نقش مهم رسانه، هنر نشان دادن وضعيت و شرايط واقعي موجود به مردم و البته مسئولان تصميم ساز است.
در واقع سواد سلامت شامل مجموعه اي از دريافت، ادراك، آگاهي و به كارگيري اطلاعات در خصوص سلامتي جسم و روان آدمي است كه مي تواند هم تراز توانايي و مهارت هاي ضروري زندگي قرار گيرند. افراد هوشمند و موجه مي توانند فرهنگ سالم زيستن را به بدنه جامعه تزريق نمايند.
** هنرمند در نقش الگوي واقعي
در حقيقت همان گونه كه اهالي هنر مي توانند در گفتار و شيك پوشي معيار انتخاب افراد قرار گيرند، به واسطه شخصيت حقوقي پر اهميت ايشان در جامعه مي بايست با منش والا، اخلاق و رفتار سالم خود، الگوي مناسبي جهت خيل عظيم جوانان كشورمان نيز تلقي شوند.
با توجه به تاثير شگرف اهالي هنر به طور ويژه بر گروه سني نونهال و نوجوان ما، چه نيكوست كه درصدد آموزش هاي مهارت هاي زندگي با رويكرد بهبود سلامت روان آنان تلاش كنند؛ از سوي ديگر انتقال اين آگاهي چه مسيري ثمربخش تر از اسباب رسانه كه در ميان ايرانيان بخش عمده اي از اوقات فراغت روزانه اشان را به خود اختصاص داده است.
تاثير شگرف هنر و رسانه در جامعه بر كسي پوشيده نيست؛ لذا به نظر مي رسد كه ايجاد و توسعه ' ژانر سلامت ' و همچنين آموزش مربيان حوزه هنري در باب سلامت و ساخت فيلم ها و سريال هايي با موضوعاتي در خصوص سلامت جسم و روان هم تراز موضوعات جذاب اجتماعي، به عنوان يك ضرورت در عصر حاضر به شمار مي رود.
چه بسا بيماري هاي مختلفي كه اگر به خوبي پيشگيري و يا حتي به موقع تشخيص داده مي شدند، قابل درمان تر و البته با صرف هزينه و انرژي كمتري بودند و تنها به دليل عدم آگاهي منجر به صدمات جبران ناپذيري گرديده اند.
چنان كه عرض آن رفت، افزايش سطح سواد عمومي جامعه در حوزه بهداشت و سلامت اجتناب ناپذير و امري ضروري تلقي مي شود.
** افزايش ظرف تحمل
روشن است كه جهت بهبود شرايط موجود، آستانه تحمل و درك اهميت گفتگوي بدون تخريب را بالاتر ببريم.
همانا با بهره گيري ديدگاهي كل نگر، برنامه ريزي استراتژيك، هدفمند و تخصصي در جامعه مان مي توان ' مديريت رسانه ' را اهدافي گام به گام، در راستاي آموزشي اثر بخش، ظريف و تخصصي ارائه نمود تا اينكه اقشار جامعه را تحت تاثير قرار دهد.
از طرفي مي توان به جاي برگزاري نشست هاي تخصصي بعضا كسل كننده حوزه سلامت (كه عموما چندان پربيننده هم نيستند) از مجراي ظريف رسانه، افزايش طول و عرض زندگي در جامعه مان را بالاتر ببريم .
همچنين در راستاي مسئوليت اجتماعي هنرمندان پيشنهاد مي شود تا اقداماتي را در زمينه حمايت از بيماري هاي خاص به طور ويژه با بهره گيري از قدرت نفوذ بالاي فضاي مجازي در كشورمان انجام دهند.
به نظر مي رسد كه متوليان سلامت جامعه از وزارت محترم بهداشت و درمان گرفته تا دانشگاه هاي علوم پزشكي سراسر كشور، مي توانند با پشتيباني اهالي هنر و رسانه، در جهت فرهنگ سازي و انتصاب ' سفيران سلامت ' در كشور به خوبي بهره برداري نمايند.
البته در ساليان اخير نمونه ها و فعاليت هاي موفقي نيز در خصوص بيماري هاي پر اهميتي مانند ايدز پرداخته شده كه قابل تقدير بوده اند و اميد آن است ارباب جرايد و رسانه هاي گروهي اين موضوع را به عنوان يك دغدغه پذيرفته و نقش شان را به خوبي بازي نمايند.
*دكتر نصير دهقان
نويسنده و مدرس دانشگاه
پزشك منتور مهارت هاي زندگي
در دنياي امروزي ارتقاي كيفيت زندگي و به نوعي عرض عمر افراد مورد توجه ويژه قرار گرفته است و تمايل به حفظ سلامتي و شادابي از طريق افزايش سطح سواد سلامت در جامعه خودنمايي مي كند.