۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۲:۴۹
کد خبر: 82511938
T T
۰ نفر
بازتاب انتخابات ایران در رسانه های خارجی - 6 /تحلیل ها همچنان درباره مناظره اول

تهران - ایرنا - هر چه به انتخابات 29 اردیبهشت ماه در ایران نزدیك تر می شویم، تبلیغات شش نامزد انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری نیز بیشتر شده و رسانه های خارجی هم زیادتر به این انتخابات می پردازند.

به گزارش ایرنا، با برگزاری اولین مناظره میان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، رسانه های مهم جهان در كنار حجم انبوه رسانه های مجازی وشبكه های اجتماعی، این مناظره را از زوایای مختلف بررسی و هر یك گمانی زنی ها و تحلیل های خود را ارائه كرده اند.
ایرنا برای اطلاع مخاطبان، چكیده ای از این بازتاب ها را در ششمین گزارش خود دراین خصوص كه در ذیل می آید، ارائه می كند:

*** بازتاب بیانات رهبر معظم انقلاب
تارنمای شبكه قطری الجزیره ضمن بازتاب سخنان رهبرمعظم انقلاب دردیدار دیروز(یكشنبه) جمعی از كارگران سراسر كشور با ایشان نوشت: آیت الله علی خامنه ای رهبر عالی ایران اعلام كردند كه 'برخی می گویند از زمانی كه بر سر كار آمده اند سایه جنگ از ایران برداشته شده است؛ این سخن درستی نیست؛ حضور مردم در صحنه سیاسی سایه جنگ را از كشور دور می كند'.
درادامه این گزارش آمده است: در آستانه انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران، رقابت میان حسن روحانی و محافظه كاران (اصولگرایان) كه مخالف توافق هسته ای بوده اند، شدت پیدا كرده است.
شبكه خبری اسكای نیوز نیز امروز(دوشنبه) گزارش داد، رسانه های رسمی به نقل از رهبر ایران اعلام كردند كه 'برخی می گویند از زمانی كه بر سر كار آمده اند سایه جنگ از ایران برداشته شده است؛ این سخن درستی نیست؛ حضور مردم در صحنه سیاسی سایه جنگ را از كشور دور می كند'.
درادامه گزارش اسكای نیوز آمده است: ابراهیم رئیسی یكی از رقیبان اصلی حسن روحانی رئیس جمهوری ایران كه فردی روحانی و تاثیر گذار است و در دهه های گذشته در دستگاه قضایی كه محافظه كاران (اصولگرایان) بر آن تسلط داشتند كار كرده گفت كه ایران به كمك خارجی ها برای بهبود اقتصادش نیاز ندارد و همواره می تواند از خودش دفاع كند.
رئیسی در سخنانی كه از تلویزیون رسمی ایران پخش شد، گفت: نباید مردم را از جنگ ها و بحران ها بترسانیم؛ در كشور ما امنیت كامل حاكم است.
خبرگزاری رویترز نیزنوشت: روحانی، رئیس جمهوری عملگرای ایران كه انتخابش درسال 2013به گرمی دیپلماتیك در روابط تهران و غرب منجر شد، با جدیت از توافق سال 2015 حمایت كرده است؛ توافقی به موجب آن تهران با محدود كردن برنامه هسته ای اش به ازای لغو تحریم های بین المللی موافقت كرد.
رویترز درادامه گزارش خود افزود: بن بست در روابط بین روحانی كه به دنبال شركت در انتخابات برای دور دوم است و مخالفان توافق هسته ای در ماه های اخیر و در آستانه انتخابات 19 مه (29 اردیبهشت) تشدید شده است.
رویترز تصریح كرد: ««روحانی با رقابت محافظه كارانی (اصولگرایانی) مواجه است كه از كارنامه اقتصادی اش انتقاد كرده اند و می گویند كه تنش زدایی با غرب و توافق هسته ای هنوز منافع اقتصادی نداشته است. روحانی روز شنبه از رای دهندگان خواست از بازگشت «تندروی» به ایران جلوگیری كنند.»»
این خبرگزاری انگلیسی ادامه داد: «ابراهیم رئیسی» روحانی با نفوذی كه چند دهه در قوه قضاییه در ایران تجربه داشته است، «محمد باقر قالیباف» شهردار تهران نامزدهایی هستند كه روحانی را به چالش می كشند.

*** المانیتور: تبدیل مناظره اول انتخاباتی از اجتماعی به نبردی اقتصادی
پایگاه اینترنتی'المانیتور' نیز نوشت: اولین مناظره تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری در ایران در حالی برگزار شد كه قرار بود حول محور مسائل اجتماعی باشد، اما به سرعت به نبردی بشدت سیاسی در مورد مساله اقتصاد تبدیل شد.
این تارنمای آمریكایی درتفسیری با اشاره به تعلق حسن روحانی، اسحاق جهانگیری و مصطفی هاشمی طبا نامزدان انتخابات ریاست جمهوری به جبهه اصلاح طلبان-میانه روها و ابراهیم رئیسی، محمد باقر قالیباف و مصطفی میرسلیم به جبهه محافظه كاران (اصولگرایان)درانتخابات ریاست جمهوری ایران، افزود: درگیری های لفظی زمانی آغاز شد كه حسن روحانی قرار بود اظهار نظر خود را آغاز كند و قالیباف گفت كه رئیس جمهوری فعلی ایران پیشتر قول داده بود كه چهار میلیون شغل ایجاد كند.
المانیتور افزود: روحانی بسرعت این اظهار نظر قالیباف را رد كرد و خطاب به شهردار تهران گفت: نمی خواهم كه این دروغ گویی ادامه داشته باشد و نمی خواهم گناهان آقای قالیباف افزایش یابد.
این پایگاه خبری - تحلیلی آمریكایی اضافه كرد: طی این مناظره زنده انتخاباتی تارنماهای خبری و كانال های شناخته شده در تلگرام نیز بشدت فعال بودند و اخبار مربوط به این مناظره را پوشش می دادند.
المانیتور افزود: این تنها مشاجره لفظی روحانی و قالیباف نبود. دیگر مشاجره مهم در این مناظره زمانی بود كه قالیباف، حسن روحانی را به گول زدن مردم با نامزدی اسحاق جهانگیری متهم كرد. گفته می شود جهانگیری با هدف كمك به روحانی طی رقابتهای انتخاباتی گام به این عرصه گذاشته و سپس قرار است به نفع رئیس جمهوری فعلی از انتخابات كنار بكشد.
این پایگاه خبری آمریكایی اضافه كرد: به نظر می رسید كه قالیباف از جهانگیری انتظار نداشت بطور جدی با وی مقابله كند. ناگهان شهردار تهران مشاهده كرد كه توسط معاون رئیس جمهوری ایران با انتقاد مواجه شده است. جهانگیری در یكی از انتقادهایش علیه قالیباف عنوان كرد به نظر می رسد مردی كه عامل حمله به سفارت عربستان در تهران در ژانویه 2016 (دی 95) بود، برای قالیباف كار می كرده است. این انتقاد جهانگیری به این منجر نشد كه شهردار تهران حملاتش علیه دولت روحانی را متوقف كند.
المانیتور ادامه داد: به نظر می رسید قالیباف به دنبال تقلید از تاكتیك احمدی نژاد در مناظره های سال 88 بود. شهردار تهران با نشان دادن رونوشتی از اظهار نظر رئیس جمهوری در تارنمایش در مورد ایجاد چهار میلیون شغل از این تاكتیك تقلید كرد. اما به نظر می رسد این گونه تاكتیك های قالیباف بخوبی عمل نكرد، از آنجا كه بسیاری از قالیباف به دلیل تكرار كردن این گونه رفتارهای احمدی نژاد انتقاد كردند.
این رسانه آمریكایی تصریح كرد: اندكی پس از پایان این مناظره بسیاری از كاربران شبكه های اجتماعی عكس قالیباف و احمدی نژاد را كنار یكدیگر قرار دادند كه هر كدام در این تصاویر در دستشان سند كپی شده ای در بحث ها بود.
المانیتور ادامه داد: دیگر نكته مهم این مناظره تصمیم مشخص ابراهیم رئیسی برای عدم مداخله در مشاجره لفطی میان قالیباف با روحانی و جهانگیری بود. انتظار این گونه حملات تند در اولین مناظره تلویزیونی از قالیباف نمی رفت. برخی معتقدند كه هدف واقعی شهردار تهران این بود كه خود را تنها نامزد محافظه كاران (اصولگرایان) در این انتخابات معرفی كند. در واقع به دنبال این مناظره حامیان وی، از رئیسی به دلیل عدم انجام اقدامی در زمان مشاجره میان شهردار تهران با روحانی و جهانگیری انتقاد كردند. در سوی دیگر حامیان رئیسی از اقدامات قالیباف انتقاد كردند. حامیان رئیسی این مساله را مطرح كرده اند كه مشاجره لفظی شهردارتهران با روحانی با این هدف طراحی شد كه قالیباف به عنوان نامزد موثر محافظه كاران (اصولگرایان) دیده شود و در نظرسنجی ها میان وی و رئیسی، دست بالا را داشته باشد.
المانیتورنوشت:«سعید لیلاز یك تحلیلگر اصلاح طلب در اظهارنظری گفت قالیباف در نهایت نمی تواند خود را به عنوان نماینده طبقه فقیر ایران و یا نماینده آنچه خود 96 درصد مردم ایران خواند، نشان دهد. این ژست با سابقه شهردار تهران همخوان نیست.»

***مورنینگ استار:
روزنامه انگلیسی 'مورنینگ استار' نیز در گزارشی با پرداختن به موضوع انتخابات ریاست جمهوری نوشت: حسن روحانی رئیس جمهور فعلی ایران كه بخش هایی خاص از مطبوعات غربی وی را یك اصلاح طلب می نامند، چهار سال در قدرت بوده است.
این روزنامه با اشاره به نرخ بیكاری و تورم در ایران افزود: در این میان، انتخابات ریاست جمهوری آتی در ایران با این پرسش كه كدام یك از نامزدها در تعامل با رئیس جمهوری آمریكا ظرف چهار سال آینده، بهتر عمل خواهند كرد، شكل می گیرد.
مورنینگ استار افزود: كارت های روحانی همین حالا هم روی میز است و محافظه كاران (اصولگرایان)، ابراهیم رئیسی را كه چندان شناخته شده نیست، به میدان آورده اند. رئیسی فاقد تجربه در سطح اجرایی سیاسی است اما در زمینه قضایی، فردی شناخته شده است.
این روزنامه انگلیسی اضافه كرد: به باور بسیاری از ناظران، روحانی از شانس بهتری برای راهیابی به دور دوم ریاست جمهوری برخوردار است، مبتنی بر این واقعیت كه ایران خواهان تداوم روند عادی سازی روابط دیپلماتیك و همكاری با اتحادیه اروپا و آمریكا است.
مورنینگ استار در بخش دیگری از این گزارش نوشت: براساس اعلام مركز ملی آمار، هزینه سبد كالا و خدمات در سال گذشته از 863 دلار در ماه به 924 دلار رسیده است. در این میان، بیكاری همچنان مهمترین مساله پیش رو درایران است.براساس نتایج تحقیقات منتشر شده از سوی مركز آمار ایران، نرخ بیكاری در سال 17-2016 به میزان 1.4 درصد افزایش یافته است.این نرخ در سال قبل 11 درصد بود.
در پایان این گزارش آمده است: بی شك فاكتورهای بین المللی همچون تحریم ها، سهمی در تعیین نتیجه انتخابات ایران ایفا می كند. با این وجود، عوامل داخلی، نقش مهمی را برعهده می گیرند.

*** گزارش رای الیوم درباره نظرسنجی ها
روزنامه فرامنطقه ای رای الیوم چاپ لندن نوشت:طبق نظرسنجی ها پس ازاولین مناظره دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، روحانی هنوز پیشتاز است و آرای محمد باقر قالیباف واسحاق جهانگیری نیز در حال افزایش است.
به نوشته امروز(دوشنبه) این روزنامه چاپ لندن، چندین نظرسنجی پس از اولین مناظره كه روز جمعه 28 آوریل (8 اردیبهشت) بین شش نامزد ریاست جمهوری ایران برگزار شد . برخی منابع خبری ایران اعلام كردند كه اولین نظرسنجی ها كه مراكز متخصص در خصوص مناظره اول انجام داده اند، نشان می دهد كه آرای مردمی 'محمد باقر قالیباف' شهردار فعلی تهران و اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور ایران در حال افزایش است.
این روزنامه می افزاید: آرای روحانی در نظرسنجی ها، در صدر قرار دارد.
رای الیوم نوشت: 'نتیجه ای كه از نظر سنجی ها می توان گرفت این است كه روحانی و قالیباف از آرای بیشتری برخوردارند و پس از آنها حجت الاسلام رئیسی با 10 درصد كاهش نسبت به دو نفر اول و دوم قرار دارد و پس از آنها جهانگیری با اختلاف 20 درصد قرار دارد.'
رای الیوم همچنین برآورد كرد: برغم اینكه اسحاق جهانگیری مجموع آرایی را كه به روحانی تعلق داشت، كسب كرده، اما همچنان بعید است كه جز نامزدهای اصلی انتخابات رئیس جمهوری ایران باشد.
اروپام**1572*1590