ابوالفضل آبشت روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: تالاب هاي اروميه در آذربايجان غربي، شادگان در خوزستان، پريشان در فارس، قوري گل، قره قشلاق، سولدوز، نوروزلو در اروميه، هامون در سيستان و بلوچستان، ميقان در مركزي، حراي ميناب در هرمزگان، زريوار در كردستان، آلاگل، آلماگل، آجي گل در گلستان، چغاخور در چهارمحال و بختياري، زريوار در كردستان، حله در بوشهر و گاوخوني در اصفهان داراي برنامه جامع مديريت هستند.
وي اظهار كرد: البته آخرين جلسه تهيه برنامه جامع مديريت تالاب گاوخوني هفته جاري برگزار و برنامه اين تالاب نيز نهايي مي شود.
وي گفت: تهيه برنامه جامع مديريت تالاب هاي بختگان در فارس، گواتر (خليج نسبتا كوچكي در طول ساحل مكران در درياي عمان) و جازموريان ( بين كرمان و سيستان و بلوچستان ) آغاز شده و تا پايان سالجاري به پايان مي رسد كه در اين صورت مجموع تالاب هاي داراي برنامه در كشور به 18 تالاب افزايش مي يابد.
مدير ملي طرح حفاظت از تالاب هاي ايران اظهار كرد: تاكيد اصلي برنامه مديريت جامع تالاب ها بر مشاركت تمام دست اندركاران دولتي، غير دولتي به ويژه مردم و سمن ها در احيا و حفاظت از تالاب ها است.
وي افزود: هر آن چيزي كه در يك تالاب ديده مي شود صرفنظر از اينكه در شرايط خوب يا بد قرار دارد، نتيجه اقدامات و اتفاقاتي است كه در بالادست آن حوضه آبي رخ مي دهد بنابراين در اين برنامه جامع تلاش مي شود تا مديريتي يكپارچه جايگزين مديريت بخشي شود.
آبشت اظهار كرد: در مديريت بخشي هر كدام از دستگاه ها اولويت خود را دارند به عنوان مثال اولويت جهاد كشاورزي تامين غذا به هر قيمتي است، يعني هرچه مي خواهد از منابع آبي، كود و سموم شيميايي استفاده كند تا با بالا بردن بهره وري به هدفش كه تامين غذا است، دست يابد.
وي ادامه داد: اما در برنامه جامع مديريت تالاب ها تلاش مي شود تمام اين اولويت ها كنار هم قرار گيرند يعني اولويت هاي هر كدام از اين بخش ها و دستگاه هاي مختلف به اولويت جمعي تبديل شود.
آبشت گفت: براي رسيدن به اين هدف فرايند تدوين اين برنامه هم مشاركتي است يعني تمام دستگاه هاي مرتبط در چندين كارگاه چند روزه دور هم جمع مي شوند، مسائل و مشكلات آن حوزه مطرح، نقاط قوت و ضعف مشخص مي شود كه از روي آن استراتژي ها استخراج و در نهايت به يك برنامه و اقدام مي رسند و مشخص مي شود هر دستگاه در يك بازه زماني مثلا پنج ساله بايد چه اقداماتي انجام دهد.
مدير ملي طرح حفاظت از تالاب هاي ايران اظهار كرد: مديريت اجراي برنامه جامع تالاب ها در سطح استان ها در عهده استاندار است و اين مقام مسوول بايد هر سه ماه يكبار گزارش كاملي از روند اجراي اين برنامه را از دستگاه ها دريافت كند.
وي تاكيد كرد: يكي از مشكلات و ضعف هاي اساسي ما در اين حوزه نداشتن برنامه مدون و مشخص است كه در اين روند تلاش مي شود حوضه هاي آبريز تالابي داراي برنامه شوند كه تمام ذينفعان در آن دخيل و شريك هستند.
علمي 9014**1440
خبرنگار: كيميا عبدالله پور** انتشار: گلشن
تهران- ايرنا- مدير ملي طرح حفاظت از تالاب هاي ايران گفت: 13 تالاب كشور داراي برنامه جامع مديريت است و تا پايان سالجاري اين تعداد به 18 تالاب افزايش مي يابد.