۵ فروردین ۱۳۹۶، ۱۹:۳۰
کد خبر: 82473729
T T
۰ نفر

ترتیل قرآن در كشور ساماندهی می شود

۵ فروردین ۱۳۹۶، ۱۹:۳۰
کد خبر: 82473729
ترتیل قرآن در كشور ساماندهی می شود

تهران - ایرنا - رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن با تشریح برنامه های سیزدهمین نشست تخصصی اساتید، قاریان و حافظان ممتاز قرآن گفت: ساماندهی ترتیل قرآن در كشور و تولید آثار فاخر و برتر از مهمترین اهداف برگزاری جشنواره ترتیل است.

محمدتقی میرزاجانی روز شنبه به خبرنگار معارف ایرنا گفت: این اهداف همزمان با سیزدهمین نشست تخصصی اساتید، قاریان و حافظان ممتاز قرآن كریم در روزهای 13 تا 15 اردیبهشت دنبال می شود.
وی اظهار امیدواری كرد تا با برگزاری این جشنواره و نشست تخصصی به مرور زمان به سمتی پیش برویم كه هنر ترتیل بتواند به عنوان یك سبك مستقل ظهور پیدا كند ولی باید گفت برپایی این جشنواره به عنوان گام اول در این زمینه است.
این قاری قرآن گفت: شورای عالی قرآن با اعلام فراخوانی برای برگزاری جشنواره ترتیل برتر از علاقه مندان دعوت كرده آثار خود را تا 15 فروردین به دبیرخانه ارسال كنند.
وی افزود: پس از ارزیابی و داوری آثار رسیده، از صاحبان آثار دعوت می شود تا قرائت ترتیل خود را در نشست تخصصی سیزدهم ارائه كرده و به تبیین و تشریح آن بپردازند و هیات داوران نیز نظرات خود را اعلام خواهند كرد.
میرزاجانی اضافه كرد: ترتیل های برتر در این جشنواره انتخاب و معرفی خواهند شد كه تعداد منتخبان نیز به سطح فنی آثار ارسال شده بستگی دارد ولی احتمالا پنج ترتیل به عنوان ترتیل های برتر معرفی شوند. البته اگر سطح فنی آثار رسیده، بالاتر از حد انتظار باشد، تعداد بیشتری از آثار انتخاب خواهد شد.
دبیر سیزدهمین نشست تخصصی اساتید، قاریان و حافظان ممتاز قرآن كریم از علاقه مندان خواست تا برای اطلاع از شرایط حضور در جشنواره ترتیل برتر به پایگاه اطلاع رسانی شورای عالی قرآن مراجعه كنند.
رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن افزود: مهمترین ویژگی ترتیل در این جشنواره ابداع و ابتكاری است كه از سوی قاریان خودنمایی می كند و در واقع اثری از سوی علاقه مندان ارسال شود كه بر اساس ضوابط یك ترتیل استاندارد باشد.

** بررسی ترتیل قرآن در 10 موضوع
میرزاجانی درباره برگزاری سیزدهمین نشست تخصصی اساتید، قاریان و حافظان ممتاز قرآن كریم با موضوع «تلاوت ترتیل قرآن كریم، ویژگی های هنری - الزامات علمی و عملی» از تحلیل 10 موضوع یاد كرد كه طی سه روز (13 تا 15 اردیبهشت سال 96) مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وی افزود: این نشست در 2 محور برگزار می شود كه در محور اول 10 موضوع درباره تحلیل مبانی و بررسی ویژگی های تلاوت ترتیل مطرح است.
به گفته میرزاجانی این موضوع ها شامل «معناشناسی ترتیل در آیات و روایات و مصادیق آن در شیوه ترتیل معاصر»، «بررسی اصطلاح ترتیل در كتب مرجع و مقایسه آن با سایر روش­های مرسوم تلاوت» و «بررسی ویژگی­های سبك­­های ترتیل (مصری، حجازی، عراقی و ...) و معرفی قاریان برجسته هر یك از این سبك­ها» است.
«بررسی ویژگی­های تنغیمی تلاوت ترتیل در جمهوری اسلامی ایران و تبیین اقتضائات ایجاد سبك مستقل ترتیل­خوانی در كشورمان»، «نصاب ترتیل (ضوابط، بایدها و نبایدها) در صوت و لحن ترتیل»، «نصاب ترتیل (ضوابط، بایدها و نبایدها) در وقف و ابتداء و تجوید ترتیل»، «بررسی سه عنصر خشوع ، تفخیم و عاطفه در تلاوت ترتیل» و «تحقیق میدانی و بررسی ذائقه عامه مردم نسبت به چند ترتیل مشهور» از دیگر موضوع های این نشست است.
میرزاجانی افزود: «تحدیر در تلاوت، ویژگی­ها و كاربرد آن در تلاوت­های فردی، مجلسی و رسانه­ای» و «نقد و تحلیل ضوابط فعلی ارزیابی تلاوت ترتیل در صدا و سیما مصوب شورای عالی قرآن» نیز از دیگر موضوع های این نشست تخصصی است.
وی همچنین گفت: قرار است در این نشست به تبیین و تشریح آیین نامه ها و ضوابط ارزیابی تلاوت ترتیل در صدا و سیما پراخته شود.
این قاری قرآن گفت: شورای عالی قرآن طی یك فراخوان عمومی از علاقه مندان و قاریان و حافظان خواسته تا مقالات خود را تا 15 فروردین به دبیرخانه این نشست ارسال كنند و از طرف دیگر سفارش مقاله به تعدادی از اساتید برجسته داده شده كه این فرایند در حال طی شدن است و برخی از این اساتید در یك جلسه كارشناسی به تبادل نظر پرداختند.
وی افزود: با توجه به محدودیت امكانات فرایند دعوت از میهمانان به ویژه از شهرستان ها در حال انجام است و قرار است یكی از اساتید مصری یا سوری نیز به این نشست دعوت شود.
به گزارش ایرنا سیدعلی سرابی قائم مقام شورای عالی قرآن در نشست خبری سیزدهمین نشست تخصصی اساتید و قاریان هدف از برگزاری این نشست ها را ارتقاء علمی و مهارتی جامعه قرآنی اعلام كرد كه به نوعی اجتماع سالانه جامعه قرآنی محسوب می شود.
وی افزود: ‌در سال های اخیر با برنامه ریزی های رسانه ملی تلاوت ترتیل جایگاه ویژه ای میان مردم پیدا كرده و مورد استقبال همگان واقع شده و این موضوع به عنوان یك پدیده مثبت فرهنگی قابل توجه است و جریان انس با قرآن را در سطح كشور تقویت كرده است.
سرابی همچنین گفت: امروز در عرصه ترتیل با چالش هایی روبرو هستیم و بعضی از نوارهای ترتیل كه از نظر علمی و فنی آثار فاخری محسوب نمی شود، مورد توجه مردم قرار گرفته كه نیازمند بررسی مطالعاتی و كار پژوهشی است.
قائم مقام شورای عالی قرآن افزود: مشهورترین و اصیل ترین سبك تلاوت ترتیل كه از سال های گذشته در مصر رایج بوده و در دهه اخیر به عنوان سبك خلیجی یا حجازی شناخته می شود كه قابل نقد و بررسی است و سبك عراقی نیز ممكن است نقایصی داشته باشد.
وی بررسی و تطبیق سبك های مختلف ترتیل را از برنامه های سیزدهمین نشست تخصصی شورای عالی قرآن دانست و گفت: یك كارگروه مامور شده تا محورهای مطرح در نشست را بررسی كند.

** مبانی علمی هنر ابتهال و تواشیح بررسی شد
میرزاجانی در پاسخ به ایرنا درباره نتایج نشست دوازدهم كه با موضوع «ابتهال و تواشیح؛ باید ها و نبایدها» در اردیبهشت امسال برگزار شد، اظهار داشت: تاكنون برای گروه های تواشیح و مبتهل بحث های رقابتی و مسابقات مطرح بوده و نگاه تحقیقی و پژوهشی به مبانی هنر تواشیح و ابتهال كمتر پرداخته می شد.
وی افزود: در سال 88 با حضور مرحوم محمد هلباوی از كشور مصر مباحث كارگاهی و نقد و تحلیل در این زمینه برگزار شد ولی در نشست دوازدهم یك محفل علمی برپا شد كه در واقع یك حلقه مفقوده بود.
این قاری قرآن اضافه كرد: زمانی كه وارد این عرصه شدیم متوجه خالی بودن مستندات علمی در بخش تواشیح و ابتهال شدیم و در كشورهای دیگر نیز كارهای پژوهشی مفصل مانند حوزه قرائت صورت نگرفته بود و این نشست تكلیف شورای عالی قرآن را در این زمینه بیشتر كرد.
وی بر استمرار چنین نشست هایی تاكید كرد و گفت: اگر این نشست ها ادامه پیدا نكند، در همین مقطع باقی خواهد ماند و به همین دلیل در دبیرخانه مقرر شد این كار را دنبال كنیم و حتی با دعوت از جمعی اساتید به بررسی دغدغه ها و مباحث موردنظر این حوزه پرداخته شود.
فراهنگ**1003** 1823 خبرنگار: محمدرضا جعفرملك * انتشار: طاهره نبی اللهی
۰ نفر