۹ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۸:۲۳
کد خبر: 82508884
T T
۰ نفر
سرطان هاي دستگاه گوارش در مراحل اوليه قابل پيشگيري است

سنندج- ايرنا- سرطان هاي دستگاه گوارش به عنوان يكي از بيماري هاي جدي ، در مراحل اوليه قابل پيشگيري و درمان است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، مطالعات علمي در سال هاي اخير نشان داده است كه اضافه وزن و چاقي خطر ابتلاء به بسياري از بيماري هاي مزمن و مهلك مانند قلبي عروقي، ديابت، پرفشاري خون، بيماري هاي آسم و التهابي مفاصل و نيز برخي از انواع سرطان را افزايش مي دهد.
امروز اضافه وزن و چاقي در تمام دنيا كاملا شايع است، بيش از نيمي از مردم جهان اضافه وزن دارند و نزديك به يك سوم مردم جهان چاق هستند.
چاقي خطرناك سبب بالارفتن چربي هاي خون، نشستن چربي ها دور رگ هاي قلب، جمع شدن در داخل كبد مي شود و عوارض متعددي به دنبال دارد.
در سال هاي اخير چاقي به سرعت در جهان بويژه در كشور ما افزايش يافته است كه اين امر به دليل شيوه نادرست زندگي است.
مصرف غذاهاي آماده و رستوراني، فست فود، كم تحركي، نشستن ساعات طولاني پاي تلويزيون و كامپيوتر مهمترين عامل بروز اضافه وزن و چاقي است.
بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهاني، رژِيم غذايي نادرست، بي تحركي و مصرف دخانيات دومين علل مرگ در جهان است و استان كردستان نيز استثنا از اين وضعيت نيست.
پزشك متخصص بيماري هاي داخلي و گوارش، سرطان هاي دستگاه گوارشي را يكي از بيماري هاي جدي دستگاه گوارش عنوان كرد و گفت: انواع سرطان هاي دستگاه گوارش در مراحل اوليه قابل پيشگيري و درمان است.
اميرحسين انتظاري افزود: گرچه بيماري سرطان يك بيماري جدي است و اگر سريعا به آن رسيدگي نشود منجر به مرگ بيماران مي شود اما امروزه براي درمان سرطان روش هاي موثري شناخته شده كه روز به روز در حال پيشرفت است.
وي افزود: بيماري تعدادي از مبتلايان سرطان با شناسايي به موقع و انجام اقدامات درماني صحيح و سريع، كاملا بهبود يافته است.
او سرطان را رشد غيرطبيعي و خارج از كنترل سلول ها عنوان كرد و گفت: در واقع سلول هاي بدن به طور ناگهاني سرطاني نمي شوند، از زمان تبديل سلول طبيعي در بدن به سلول سرطاني و تا زماني كه يك توده سرطاني ايجاد مي شود ممكن است سال ها طول بكشد.
انتظاري افزود: سلول هاي بدن به طور ناگهاني سرطاني نمي شوند در واقع در طي سال ها قبل از ظهور سرطان، زمينه تغيير ماهيت سلول ها و رشد خارج از كنترل و تدريجي آنها فراهم مي شود.
وي ادامه داد: از زمان تبديل يك سلول طبيعي به سلول سرطاني تا زماني كه حجمي از سلول هاي سرطاني پيدا مي شوند معمولا يك دوره طولاني سپري مي شود.
انتظاري با اشاره به اينكه هم اكنون سرطان معده شايع ترين نوع سرطان در كشور است گفت: ويروس هليكوباكترياپيلوري در معده در بروز زخم معده و ابتلاء به سرطان كاملا ثابت شده است.
وي اظهار كرد: عوامل متعددي مانند تغذيه نامناسب و مصرف غذاهاي آماده (فست فودها)، مصرف سوسيس و كالباس، چاقي، عوامل محيطي، آلودگي هاي شيميايي، مصرف سيگار و به طور كلي سبك غلط زندگي در بروز انوع سرطان موثر است.
وي افزود: رژيم غذايي، مصرف بالاي نمك، مصرف غذاهاي مانده، چربي حيواني مانده و عدم رعايت بهداشت دهان و دندان از عوامل موثر در ايجاد سرطان هاي دستگاه هاي گوارش و سرطان معده شناخته شده است.
وي گفت: اين احتمال وجود دارد كه سرطان معده با مصرف مواد غذايي سرشار از مواد دودي شده، گوشت و ماهي دودي و غذاهاي كنسرو شده٬ شور و ترشيجات افزايش يابد.
به گفته وي تغذيه نامناسب و مصرف غذاهاي كهنه و مانده، انواع كنسروها و غذاهاي حاوي نمك و دودي شده، انواع ترشيجات، غذاهاي گوشتي و كبابي نقش مهمي در بروز سرطان دارند.
پزشك متخصص بيماري هاي داخلي و گوارش، افزود: چاقي و اضافه وزن و عوامل محيطي مانند سبك زندگي افراد نوع تغذيه در ابتلاء به بيماري ها دخيل است.
وي با اشاره به اينكه چاقي و اضافه وزن يكي از علل خطرساز سرطان هاي فوقاني معده است با تغيير در سبك زندگي مي توان شيوع اين بيماري مهلك را كاهش داد.
به گفته وي، تغذيه اي كه بر اساس اصول علمي و در نظر گرفتن تمام نيازهاي بدن تنظيم شده باشد سبب سلامت انسان مي شود و بسياري از بيماري ها را درمان و به كاهش ميزان كلسترول، كاهش وزن، بهبود فشار خون، كاهش اضطراب و افسردگي كمك مي كند.
پزشك فوق تخصص گوارش و كبد گفت: از سوي ديگر مصرف تمام رده هاي غلات، ميوه و سبزيجات تازه كه حاوي ويتامين A و C هستند سرطان معده را كاهش مي دهد.
انتظاري بهترين راهكار پيشگيري از سرطان تغيير روش زندگي و انجام ورزش منظم و روزانه مصرف سبزيجات و ميوه جات تازه و حاوي فيبرها و ترك سيگار دخانيات و اجتناب از الكل برشمرد.
به گفته وي انجام تست هاي غربالگري جهت پيشگيري از انواع سرطان با مشورت پزشك در تشخيص زودرس انواع سرطان حائز اهميت است.
يك برنامه غذايي متعادل مي تواند افزون بر ايجاد نشاط و افزايش طول عمر و تاثير روي اعصاب و روان به رشد فكري و رواني افراد كمك كند، در حاليكه محروم ماندن از مواد غذايي اساس تندرستي را سست مي كند و حتي روي نسل هاي آينده نيز تاثيرگذار است.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي، خدمات درماني و بهداشتي كردستان نيز گفت: هم اكنون حدود يك هزار و 559 نفر در استان مبتلا به انواع سرطان هستند و خدمات درماني خود را در 23 مركز پاتولوژي دولتي و خصوصي دريافت مي كنند.
دكتر فرزام بيدارپور افزود: ميانگين ابتلا به بيماري هاي سرطان براي هر 100 هزار نفر 100 نفر است كه اين آمار در كردستان كمتر از ميانگين كشوري است.
وي گفت: ميانگين ابتلاي بيماري سرطان در استان 96.8 نفر در 100 هزار نفر بوده و خدمات دريافتي آنان برابر با ميانگين كشوري است.
به گفته وي سرطان پوست، معده و مثانه شايع ترين سرطان ها در ميان مردان است و سرطان هاي سينه، پوست و مري نيز شايع ترين سرطان ها در ميان زنان است.
وي افزود: شهرستان هاي سنندج، ديواندره، مريوان، دهگلان و سقز بيشترين ميزان به ابتلا به سرطان را به خود اختصاص داده اند.
كارشناس تغذيه و رژِيم درماني بيمارستان بعثت سنندج نيز گفت: تغذيه و رژِيم غذايي نامناسب مي تواند سلامتي افراد را تهديد كند و زمينه ابتلاء به سرطان را در افراد فراهم كند.
مسعود اميني افزود: تغذيه نامناسب مصرف برخي غذاهاي پرچرب و غذاهايي كه حرارت بالا داده شوند غذاهاي حاوي نيترات و راديكال هاي آزاد مانند سوسيس و كالباس براي سلامتي زيانبار است و در دراز مدت زمينه بروز سرطان را در افراد فراهم مي كند.
او با اشاره به اينكه مصرف مواد غذايي به صورت داغ به مخاط دستگاه گوارش آسيب مي رساند و مي تواند زمينه منجر به بروز سرطان در افراد شود گفت: روغن هاي مخصوص سالاد و برنج اگر حرارت بالا ببيند مي تواند منجر به سرطان در افراد شود در همين راستا استفاده از روغن هاي مخصوص سرخ كردني در پخت و پزها بايد مورد توجه قرار گيرد.
وي افزود: اسيد چرب ترانس يكي از خطرناك ترين روغن ها و عامل مهم بروز سرطان در افراد است كه در پخت و پزها بايد از روغن مخصوص سرخ كردني استفاده كرد.
اميني اظهاركرد: مصرف قليان و ساير مواد دخاني، استفاده روز افزون از فست فودها و ساير انواع غذاهاي فرآوري شده مانند سوسيس و كالباس، همبرگر، مصرف نوشابه، مصرف تنقلات مضر مانند چيپس و پفك،آلودگي هوا استفاده غير علمي از كود و سموم در فرايند توليد محصولات كشاورزي و شيوه هاي زندگي ناسالم از فاكتورهاي موثر ابتلاء به سرطان شناخته شده است.
اميني افزود: روغن نباتي، كره گياهي، نوشابه ها، سيگار، سس مايونز، سوسيس و كالباس پفك و چيپس، قند، شكر، شيريني و شكلات جزو غذاهايي است كه سلامت انسان را به صورت جدي تهديد مي كند.
به گفته وي عادات غذايي غلط و مصرف بيش از اندازه سرخ كردني ها، فست فودها و روغن هاي زيان آور و روغن هايي كه حرارات بالا ببينند منجر به سرطان مي شود.
مصرف زياد ميوه ها و سبزيجات خطر ابتلا به سرطان را در افراد كاهش مي دهد در حاليكه مصرف بيش از اندازه غذاهاي كنسر شده ، ترشيجات، شوري جات، مصرف انواع كنسروها يا گوشت قرمز، فست فودها و غذاهاي حاضري و كمبود مولتي ويتامين ها احتمال ابتلاء به سرطان را در افراد فراهم مي كند.
وي افزود: سبك زندگي سالم و داشتن يك نوع رژيم غذايي متعادل و مناسب، كاهش استرس، اجتناب از سيگار و انواع دخانيات و تحرك جسماني روزانه تضمين كننده سلامت افراد محسوب مي شود.
به گفته وي افزايش مصرف فيبر بسياري از سرطان ها را كاهش مي دهد، مصرف حداقل روزانه پنج واحد ميوه و سبزيجات مختلف از ابتلاء به سرطان پيشگيري مي كند.
وي اظهار كرد: مصرف روزانه سبزيجات، ميوه جات، كلم بروكلي، كاسني، پياز، سبزيجات حاوي آنتي اكسيدان و استفاده از روش هاي بخار پز به جاي سرخ كردني، استفاده از نان هاي سبوسدار حاوي فيبر مناسب، مصرف شير و لبنيات، مصرف روغن زيتون، روغن ماهي امگا3، دريافت ويتامين دي و قرار گرفتن در برابر نور خورشيد مي تواند از ابتلاء به سرطان پيشگيري كند.
هشت نشانه سرطان:
خونريزي يا ترشح غير طبيعي از مجاري بدن از جمله خونريزي دستگاه گوارش، زخم هايي كه بهبود نمي يابند به ويژ در سر و گردن، وجود توده يا برامدگي غير طبيعي در هر نقطه از بدن، تغيير شكل خال پوستي، اشكال در بلع و هضم غذا ، تغيير در شيوه ادرار و مدفوع، تغييرات صوتي و تكلم، سرفه هاي مزمن و رفع خلط خوني را بايد جدي گرفت ، وجود اين علايم هميشه نشانه سرطان نيست و بيشتر در بيماري هاي خوش خيم و غير سرطاني ديده مي شوند.
هم اكنون سرطان معده شايع ترين نوع سرطان در كشور است و دومين علل مرگ و ميرها را در دنيا به خود اختصاص داده است.
سرطان پوست، معده، سينه، مري، كولوركتال، مثانه، خون، انفوم، ريه و پروستات در 10 رتبه اول ابتلاي استان كردستان قرار گرفته كه اين ميزان نيز با ميانگين ابتلاي كشوري برابر است.
7352/1904
**خبرنگار: شيوا اردلان منش/انتشار دهنده: مسعود احمدي