۱ فروردین ۱۳۹۶، ۱۱:۵۴
کد خبر: 82470374
T T
۰ نفر

با آلرژی فصلی چه كنیم

۱ فروردین ۱۳۹۶، ۱۱:۵۴
کد خبر: 82470374
با آلرژی فصلی چه كنیم

تهران - ایرنا - آلرژی فصلی عارضه‌ای شایع، به ویژه در آستانه بهار است. گرچه درمان آلرژی فرآیند تقریبا پیچیده‌ای است اما با رعایت چند مورد ساده می‌توان این عارضه را تا اندازه قابل توجهی كنترل كرد.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا، تب یونجه، آلرژی غذایی، درماتیت آتوپیك (یك بیماری مزمن پوستی)، آسم آلرژیك و آنافیلاكسی (شوك آلرژیك) مهمترین شكل های آلرژی هستند.
آلرژی فصلی و آلرژی غذایی رایج‌ترین نوع آلرژی است. به گزارش كالج آسم و ایمونولوژی آمریكا (ACAAI) حدود 50 میلیون آمریكایی از آلرژی فصلی رنج می برند. چمن، گرده و گل و لای، مهمترین عوامل آلرژی زا هستند كه به آبریزش، عطسه، سرفه، سوزش چشم و خارش منجر می شوند.
سلول های ایمنی بدن آنزیمی ترشح می كنند كه باعث تورم بافت ها و گشادشدن عروق خونی می شود. دلیل تورم و قرمزی پوست نیز همین است؛ همچنین این آنزیم می تواند باعث بروز مشكلات تنفسی، شوك و حمله قلبی شود. دلیل تمام واكنش های آلرژیك همین آنزیم است و میزان آن در زنان بیشتر از مردان است.
آلرژی باعث می شود كه سلول های خاصی در بدن، هیستامین تولید كنند. ترشح این ماده باعث آبریزش بینی و تولید اشك می شود كه شكایت اصلی افراد مبتلا به آلرژی است.
بادام زمینی، انواع آجیل، تخم مرغ، شیر، گندم، سویا، ماهی و صدف از جمله بیشترین غذاهایی هستند كه واكنش های آلرژیك به همراه دارند. واكنش های آلرژیك در افراد مختلف متفاوت است و می‌تواند شامل خارش و كهیر، تهوع یا استفراغ، درد معده و اسهال باشد. در موارد شدیدتر تورم زبان و لب ها و گلو، تنگی نفس، مشكل بلع، درد قفسه سینه و كاهش ناگهانی فشار خون دیده می شود. گاهی تورم مجاری تنفسی یا زبان می‌تواند منجر به خفگی شود.
بهترین روش برای كنترل آلرژی، جلوگیری از مصرف مواد غذایی آلرژی زا و داروهای آنتی هیستامین است.
برخی از روش‌های كاهش علایم آلرژی عبارتند از :
• انجام منظم ورزش یوگا
•تنفس عمیق
• خواب كافی
• اجتناب از عوامل تحریك كننده از قبیل علف، گیاهان، حیوانات خانگی و انواع آفت كش ها
• مصرف مواد غذایی كه به درمان آلرژی بهار كمك می كنند از جمله : پیاز، روغن ماهی
شایع ترین روش درمان آلرژی، ایمونوتراپی آلرژن یا تزریق آلرژی نام دارد كه حساسیت را نسبت به مواردی مانند گربه، زنبور یا گرده كاهش می دهد. آلرژن به موادی گفته می شود كه باعث واكنش های آلرژیك در بدن می شوند. محققان آلمانی به تازگی روشی را توسعه داده‌اند كه در آن مواد آلرژن درون بسته‌ای از نانوذرات قرار می‌گیرند و پس از ورود به بدن‏ به آرامی آزاد شده و به سلول‌های هدف می‌رسند. در واقع این روش سیستم ایمنی را به مرور به تحمل آلرژن عادت می‌دهد. این روش موجب كاهش عوارض جانبی ایمونوتراپی آلرژن از جمله شوك آنافیلاكتیك می شود.
ایده استفاده از نانوذرات به منظور رهاسازی آلرژن در بدن ایده جدیدی نیست؛ اما نانوذراتی كه تاكنون به عنوان حامل برای انتقال آلرژن مورد استفاده قرار گرفته‌اند،‏ با سرعت بسیار كمی در بدن بیماران تجزیه شده اند و فرآیند آزادسازی آلرژن ها بسیار كند به انجام رسیده است. برای حل این مشكل محققان دانشگاه ماینز آلمان با استفاده از تركیب پلی اتیلن گلیكول،‏ نانوذراتی را تولید كردند كه آلرژن ها را دقیقا در محل سلول های هدف‏، آزاد می كنند و به محض برخورد با مولفه های اسیدی، این سلول ها‏ به سرعت تجزیه می شوند و آلرژن ها با سرعت بیشتری در بدن آزاد می شوند. این روش عوارض جانبی درمان آلرژی را كاهش می‌دهد.
مطالعات محققان كلینیك كودكان اوهایو نشان می‌دهد كه مصرف ماهی‌های چرب به بهبود آلرژی در كودكان كمك می كند. این مطالعه نشان‌ می‌دهد مصرف ماهی‌هایی كه بافت چربی دارند، مانند ماهی سالمون، التهاب مخاط بینی را كاهش داده و از بروز رینیت آلرژیك و التهاب غشای مخاط داخل بینی جلوگیری می كند.
رینیت به التهاب بینی گفته می شود و عوامل عفونی و غیر عفونی دارد و آبریزش بینی، عطسه و تودماغی صحبت كردن از مهمترین نشانه های آن محسوب می شوند. رژیم غذایی حاوی ماهی های چرب مانند ماهی سالمون، شاه ماهی و قزل آلا، علایم رینیت را كاهش می دهند. باكتری های پروبیوتیك نیز در كاهش آلرژی موثر هستند.
مطالعات محققان موسسه ملی آلرژی و بیماری های عفونی آمریكا نشان می‌دهد كه واكنش‌های آلرژیك زنان بسیار شدیدتر از مردان است و دلیل آن نیز هورمون استروژن است. در این مطالعات آمده است آنافیلاكسی در زنان شایعتر از مردان است. آنافیلاكسی به واكنش های آلرژیكی گفته می‌شود كه در مقابل غذا، دارو یا گزش و نیش حشرات بوجود می آید. این تحقیقات كه بر روی موش ها انجام شده نشان می دهد كه هورمون های زنانه باعث تشدید این واكنش ها می شود.
محققان دانشگاه گوتنبرگ سوئد احتمال می‌دهند كه ماشین ظرفشویی، كودكان را مستعد آلرژی و اگزما می كند. این تحقیقات نشان می‌دهد كه علایم آلرژی در كودكانی كه در منازلشان ظروف با دست شسته می شود، بسیار كمتر است. محققان احتمال می دهند كه ماشین ظرفشویی سبب بروز علایم آلرژیك، اگزما و آسم می شود. هنوز دلیل قطعی این موضوع مشخص نیست ولی احتمال می رود كه قرص یا پودر استفاده شده در ماشین و هوای مرطوب ایجاد شده، باعث بروز آلرژی باشد.
یكی دیگر از نظریه های مطرح شده در این رابطه، فرضیه بهداشت است. این فرضیه می گوید كه سیستم ایمنی افرادی كه در معرض میكروب ها و ویروس ها قرار دارند، قوی تر است؛ زیرا در بدن آنان میكروارگانیسم های بیشتری وجود دارد.
تحقیقات نشان می دهد كه شستن ظروف توسط ماشین ظرفشویی، باعث از بین بردن تمام میكروارگانیسم ها می شود. درصورتیكه شستن ظروف با دست، باعث نابودی تمام میكروب ها نمی شود؛ بنابراین كودكانی كه از ظروف شسته شده توسط ماشین استفاده می كنند، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری هستند.
مطالعات محققان دانشگاه ساوتهمپتون در انگلستان نشان می دهد فصل تولد تاثیر مستقیمی در احتمال ابتلا به آلرژی دارد و احتمال ابتلا به انواع آلرژی در متولدین پاییز و زمستان بیشتر است. این مطالعه نشان می‌دهد افرادی كه در ماه اكتبر متولد شده اند، بیشتر در معرض انواع بیماری ها هستند. مطالعه دیگری نشان می دهد نوزادانی كه در تابستان متولد می شوند، بزرگسالی سالمتری دارند؛ چراكه مادران در دوران بارداری میزان ویتامین D بیشتری جذب كرده اند. این مطالعات كه با استفاده از توالی ژن صورت گرفته نشان می دهد احتمال ابتلا به اگزما در افرادی كه متولد پاییز هستند، نسبت به متولدین بهار بیشتر است. در ادامه این مطالعه آمده است آسم در متولدین پاییز و زمستان بیشتر دیده می شود.
پژوهش دیگری نشان می دهد رژیم غذایی پرفیبر حاوی ویتامین A، باكتری های روده را به گونه ای تغییر می دهد كه در كاهش آلرژی غذایی موثر است. باكتری های روده فیبر را به اسیدهای چرب با زنجیره كوتاه تجزیه می كنند. افزایش این اسیدهای چرب در تعامل با سیستم ایمنی، مانع از تحریك واكنش آلرژیك توسط سلول های دندریتیك می شوند. سلول های دندریتیك تنظیم كننده حساسیت های آلرژیك غذا هستند. بنابراین استفاده از غذاهای پرفیبر حاوی ویتامین A به افراد مبتلا به آلرژی توصیه شده است.
مطالعات محققان دانشگاه سان فرانسیسكو نشان می دهد میكروب های موجود در روده نوزاد در یك ماه اول، مهمترین فاكتور برای پیش بینی احتمال ابتلا به آسم و آلرژی در سنین بعدی است.
الگوی میكروبی روده در نوزادان یك تا سه ماه، مهمترین عامل در بروز واكنش های آلرژیك در دوسالگی و آسم در چهار سالگی است. این مطالعه نشان می دهد اكوسیستم میكروبی مختل كننده در كودكان پرخطر، مولكول هایی تولید می كند كه منجر به كاهش سلول های ایمنی بازدارنده آلرژی می شود. محققان احتمال می دهند كه كاهش این سلول ها دلیل اصلی بیش فعال شدن سیستم ایمنی و التهاب مزمن ریه و آسم است.
پژوهشگران بر این باورند كه تنها راه جلوگیری از آلرژی و آسم در كودكان، مداخله زودهنگام در چرخه میكروبی روده است و احتمال می دهند كه بازمهندسی جامعه میكروبی در نوزادان می تواند یك راه حل موثر باشد.
از طرفی این مطالعه نشان می دهد زایمان طبیعی و تغذیه با شیر مادر از مهمترین عوامل سلامت باكتری های روده در نوزاد است؛ به علاوه نگهداری حیوانات خانگی احتمال ابتلا به آسم و آلرژی را افزایش می دهد.
علمی (6) ** 9259**1429
مترجم: سپیده كاشانی** انتشاردهنده:محسن طاهرزاده
۰ نفر