۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۰:۳۱
کد خبر: 82520858
T T
۰ نفر
كتاب نظام های امنیتی خلیج فارس حاصل بیش از یك دهه كار پژوهشی است

كیش – ایرنا - نویسنده كتاب نظام های امنیتی خلیج فارس گفت : این اثر حاصل یك دهه فعالیت علمی و پژوهشی است كه با هدف پرداختن به مسائل امنیتی خلیج فارس نوشته شده است .

حسن فتاحی روز دوشنبه در مورد محتوای این اثر پژوهشی و هدف نگاشتن چنین اثری به خبرنگار ایرنا گفت : اهمیت خلیج فارس بر كسی پوشیده نیست و خاورمیانه به دلیل خاستگاه انرژی و دین اسلام مهمترین منطقه جهان است .
وی افزود : خلیج فارس به عنوان یكی از خرده سیستم های خاورمیانه و نظام بین الملل محسوب می شود و پژوهش حاضر به بررسی مسائل امنیتی در منطقه خلیج فارس می پردازد كه اتفاقات این منطقه در سال های 1970 تا 2016 بسیار مورد توجه بوده است .
این استاد دانشگاه افزود : از آنجا كه خلیج فارس همواره در طول تاریخ خود جاذبه هایی داشته همواره مورد توجه دیگران قرار گرفته و این جاذبه ها در طول تاریخ متغیر بوده است .
فتاحی اظهار كرد : كشف ثروت های بیكران و افسانه های هند اهمیت خلیج فارس را دو چندان كرد و علاوه بر موقعیت تجاری و بازرگانی خود ، خلیج فارس به یك موقعیت استراتژیك و معبر آسان دسترسی به هند و حفاظت از آن تبدیل شد .
وی توضیح داد : در نیمه دوم قرن 19 عامل دیگری كه بر اهمیت خلیج فارس اضافه كرد كشف ذخایر عظیم نفتی از یك طرف و وابستگی روز افزون دنیای صنعتی به این ماده حیاتی از طرف دیگر بود به طوری كه تمامی دنیا را درگیر موضوعات و منازعات امنیتی خلیج فارس كرد و همچنان كه وابستگی به نفت بیشتر می شد حساسیت ها نسبت به تحولات و سیاستگذاری ها در این منطقه بیشتر شد به گونه ای كه امروز امنیت خلیج فارس به
دل مشغولی اصلی تولید كنندگان و مصرف كنندگان نفت تبدیل شده است .
این استاد دانشگاه به ایرنا گفت : هدف از این پژوهش بررسی مهمترین منطقه استراتژیك جهان و همچنین بررسی تلاش هایی است كه از دهه 70 میلادی تا زمان حال برای ایجاد سیستم های امنیتی در منطقه صورت گرفته است و سعی شده بنا به موقعیت و شرایط زمانی عوامل دخیل در امنیت و همچنین نقش متغیرهای داخلی و خارجی دخیل در امنیت خلیج فارس روش شود.
فتاحی در مورد روش پژوهش به كار رفته در این اثر اظهار كرد :این اثر بر اساس مطالعات كتابخانه ای نوشته و در آن از منابع مختلف و دست اولی به زبان فارسی و انگلیسی بهره گرفته شده است .
این كتاب در شش فصل نگاشته شده كه در فصل نخست كلیات پژوهش را در بر می گیرد .
در فصل دوم مبانی تئوریك امنیت به عنوان پشتوانه مفهومی پژوهش فراهم شده و به تعریف امنیت ، نظام امنیتی ، امنیت منطقه ای و ابعاد و ویژگی های امنیت ، مكاتب مختلف در برخورد با مقوله امنیت و نظریه هژمون به عنوان اساس پردازش فرضیه این تحقیق به صورت تئوریك پرداخته شده است .
در فصل سوم این اثر به سوابق طرح امنیتی كه در آن به نظام امنیت ایرانی كه به دوران سیطره ایران بر منطقه خلیج فارس اطلاق می شود اشاره شده و موضوعاتی چون نظام امنیتی ایران ، تشكیل پیمان بغداد ، سنتو ، سیستم امنیتی شورای همكاری خلیج فارس ، اهداف امنیتی و سیسات خارجی شورا ، نقش و هدف آمریكا در خلیج فارس و اقدامات عملی برای استقرار نظم و امنیت مورد توجه قرار گرفته است .
تلاش برای ایجاد سیستم منطقه ای از طرف دولت های منطقه و ایجاد شورای همكاری خلیج فارس از دیگر مباحث این فصل است .
فصل چهارم این كتاب به بررسی نقش ساختارها و ظرفیت های داخلی كشورهای حاشیه خلیج فارس در پیدایش طرح های امینتی در منطقه خلیج فارس وآفات درونی كشورهای حاشیه خلیج فارس می پردازد و بحران های درونی این كشورها را توضیح می دهد .
در فصل پنجم این اثر پژوهشی نقش عوامل منطقه ای در ظهور و سقوط طرح های امنیتی در منطقه خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفته است و متغیرهای منطقه ای مانند رقابت های منطقه ای ، تعدد منابع تهدید و عملكرد و فروپاشی سیستم های امنیتی خرده منطقه خلیج فارس در آن تحلیل می شود .
به گزارش ایرنا ،فصل ششم كتاب به نقش عوامل فرا منطقه ای در پیدایش و تداوم نظام های امنیتی در خرده منطقه خلیج فارس پرداخته است .
در بخش پایانی این اثر به بررسی دلایل موفق نبودن طرح های امنیتی در منطقه اشاره و همچنین برای برون رفت از معمای امنیتی منطقه خلیج فارس با توجه به عیوب طرح های سابق و نیز واقعیت های منطقه پیشنهاداتی ارائه شده است .
این كتاب در 232 صفحه در شمارگان یك هزار جلد و در قطع وزیری به قیمت 140 هزار ریال توسط انتشارات دهسرا منتشر شده است .
1630*1641/ خبرنگار : مریم زبان دان - انتشار دهنده : امیر برزی