۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۸:۲۵
کد خبر: 82503577
T T
۰ نفر
هشدار فعالان محيط زيست اهواز: تالاب 'بامدژ' كانون جديد گرد و خاك در اهواز مي شود

اهواز - ايرنا - فعالان محيط زيست اهواز، خواستار تامين حقابه و جلوگيري از تخريب تالاب 'بامدژ'، سومين تالاب با اهميت خوزستان شدند.

به گزارش ايرنا تالاب 'بامدژ' در همسايگي شهرهاي اهواز، شوش و دزفول، نزديك ترين تالاب به اهواز، آلوده ترين شهر جهان است. اين تالاب در 40 كيلومتري شمال غرب اهواز قرار داد.
بامدژ اگر چه سومين تالاب استان از نظر وسعت و اهميت است، اما هنوز ناشناخته مانده و اغلب شهروندان از وجود آن بي اطلاع هستند يا آن را به فراموشي سپرده اند. در حال حاضر بيش از 60 درصد تالاب بامدژ خشك شده است.
اين تالاب با 55 هزار و 542 قطعه پرنده، در سرشماري زمستان 95 ، بعد از هورالعظيم و تالاب شادگان، سومين استان از نظر تعداد پرندگان زمستان گذر بوده است.
تعدادي از تشكل هاي مردم نهاد محيط زيست، اخيرا بازديدي از تالاب بامدژ در شهرستان اهواز داشتند. هدف اين دوستداران محيط زيست معرفي تالاب بامدژ، هشدار نسبت به تخريب ها و تهديدات اين تالاب و جلب توجه مسئولان بوده است.
مدير انجمن مهرورزان زمين نسبت به تخريب تالاب بامدژ هشدار داد و گفت: در صورت تخريب اين تالاب، شهرستان اهواز به وسيله كانون هاي گرد و غبار محاصره مي شود.
شهرام دهكردي تاكيد كرد: تالاب بامدژ به دليل نزديكي به اهواز مي تواند تاثير زيادي بر دما و مطبوع شدن هواي اين كلانشهر آلوده داشته باشد.
وي بخش هايي از تالاب توسط روستائيان تخريب شده و بخش هايي نيز براي كشاورزي تصرف شده است، گندم كاري و ساختمان سازي در تالاب كاملا واضح است.
دهكردي افزود: به گفته اهالي در اين فصل براي آبگيري سد شاوور آب ورودي به تالاب كم مي شود.
اين فعال محيط زيست با تاكيد بر لزوم استقرار ماموران حفاظت از محيط زيست در اين تالاب اظهار كرد: يك پاسگاه محيط باني در حال احداث است اما به دليل اينكه اعتبار لازم تخصيص نشده، عمليات ساخت متوقف شده است.
وي تالاب بامدژ را يكي از بهترين زيستگاه هاي پرندگان مهاجر دانست و افزود: حقابه اين تالاب تامين نشده و تالاب روبه خشكي مي رود، كانالي موسوم به 'خارور' نيز از ميان تالاب مي گذرد كه زهاب هاي كشاورزي را جمع آوري مي كند و اين كانال، مانع آبگيري تالاب مي شود.
دهكردي اضافه كرد: چند حوضچه پرورش ماهي در بالادست تالاب بامدژ فعاليت مي كنند كه تخليه پساب و آلودگي به اين تالاب دارند و بايد اين مساله نيز مدنظر قرار گيرد.
وي با اشاره به افزايش كانون هاي گرد و غبار اطراف اهواز گفت: در صورت ادامه اين روند و خشك شدن يا تصرف اراضي تالابي، تا پنج سال آينده تالاب بامدژ نيز به يكي از كانون هاي گرد و غبار در غرب اهواز تبديل مي شود، به عبارت ديگر اهواز در محاصره كانون هاي ريزگرد قرار مي گيرد.
دهكردي تصريح كرد: باتوجه به اينكه بخش زيادي از تخرب و تصرف ها در تالاب بامدژ ناشي از دخالت هاي اهالي است، لازم است آموزش و اطلاع رساني و ارتقاي فرهنگ زيست محيطي ساكنان روستاهاي اطراف تالاب نيز جزو برنامه ها قرار گيرد.

*جامانده از فهرست حفاظت شده ها
بامدژ يكي از چشم نوازترين مناظر اطراف اهواز را به وجود آورده، با اين حال در سال هاي اخير با چالش هايي مواجه بوده است. تصرف اراضي تالابي و تبديل كردن آن به زمين هاي كشاورزي است بيشترين تخريب ها را براي سومين تالاب با اهميت استان به همراه داشته است. زهكش 'خارور'، برداشت بي رويه از منابع موجود، ورود آلاينده ها و پساب هاي كشاورزي، شامل كودهاي حيواني و شيميايي و سموم، همچنين ورود آلاينده ها و پساب ها و پسماندهاي شهري و تخصيص اراضي حاشيه اي تالاب به كشاورزي در نتيجه كم آبي از ديگر عوامل تهديدكننده اين تالاب هستند.
مساحت تالاب بامدژ در گزارش هاي محيط زيست چهار هزار هكتار ثبت شده، اما در نقشه هاي سازمان آب و برق هشت هزار و 300 هكتار مساحت دارد و گفته مي شود كه تا چند سال پيش 12 هزار هكتار بوده است. 234 گونه گياهي (14 گونه گياهان دارويي)، بيش از 40 گونه حيواني و 148 گونه پرنده بومي و مهاجر در اين تالاب شناسايي شده است.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست اهواز نيز در اين باره گفت: تالاب بامدژ هنوز درفهرست مناطق حفاظت شده ثبت نشده است.
علي بني عگبه اظهار كرد: قرار نگرفتن اين تالاب تحت پوشش سازمان محيط زيست، حفاظت از آن را با چالش هايي مواجه كرده است.
وي خاطرنشان كرد: پرونده قرار گرفتن اين تالاب در فهرست مناطق حفاظت شده درحال آماده سازي و پيگيري است.
بني عگبه اشاره به منبع تغذيه كننده تالاب بامدژ افزود: بخشي از حقابه اين تالاب از رودخانه شاوور بايد تامين شود اما به دليل برداشت هاي بي رويه در بالادست، توسط اراضي كشاورزي و حوضچه هاي پرروش ماهي، عملا اندكي از آب مورد نياز تالاب وارد آن مي شود.
وي احداث زهكش 'خارور' در تالاب بامدژ را نيز يادآور شد و گفت: بخشي از حقابه تالاب نيز توسط اين زهكش از منطقه خارج مي شود كه كنترل و هدايت آب به تالاب در دستوركار قرار گرفته است.
بني عگبه همچنين اظهار كرد: كار ساخت پاسگاه محيط باني تالاب بامدژ به دليل كمبود اعتبار متوقف مانده و به محض ابلاغ اعتبارات امسال، دوباره از سرگيري مي شود.
وي با بيان اينكه عمده تصرف اراضي توسط اهالي روستاهاي اطراف صورت گرفته است افزود: در حال حاضر هفت هكتار از زمين هاي تالابي توسط يكي از كشاورزان تصرف شده كه اقدام براي رفع تصرف در حال انجام است.
بني عگبه با اشاره به نقش تالاب در كاهش گرد و غبار تاكيد كرد: يكي از كاركردهاي تالاب ها تلطيف هوا و جلوگيري از وقوع ريزگردهاست، بنابراين در صورتي كه اين تالاب خشك شود، با كانون هاي جديد گرد و غبار مواجه مي شويم.

7151/6002
خبرنگار: نادره وائلي زاده**انتشاردهنده : كبري آقازري