به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا ، هفته های پایانی اردیبهشت و منتهی به انتخابات ریاست جمهوری می تواند فرصت مناسبی برای بازخوانی وعده ها و شعارهای انتخاباتی رییس جمهوری باشد. در این روزها اكثریت مردم در پی آن هستند كه بدانند در 45 ماه گذشته كدام وعده ها محقق شده و جامه عمل پوشیده است.
بررسی شعارهای ورزشی رییس دولت یازدهم پیش از انتخاب شدن و میزان تحقق آنها می تواند به عنوان معیاری برای سنجش عملكرد دولت تدبیر و امید باشد زیرا حوزه ورزش از مهم ترین حوزه هایی است كه نسل های مختلف جامعه با آن سركار دارند.
** ورزش برای همه
یكی از مهمترین شعارهایی كه دكتر حسن روحانی در ماه های منتهی به انتخابات ریاست جمهوری سال 92 مورد تاكید قرار داد «ورزش برای همه» بود. هر چند كه منتقدان از همان ابتدا شعار دولت در زمینه ورزش همگانی به نوعی تكرار سخن پیشینیان می دانستند اما نگاهی به عملكرد دولت در این زمینه می تواند چرایی انتخاب این شعار را به خوبی مشخص كند.
نخستین اقدام دولت تدبیر و امید برای تحقق شعار ورزش برای همه، توسعه ورزش همگانی بود. براساس آمارهای منتشر شده از سوی وزارت ورزش و امور جوانان توسعه ورزش همگانی در سه سال گذشته نسبت به دولت پیشین، رشدی صد درصدی داشته است؛ در دولت قبلی تنها 10 درصد مردم در حوزه ورزش همگانی فعال بوده، اما براساس آمارهای منتشره این میزان به نزدیك 21 درصد رسیده است.
یكی دیگر از برنامه های دولت یازدهم در زمینه تحقق شعار ورزش برای همه افزایش سهم ورزش در برنامه های اوقات فراغت بود. براساس اطلاعات مركز آمار ایران سهم ورزش در اوقات فراغت از 12 دقیقه به نزدیك 20 دقیقه رسده است كه نوید دهنده ورود جدی ورزش به زندگی مردم است .
طراحی و راه اندازی نزدیك به 220 خانه ورزش روستایی به ویژه در استان های شرقی كشور از دیگر كارهایی است كه راستایی تحقق شعار ورزش برای همه، در سطح كشور انجام داده است.
** حمایت از قهرمانان ورزشی
رییس جمهوری در یكی از شعارهای تبلیغات انتخاباتی خود در سال 92 اعلام كرد: «باید شرایطی فراهم شود كه قهرمانان ورزشی ما بعد از پایان كار خود كنار گذاشته نشوند؛ ورزشكاران افتخار ملت هستند و ما باید از آنها تا پایان عمرشان حمایت كنیم» این سخن رییس جمهوری در حالی بیان شد كه رسانه ملی و بسیاری از خبرگزاری ها و تارنماهای خبری داستان های فراوانی از زندگی در سختی قهرمانان و پیشكسوتان ورزشی ارائه می كردند.
دولت تدبیر و امید در راستای تحقق شعار خود مبنی بر رفع دغدغه های ورزشكاران، قانونی برای استخدام قهرمانان بازی های آسیایی، جهانی، المپیك و پارالمپیك تصویب كرد. تصویب این قانون در هیات دولت گام مهمی در جهت حمایت از مدال آوران كشورمان بود زیرا تا پیش از بازی های المپیك «ریو» 2016 قانونی برای جذب و استخدام قهرمانان ورزشی كشور وجود نداشت و تنها قانون برای حمایت از این قهرمانان، معافیت آنان از خدمت سربازی بود.
** تكمیل پروژه های ورزشی
دولت در حالی با حجم فراوانی از طرح های نیمه تمام روبرو بود كه در آغاز به كار این دولت با توجه به كاهش قیمت نفت، بودجه لازم برای تكمیل این پروژه ها وجود نداشت. و با اولویت بندی پروژه ها توانست در سه سال و اندی بیش از 700 پروژه ورزشی از طریق منابع دولتی و مشاركت بخش خصوصی تكمیل كند.
مهم ترین پروژه ورزشی كه در دولت تدبیر و امید بعد از چند دهه تكمیل شد ورزشگاه 75 هزار نفری نقش جهان اصفهان بود. طرح بزرگترین پروژه ورزشی كشور در سال 1367 تعریف شد. در سال 1386، پس ازهشت سال بهره برداری از مرحله اول این مجموعه، مرحله دوم ساخت و تكمیل ظرفیت 35 هزار نفری در طبقه دوم آغاز و نقش جهان تعطیل شد. تكمیل ورزشگاه اصفهان از سال86 تا سال90، عملا به دست فراموشی سپرده شد.
در نیمه دوم سال93 وزارت ورزش و جوانان دولت تدبیر و امید، برای تكمیل و بهره برداری نقش جهان، مدیریت اجرایی آن را به مجتمع فولاد مباركه واگذار كرد تا با ساخت و تكمیل سكوهای قارچی شكل در طبقه دوم، راه پلهها، ورودیهای شمالی، جنوبی و شرقی، ساختمان جایگاه ویژه، سرویسهای 4 گانه بهداشتی و پوشش بام طبقه دوم، رویای فوتبال ایران در بازه زمانی حدودا دو ساله تكمیل شود.
افتتاح ورزشگاه نقش جهان اصفهان، ورزشگاه امام رضا (ع) شهر مشهد، صندلی گذاری طبقه دوم ورزشگاه آزادی و چند استادیوم دیگر در دولت تدبیر امید موجب شد تا سال 95 را سالی تاریخی در وزشگاه سازی ایران نام گذاری كنند.
** تصویب نظام نامه فرهنگی ورزش
پیش از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم حسن روحانی عنوان كرد «شعار دولت تدبیر و امید فرهنگ ورزش و ورزش فرهنگی است. یعنی در كنار گسترش فرهنگ ورزش میخواهیم ورزشمان نیز فرهنگی باشد و در عین ارزان و در دسترس بودن در خانهها، مدارس، دانشگاهها، مساجد و حسینیهها و حوزههای علمیه، اصالت ورزش نیز در همه جا دیده و حس شود.»
برپایه چنین شعار بود كه دولت یازدهم در خرداد ماه 1395 نظامنامه فرهنگی برای ساختاربندی ورزش كشور تصویب كرد.
ساماندهی وضعیت رسانهای ورزش كشور (رسانه ملی٬ رسانه های مكتوب و الكترونیك) و ارتقاء كیفی و تقویت رویكردهای فرهنگی و اخلاقی آن از طریق تشكیل «شورای نظارت بر مطبوعات ورزشی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» و تشكیل «شورای سیاستگذاری و نظارت بر برنامه های ورزشی در سازمان صدا وسیما» با همكاری وزارت ورزش و جوانان، تقویت و ارتقاء روحیه پهلوانی و پاسداشت ارزشهای معنوی و اخلاقی همچون مردم دوستی٬ ایثارگری و عدالتخواهی در بین مربیان و مدیران ورزش كشور، توسعه و ارتقاء كیفی و كمی ورزش بانوان و ترویج فرهنگ حاكم بر ورزش بانوان كشور به عنوان الگوی مطلوب زن مسلمان در عرصههای ورزشی ملی و بین المللی، تقویت و ارتقاء سلامت عمومی و كاهش آسیب های اجتماعی در جامعه با فرهنگ سازی ورزش همگانی در بین همه اقشار مردم و تقویت و نهادینه سازی ورزشهای ملی و بازیهای بومی و محلی و اشاعه فرهنگ و ارزشهای حاكم بر آنها در همه عرصه های ورزشی از مهمترین بندهایی بود كه در این نظامنامه فرهنگی بر روی آن تاكید شده بود.
** مبارزه با فساد در ورزش
روحانی در تبلیغات انتخاباتی خود با بیان اینكه در برخورد با فساد جای هیچ گونه كم كاری وجود ندارد، گفت: اگر در مواردی تخلف، فساد و ایرادی هم بود باید واقعاً برخورد صورت گیرد و مجازاتهای این قشر از جامعه باید بیش از مجازاتهای معمولی باشد چرا كه محیط ورزش محیط مقدسی است و این قداست باید حفظ شود.
در دولت تدبیر و امید همچنین گزارش فساد در فوتبال در كمسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی مطرح و بعد از تحقیقات صورت گرفته قرائت شد. در سایه چنین تدبیری بود كه دو فصل پیش با اصرار وزارت ورزش و جوانان برای اولین بار در تاریخ فوتبال ایران، مبلغ قرارداد همه بازیكنان و اعضای كادر فنی تمام 16 باشگاه لیگ برتری رسانهای شد.
تا پیش از این، همواره باشگاهها، بازیكنها و حتی سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال در مقابل چنین اتفاقی مقاومت میكردند اما بالاخره برای نخستین بار، میزان دریافتی اهالی فوتبال به صورت شفاف در معرض دید مردم قرار گرفت.
**پژوهشم**2052** 1601**خبرنگار: غفار میرزایی** انتشاردهنده : شهناز حسنی
تهران - ایرنا- ورزش پاك، تصویب قانون استخدام ورزشكاران و مدال آوران بازی هایی جهانی، آسیایی و المپیك در كنار افتتاح طرح های نیمه تمام ورزشی از مهمترین اقدام هایی است كه در نزدیك به چهار سال گذشته تحقق پیدا كرده است.