به گزارش ايرنا، دشت سرسبز، معطر و رنگارنگ از گل هاي آويشن، گون، آفتابگردان وگشنيزاسدآباد محيطي شيرين و دلچسب براي زنبورعسل است.
اين گياهان با شهد و گرده بسيار خوب مورد علاقه زنبورهاي عسل و البته زنبورداران است و به همين دليل اسدآباد در فصل بهار و پاييز پذيراي كوچ زنبورستان هاي بسياري از استان هاي كرمانشاه، اصفهان، شيراز و لرستان است.
كوچ، اساس كار زنبورداري است، اما ناهماهنگي و زياده خواهي برخي پرورش دهندگان اين موجود بي آزارو مفيد،مشكلات و چالش هاي اجتماعي فراواني را فرا روي اين صنعت مولد و اشتغالزا قرار داده و طعم شيرين عسل را بر كام زنبورداران اسدآبادي تلخ كرده است.
ماده 14قانون نظام دامپروري كشور، كوچ ساليانه زنبورعسل و استقرار زنبورستان ها را قانونمند كرده، قانوني كه زنبورداران كمتر به آن تمكين مي كنند.
به گفته رئيس جهاد كشاورزي اسدآباد بي توجهي به قانون كوچ و هجوم زنبورداران غيربومي و غيرمجاز به منطقه باعث نزاع و درگيري با زنبورداران بومي، افزايش بروز بيماري دركلونيهاي زنبورعسل ، كاهش اشتغال و از بين رفتن سرمايه زنبورداران اسدآبادي مي شود.
سقراط بيرنگ گفت: بيشترين كوچ غير مجازاز شهرهاي كنگاور، صحنه و سنقر كه قطب توليد عسل استان كرمانشاه هستند، انجام مي شود به طوريكه 11 هزار كلوني زنبور عسل در شهرستان اسدآباد وجود دارد و هرسال به همين ميزان زنبور به اين منطقه مهاجرت مي كند و اين در حالي است كه منابع طبيعي شهرستان محدود بوده و تنها پاسخگوي نياز زنبورداران بومي است.
بررسي و آسيب شناسي مهاجرت غيرمجاز زنبورداران و يافتن راهي براي منظم شدن كوچ ، موضوع نشست تخصصي مسئولان جهادكشاورزي 2 استان همدان و كرمانشاه بود تا علاوه بركاهش مشكلات اجتماعي، تقويت و افزايش راندمان توليد عسل در غرب كشور را به ارمغان بياورد.
** ورود زنبورستانهاي بدون مجوز ممنوع است
معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهاد كشاورزي همدان در اين نشست گزارشي از وضعيت پروش زنبورعسل در استان ارائه كرد و گفت: استان همدان با داشتن 2 هزار و 108 بهره بردار، 190 هزار كلني و توليد يك هزار و 770 تن عسل در جايگاه نهم كشوري ايستاده است.
محمد نظر پورگفت: مناطق اسدآباد، تويسركان، ملاير و نهاوند بيشترين زنبورستانهاي همدان را در خود جاي داده است.
وي با اشاره به صراحت قانون كوچ زنبورعسل بر اجراي بي چون و چراي آن تاكيد كرد و افزود: هم افزايي استانهاي كرمانشاه و همدان مي تواند به تقويت و بقا اين صنعت زنبورداري كمك كند.
نظر پور با اشاره به منابع سرشار و غني استان همدان گفت: دامن پرگل و گياه استان همدان به روي زنبورداران گسترده است و هيچ مانعي براي استقرار زنبورستانها نداريم اما زنبورداران بايد 2 مجوزكوچ و بهداشتي را به همراه داشته باشند.
وي از زنبورداران مهاجر خواست درخواست كتبي به مقصد ارسال كنند تا پس از بررسي و تاييد به آنها اجازه كوچ داده شود و از ورود غير مجاز به عرصه استان همدان اجتناب كنند.
معاون بهبود توليدات دامي استان با تاكيد بر نهادينه شدن فرهنگ كوچ گفت: پايبندي به قانون و محترم شمردن حقوق زنبورداران بومي مي تواند گره گشاي بسياري از مشكلات باشد.
*** زنبورداري نيازمند ديد فرا ملي
مدير امور دام وطيور جهاد كشاورزي استان كرمانشاه نيز در اين نشست با اشاره به وجود 245 هزار كلني زنبورعسل و2 هزار و 800 بهره بردار در اين استان بيان كرد: تراكم زنبورداري در شهرستانهاي كنگاور، صحنه و سنقر كه هم مرز با اسدآباد هستند، در سالهاي اخيرتوسعه يافته است.
مالك باقري افزود: زنبرداران كرمانشاهي در شهرهاي قصرشيرين، گيلانغرب و مناطق گرمسيري زمستان گذراني كرده و سپس به استان همدان به ويژه اسدآباد كوچ مي كنند.
وي با بيان اينكه نهايت تلاش استان كرمانشاه براي رفع مشكلات زنبورداران به كار گرفته مي شود، گفت: توسعه زنبورداري نيازمند ديد فراملي است و همه براي رشد و بالندگي توليدكنندگان بايد بكوشيم.
مدير امور دام و طيور جهاد كشاورزي كرمانشاه با تاكيد برترويج قانون كوچ و ساماندهي مهاجرت زنبورداران خاطرنشان كرد: زنبورداري حرفه اي حساس و شكننده و با مشكلات و موانع بسياري روبرو است و نيازمند حمايت بيشتري است.
ايران با 6 ميليون و 700هزار كلني زنبور و توليد سالانه 77 هزار تن عسل جزو پنج كشور برتر دنيا است.
شهرستان اسدآباد با 100 هزار جمعيت در 45 كيلومتري همدان واقع شده است.
7527/1181
خبرنگار: زهرا زارعي** انتشار:الهام تدين
اسدآباد- ايرنا- اسدآباد منطقه اي دلچسب و مورد پسند زنبورهاي عسل بوده و هرسال پذيراي زنبورداران مهاجر بسياري است اما اين كوچ هرسال مشكلاتي براي زنبورداران بومي به همراه دارد و طعم شيرين عسل را بركامشان تلخ مي كند.