به گزارش رسانه های آلمان، در آستانه همه پرسی اواخر فروردین ماه قانون اساسی تركیه ، تنش بین تركیه و آلمان دو عضو سازمان پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) بالا گرفته است.پیش ازاین نیز لغو برخی تجمعات سیاسی برای حمایت از اصلاحات قانون اساسی تركیه در برخی شهرهای آلمان ، خشم مقام های تركیه را بر انگیخته بود.
در این حال گزارش های رسانه ها مبنی بر جاسوسی تركیه از ترك تبارهای آلمان موجب تشدید تنش ها بین دو كشور شده است.
روز سه شنبه یك سخنگوی دفتردادستانی فدرال آلمان (GBA) اعلام كرد: تحقیقاتی را درباره اتهامات جاسوسی در مورد نهادی كه نامش ذكر نمی شود آغاز كرده ایم.
وی از اظهارنظر درباره گزارشهای رسانه ای مبنی بر اینكه این نهاد مورد تحقیق همان سازمان اطلاعاتی تركیه (MIT) است خودداری كرد.
آلمان پیش از این نیز درسال جاری میلادی تحقیقاتی را درباره جاسوسی احتمالی آلمان از روحانیون ترك تبار در آلمان آغاز كرده بود، و سخنگوی دادستانی آلمان روز سه شنبه تاكید كرد كه تحقیق جدید مستقل از تحقیق قبلی است.
این سخنگو گفت: در هر دو مورد ، تحقیقات در ارتباط با ظن جاسوسی با مداخله تركیه است اما در این لحظه هیچ محتوای مشتركی در این دو تحقیق وجود ندارد .
روزنامه آلمانی'زدویچه سایتونگ' و دو شبكه خبری آلمانی گزارش داده اند كه سازمان اطلاعات تركیه به سرویس اطلاعات خارجی آن فهرستی از اسامی بیش از 300 فرد و 200 گروه ، مدرسه و سایر نهادهای مظنون به حمایت از فتح الله گولن در آلمان را داده و خواستار جاسوسی از آنها شده است.
توماس دی ماتزیر وزیر كشور آلمان نیز روز سه شنبه گفت از گزارش های جدید رسانه ای متعجب نشده است وخاطرنشان كرد كه این فهرست اسامی بطور جداگانه بررسی خواهند شد.
وی افزود: بارها به تركیه گفته ایم كه چنین اقداماتی قابل پذیرش نیست؛ صرفنظر ازنوع تفكر شما درمورد جنبش گولن، اینجا قانون آلمان اعمال می شود و شهروندان آلمانی در معرض جاسوسی دولت های خارجی قرار نخواهند گرفت.
درهمین حال، 'بوریس پیستوریوس' وزیر كشور ایالت ساكسونی در شمال آلمان نیز در یك كنفرانس خبری گفت: آشكار است كه سرویس مخفی تركیه MIT در حال تحقیق از افراد ساكن آلمان است و این اقدام غیرقابل تحمل و پذیرش است.
وی اقدام مقام های تركیه دراین زمینه را'رفتاری نزدیك به پارانویا' توصیف كرد وافزود: تا امروز ما هیچ شواهد و مداركی مبنی بر نقض قانون توسط حامیان گولن نداریم.
تحقیقات آلمان درباره جاسوسی تركیه ازهواداران گولن در آلمان در حالی است كه رئیس سازمان اطلاعات خارجی آلمان (BND) بتازگی گفته بود دولت تركیه نتوانسته است آلمان را متقاعد كند كه فتح الله گولن مبلغ مذهبی تركیه ای ساكن آمریكا، پشت صحنه كودتای نافرجام تابستان گذشته تركیه بوده است.
'برونو كال'(Bruno Kahl)در گفت وگو با مجله آلمانی اشپیگل گفت: تركیه در تمام سطوح تلاش كرده است ما نسبت به این مساله متقاعد كند اما تاكنون موفق به این كار نشده است.
رئیس سازمان اطلاعات خارجی آلمان در پاسخ به این سوال كه آیا جنبش گولن یك سازمان افراطی یا تروریستی است، گفت: این جنبش یك انجمن مدنی است كه هدفش ارائه آموزش های بیشتر دینی و سكولار است. كال در عین حال تاكید كرد كه گمان نمی كند دولت تركیه در پشت صحنه كودتا بوده است.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری و دولت تركیه ، گولن را متهم كرده اند كه در پشت صحنه كودتای نافرجام 15 ژوییه سال گذشته میلادی بوده كه در آن بیش از 240 تن كشته شدند. دولت تركیه همچنین از آمریكا خواستار استرداد گولن شده است. گولن هر گونه دخالتی در كودتای تركیه را تكذیب كرده است.
این در حالی است كه روابط آلمان و تركیه در ارتباط با تجمعات سیاسی مرتبط با همه پرسی تركیه در شهرهای آلمان نیز دچار تنش شده است. دولت آلمان گفته كه تصمیم در این باره بر دوش مقام های محلی در شهرهای آلمان است و دخالتی در این مساله ندارد؛ اما تركیه با خشم این اقدامات را رد و دولت آلمان را به اقدام علیه همه پرسی تركیه متهم كرده است.
آلمان محل سكونت بزرگترین جمعیت اتباع تركیه درخارج ازتركیه است. حدود سه میلیون ترك تبار در آلمان زندگی می كنند، كه حدود 1.4 میلیون تن از آنان می توانند در همه پرسی قانون اساسی تركیه شركت كنند.
قرار است همه پرسی اصلاح 18 ماده قانون اساسی تركیه برای گذار از نظام پارلمانی به نظام ریاستی در 16 آوریل (27 فروردین 1386) برگزار می شود و در این انتخابات افزون بر 58 میلیون نفر واجد شرایط رای دادن هستند.
اروپام**1078** مترجم: بابك جعفری- انتشار: محمد حسن دوستارگان
آلمان تحقیقاتی را درباره جاسوسی ادعایی تركیه در خاك این كشورآغاز كرد
۹ فروردین ۱۳۹۶، ۹:۳۷
کد خبر:
82476771
برلین - ایرنا - آلمان روز سه شنبه تحقیقاتی را درباره اتهام های مربوط به جاسوسی تركیه از اتباع ترك تبار آلمان آغاز كرد و همزمان وزیر كشور آلمان گفت كه برلین جاسوسی خارجی در خاك خود را تحمل نخواهد كرد.