فرهاد سرخوش روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه 412 كیلومتر لایروبی رودخانه های اصلی منتهی به دریاچه ارومیه و ساماندهی سردهنه های رودخانه های اصلی این حوضه آبریز عملیاتی شده است، اظهار كرد: در رودخانه های لایروبی شده، دبی آب با سرعت 660 مترمكعب بر ثانیه عبور كرد و موجب كاهش 50 درصدی خسارت های ناشی از سیلاب در آذربایجان غربی شد.
وی طرح لایروبی رودخانه ها را یكی از مصوبه های كارگروه نجات دریاچه ارومیه عنوان كرد و ادامه داد: این طرح با هدف افزایش سرعت و شیب و كوتاه تر كردن زمان انتقال آب به پیكره آبی و كاهش تبخیر و رسوب گذاری آب انجام می شود.
رئیس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی عمده مشكلات اصلی طرح لایروبی رودخانه ها را لجنی بودن مسیرهای لایروبی عنوان كرد.
به گزارش ایرنا، حجم آب دریاچه ارومیه با تدبیر دولت روحانی از 500 میلیون مترمعكب در دوران بحرانی و زمان آغاز به كار دولت یازدهم به بیش از 2.5 میلیارد مترمكعب در زمان حاضر رسیده است.
ستاد احیای دریاچه ارومیه در گام نخست مطالعاتی برای احیا این دریاچه آغاز كرد اما در سریع ترین زمان ممكن طرح های 40 گانه نهایی برای احیای دریاچه ارومیه بر روی میز اعضای ستاد احیا قرار گرفت و این ستاد كارهای عملیاتی خود را برای احیای بزرگترین پهنه آبی داخلی كشور شروع كرد.
412 كیلومتر لایروبی رودخانه های اصلی منتهی به دریاچه ارومیه، ساماندهی سردهنه های رودخانه ها، انسداد یكهزار و 200 چاه غیرمجاز و اصلاح آبیاری در 6 هزار و 200 هكتار از اراضی كشاورزی از اقدام های زودبازده دولت یازدهم برای تثبیت وضعیت این دریاچه بوده است.
دریاچه ارومیه در قالب طرح احیای دریاچه ارومیه قرار است ظرف مدت 10 سال به سطح تراز اكولوژیك خود یعنی یك هزار و 274 متر از سطح آب های آزاد برسد.
یكی از مهمترین مصوبه های این ستاد كاهش 40 درصدی مصرف آب كشاورزی در حوضه آبریز این دریاچه به واسطه انتقال آب با لوله های پلی اتیلنی از منبع تامین تا سر مزرعه است.
در سال های 93 و 94 در مجموع 414 كیلومتر عملیات انتقال آب با لوله پلی اتیلن به اجرا درآمده كه 12 هزار هكتار از زمین های كشاورزی شهرستان های آذربایجان غربی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه را تحت پوشش انتقال آب مدرن قرار داده است.
همچنین طرح تشكیل و تجهیز شبكه سنجش منابع آب سطحی و زیرزمینی استان در راستای مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه 68 درصد پیشرفت فیزیكی دارد.
تصفیه خانه گلمان كه از دیگر طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه برای احیای نگین آبی آذربایجان است، در سال 96 به بهره برداری رسیده و سالانه 2.5 میلیون مترمعكب آب به دریاچه ارومیه روانه می كند.
ستاد احیای دریاچه ارومیه تاكنون علاوه بر اقدامات فوق، 100 میلیارد ریال برای مقابله با ریزگردهای این دریاچه هزینه كرده است.
6 هزار و 300 هكتار از زمین های كشاورزی حوضه آبریز از زمان آغاز فعالیت این ستاد تاكنون به سیستم های آبیاری تحت فشار مجهز شده و طرح مطالعاتی اجرای شبكه اصلی زهكشی زرینه رود نیز به اتمام رسیده است.
نقشه كاداستر 115 هزار هكتار از زمین های كشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نیز با هدف احیا این دریاچه با 68 میلیارد ریال هزینه تهیه شده است.
به گفته مدیرعامل شركت آب منطقه ای آذربایجان غربی نیز بارش های سیل آسای باران در این استان موجب شده تا 80 میلیون مترمكعب آب از طریق رودخانه ها وارد دریاچه ارومیه شود.
3214 /3072 ** خبرنگار: شاهین سپهراد ** انتشار دهنده: علیرضا فولادی
لایروبی رودخانه ها خسارت سیل اخیر حوضه دریاچه ارومیه را كاهش داد
۲۹ فروردین ۱۳۹۶، ۱۳:۵۸
کد خبر:
82497407
ارومیه - ایرنا- رئیس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی گفت: اجرای طرح لایروبی رودخانه های حوضه آبریز دریاچه ارومیه با هدف احیای این دریاچه نقش اساسی در كاهش خسارت های ناشی از سیل اخیر داشته است.