبيعت است بد نيست از روستاي خور به روستاي هيو برويم . روستاي هيو يكي از روستا هاي پر جمعيت و برخوردار از امكانات در ساوجبلاغ و استان البرز است. روستاي هيو و خور در بخش مركزي قرار دارند.
در روستاي هيو آثار تاريخي بيشماري بوده كه نشانگر رونق و اهميت روستا از گذشته تا كنون مي باشد.
از آثار موجود در اين روستا آسياب قديمي حاج رحيم، حمام تاريخي هيو، قلعه گبران و غار طبيعي واسوار است. منطقه سيراب نيز داراي طبيعت بكر ميباشد و جذابيت زيادي براي گردشگري و طبيعت گردان دارد.
در شمال ساوجبلاغ هم روستاهاي كوهستاني قرار دارد كه هر كدام از شگفتي خاصي برخوردار است.
يكي از ورودي هاي اين روستا ها كردان است نام كردان براي گردشگران بسياري آشنا است و در حاشيه جاده اين روستا برج آرامگاهي روستا قرار دارد كه بناي آن متعلق به قرن 7 هجري شمسي مي باشد.
اين بنا مدور و به صورت برجي و داراي 36 تركه مي باشد و ارتفاع برج تا زير گنبد اين بنا دو پوسته و از نوع عرق چين ساخته شده و بسيار زيبا و با شكوه است.
در ادامه گردشگري خودمان در ساوجبلاغ ازكنار رودخانه و درختان تنومند چنار گذر مي كنيم كه يك طرف كوه وطرف ديگر چشم انداز رودخانه رخ نمايي مي كند.
حرف از برغان كه مي آيد دهان آدم براي گوجه هاي آبدار اين روستا آب مي افتد، جداي از خوردني هاي روستاي برغان آثار ديدني فراواني دارد. در ورودي روستا بساط بازارچه را مي بيني از گوجه برغان گرفته تا توت و لواشك و گردو، از دوغ و لبنيات گرفته تا كشك گوسفند و محصولات و صنايع دستي.
برغان است و يك استان البرز ! همه چيز در اين روستا براي ديدن و سياحت كردن فراهم است از درخت چنار هزار ساله داخل مسجد تا حسينيه اعظم كه بيش از 600 سال قدمت دارد و در ايام محرم تعزيه خوانان قهار در آنجا به اجراي اين هنر ايراني مي پردازند. آبگوشت سنتي برغان و چند سفره خانه هم مي تواند پذيراي شما بعد از يك سفر يك روزه به اين روستا باشد. البته اگر خواستيد شب را هم در روستا بمانيد يك هتل كوچك در بين بازارچه پذيراي مسافران است.
روستاي سرهه و سنج هم واقعا ديدني هستند البته زمان بيشتري مي خواهد تا شما به روستاي سنج برسيد 16 كيلومتري با برغان فاصله دارد ولي ارزشش را دارد كه آن روستا را ببينيد. اگر اهل پياده روي هم باشيد و از كنار رودخانه عبور كنيد آبشارشگفت انگيز روستارا نيز خواهيد ديد.
مردم سنج بسيار ميهمان نواز و خونگرم هستند و مغازه هايي در روستا است كه شما مي توانيد محصولات ارگانيك روستارا نيز از آنجا بخريد.
روستاي ورده از جمله روستاهاي هدف گردشگري است، سكوهايي اطراف رودخانه ساخته شده كه مي توانيد با خانواده غذايي را طبخ و تناول كنيد.
روستاي سيبان دره از ورده فاصله چنداني ندارد روستايي در دل كوهستان در كنار باغات و رودخانه مناظر بديع و چشم اندازهاي بي بديل براي گردشگران طبيعت ايجاد كرده است.
در برگشت از ورده روستاي اغشت هم ديدني است. از اغشت همين را بگويم كه كوچه هاي زيباي اين روستا، امامزاده و از همه جالبتر كوچه باغ هاي زيبا و سفره خانه ته روستا در كنار رودخانه باعث مي شود زمان زيادي را صرف لذت بردن و عكس گرفتن كنيد.
روستاهاي آجين دوجين هم از جمله روستاهاي ديدني بوده و روستاي خوروين هم با آثار تاريخي بي شماري كه از تپه اين روستا در موزه ملي ايران در تهران نگهداري ميشود حائز اهميت است.
محوطه تاريخي خوروين در سال هاي 1329و1333توسط باستان شناسان ايراني و خارجي كاوش علمي شده و گورهاي مربوط به دوره هزاره دوم و اول قبل از ميلاد كشف گرديده كه در داخل اين گورهابه همراه جسدها آثار و ظروف سفالين و فلزي مانند شمشير، سر پيكان و آثار فلزي تزئيني مانند سنجاق، دستبند ، انگشتر نيز وجود دارد.
البته بخشي از آثار اين تپه بصورت غير قانوني از كشور خارج شده بود و در بلژيك نگهداري مي شد كه با پيگيري هاي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در بهمن ماه سال93 در دولت تدبير و اميد به كشور برگردانده شد.
روستاي وليان هم ديدني است بخصوص دربند وليان ميتواند يك روز شاد بهمراه پياده روي در كنار رودخانه را براي شما فراهم كند كه واقعا لذت بخش است.
اگر فرصت وتحمل جاده خاكي را داشتيد مسير 20كيلومتري را طي كنيد به سيرود خواهيد رسيد و از بكر بودن اين روستا و راز عمر جاودان مردم اين روستا مطلع خواهيد شد.
در ادامه بعد از اين گزارش و جاذبه هاي بي بديل درساوجبلاغ فرصت خوبي بود تا گفتگويي با رئيس اداره ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري ساوجبلاغ داشته باشيم كه نويد خوب در جذب سرمايه گذار در مناطق ديدني اين شهرستان از جمله روستاهاي هدف گردشگري را از برنامه هاي جدي اين اداره بيان كردند .
عليرضا طهماسبي بابيان اينكه در بخش روستاها متولي توسعه بنياد مسكن است از انعقاد تفاهم نامه با بنياد مسكن خبرداد و گفت: ايجاد زير ساخت شامل حفظ بافت تاريخي ، مرمت و احياء بافت ها ، بهسازي و زيبا سازي معابر روستاهاي هدف گردشگري با مصالح بوم آورد، ايجاد بازارچه هاي صنايع دستي ، شناسايي و معرفي بناها و خانه هاي تاريخي در بحث اقامتگاه بوم گردي در مناطق بكر طبيعي از مفاد اين قرار داد است.
وي گفت: اين برنامه در روستاي برغان شامل ايجاد بازار چه صنايع دستي ، بهسازي معابر روستا ، ايجاد كمپينگ گردشگري و تشكيل پرونده اقامتگاه بوم گردي خانه تاريخي بزرگمهر از نمونه هايي است كه قسمت هايي از آن اجرا و يا در حال اجراست.
طهماسبي همچنين از اجراي اين طرح در روستاي ورده خبر داد كه زيبا سازي روستا با استفاده از مصالح بومي در حال ساخت و اجرا است.
رئيس اداره ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري ساوجبلاغ در ارتباط با برنامه هاي توسعه گردشگري شهرستان گفت: برنامه ريزي در قالب حمايت از سرمايه گذاران، ايجاد زير ساخت ها مانند واحد گردشگري اقامتي در بخش چندار و سرمايه گذاران در بحث گردشگري سلامت و طرح جامع گردشگري استان و شهرستان ساوجبلاغ در زير مجموعه آن نيز در مرحله مطالعه مي باشد.
وجود بيش از 27 بقعه و امامزاده كه از نقاط گردشگري مذهبي در ساوجبلاغ بشمار مي رود من را بر آن داشت گفتگويي كوتاه نيز با رئيس اداره اوقاف و امور خيريه ساوجبلاغ داشته باشيم.
حجت الاسلام والمسلمين محسن سراغي گفت : شهرستان ساوجبلاغ باوجود آيين ها ، سنت ها و آداب و رسوم ديرپايش همواره گوياي جاودانگي بوده و قدمتي به بلنداي تاريخ فرهنگي ايران زمين دارد.
وي گفت: در اين شهرستان امامزاده هاي زيادي وجود دارد كه هر يك فضاي معنوي خاصي به روستاهاي اين شهرستان بخشيده است.
رئيس اداره اوقاف وامور خيريه شهرستان ساوجبلاغ گفت: شهرستان ساوجبلاغ با ظرفيت بالا و آب و هوا و شرايط بسيار منحصر بفرد خود در طول تاريخ محل گذر نوادگان امامان معصوم ما نيز بوده است.
وي افزود: وجود امامزادگان و بقاع متبركه زيادي كه در جاي جاي اين شهرستان است گواه اين مطلب مي باشد.
حجت الاسلام سراغي گفت: امامزاده موسي (ع) در 3كيلومتري شمال چندار و در روستاي خوروين قراردارد و اهالي محل امامزاده موسي را فرزند امام محمد تقي و از نوادگان امام موسي بن جعفر (ع) مي دانند.
ابوالقاسم پاليزگير فرماندار ساوجبلاغ هم معتقد است در بحث گردشگري بايد كار بيشتري در اين شهرستان صورت گيرد چون نزديكي آن به كلان شهرها مي تواند براي مردم جذاب و براي سرمايه گذاران سود آور باشد .
پاليز گير افزود :گردشگري روستايي در دنياي امروز يكي از بخشهاي مهم فعاليتهاي اقتصادي محسوب ميشود كه عملياتي كردن آن در روستاهاي شهرستان جامه عمل پوشاندن به سياستهاي اقتصاد مقاومتي است.
پاليز گير گفت :شكوفا كردن اقتصاد مقاومتي در روستاها يكي از اهداف اجراي طرح روستاي هدف گردشگري است.
وي افزود :با توجه به اينكه يكي از عوامل اصلي مهاجرت از روستاها معضلات معيشتي و اشتغال است، با اجراي طرح روستاي هدف گردشگري در روستاها ميتوان سير صعودي مهاجرت به سمت شهرها را كاهش داد.
پاليزگير گفت: برخي از روستاهاي شهرستان داراي جاذبههاي تاريخي و طبيعي و مذهبي هستند كه ميتوان گردشگري را در آن جا قوت داده و از اين طريق منبع درآمد براي روستاييان به وجود آورد كه در پي اين قضيه مسير توسعه روستا نيز هموار خواهد شد.
فرماندار ساوجبلاغ اظهار كرد :در حال حاضر در اين شهرستان ٦ روستاو ٥ منطقه هدف گردشگري وجود دارد كه فقط در روستاي برغان بيش از 10 ميليارد ريال هزينه شده است.
وي افزود : در ساير روستاها نيز هزينه هاي بسياري انجام شده ودر سال ٩٦ نيز ادامه خواهد شد .
وي همچنين طرحهاي اشتغال زايي با هدف مهاجرت معكوس در روستاي مذكور را با تصويب مبلغ بيش از ٨٠ ميليارد ريال اقدام بسيار مهم واساسي براي تثبيت جمعيت دانست.
وي گفت : اين طرح در ديگر روستاهاي هدف گردشگري ادامه خواهد يافت.
1535/ گزارش از: رقيه پرويني بيرونده
![ساوجبلاغ مهد روستاهاي شگفت انگيز ايران ساوجبلاغ مهد روستاهاي شگفت انگيز ايران](https://img9.irna.ir/old/Image/1395/13951229/82469331/N82469331-71492692.jpg)
كرج - ايرنا- ساوجبلاغ از شهرستان هاي استان البرز داراي طبيعتي بكر و آثار تاريخي و ملي متعدد است اما نكته بارز اين شهرستان استقرار روستاهاي ديدني و شگفت انگيز ايران است كه آن را تبديل به يكي از مقاصد اصلي گردشگري و طبيعت گردي ايرانيان كرده است.