روزنامه آمریكایی دیروز (دوشنبه) در ادامه گزارشی افزود: مركل كه آشكارا از مواضع ترامپ درباره سازمان پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو)، روسیه و تغییرات آب و هوایی و مسائل تجاری ناامید شده است، یكشنبه (پریروز) در مونیخ گفت، كشورهای هم پیمان سنتی دیگر مانند گذشته قوی نیستند و اروپا باید به منافع خود توجه داشته باشد و «سرنوشت خود را به دست گیرد».
وی به دنبال نشست سران ناتو در بروكسل و گروه هفت در ایتالیا گفت: زمان اتكای كامل به دیگران به سر رسیده است و این چیزی است كه در چند روز قبل تجربه كردم.
اظهارات محكم مركل تغییر احتمالی در روابط ترانس آتلانتیك بود. با توجه به كاهش تمایل آمریكا به مداخله در امور خارجی، آلمان بشكل فزاینده ای به قدرت اصلی در همكاری با فرانسه بدل می شود.
«امانوئل مكرون» رئیس جمهوری فرانسه تمایل خود را برای همكاری با آلمان و خروج اتحادیه اروپا از مشكلاتش ابراز كرده است. به نظر می رسد كه مركل آینده آلمان را بیشتر در دست اتحادیه اروپایی متشكل از 27 عضو و بدون حضور انگلیس به دنبال رای این كشور به خروج از اتحادیه می بیند.
تاكید مركل بر ضرورت دفاع اروپا از منافع خود به دنبال خودداری ترامپ از تایید دكترین ناتو درباره دفاع جمعی یا موافقت با مواضع مشترك اروپا در مسائل تجارت جهانی، مقابله با سیاست های تهاجمی روسیه یا كاهش تاثیرات ناشی از تغییرات آب و هوایی در مواضع علنیش، مطرح شد.
مركل كه بطور مستقیم به نام ترامپ اشاره نكرد، همچنین به موضوع تصمیم انگلیس برای ترك اتحادیه اروپا پرداخت كه به معنای از دست دادن بزرگترین قدرت اقتصادی این اتحادیه و یكی از دو قدرت هسته ای آن است. خروج انگلیس همچنین روابط ترانس آتلانتیك را تضعیف و این قاره را بیش از قبل در معرض تهدید قرار خواهد داد.
اظهارات مركل نشان می دهد كه وی ظاهرا از رای دهندگان آلمانی می خواهد به نقش اروپایی فعالتر، مشاركت بیشتر برلین در بحران های این قاره و مسائل جهانی تاثیر گذار بر آینده اروپا عادت دهند. انتظار می رود مركل كه در انتخابات پارلمانی سپتامبر (شهریور) آینده برای چهارمین دوره در رقابت صدر اعظمی شركت كند.
مركل كه از نشست هایش با ترامپ درواشنگتن در مارس گذشته ناراضی است ظاهرا نگران پیروزی «مارین لوپن» نامزد حزب چپ افراطی در انتخابات فرانسه و انزوای بیشتر و آسیب به اتحادیه اروپا بوده است.
ترامپ در جریان تبلیغات انتخاباتیش بر سیاست های ملی گرایی و تردید در باره تغییرات آب و هوایی و چندجانبه گرایی تاكید كردو این در حالیست كه رهبران اروپا در بیشتر این مسائل با وی اختلاف نظر دارند. اروپایی ها در مسائل دفاعی در نهایت به ناتو وابسسته اند و به نظر می رسد بیش از ترامپ نگران سیاست های تهاجمی ترامپ هستند، هر چند كه وزیر دفاع و مشاور امنیت ملی وی تاكید كرده اند كه رئیس جمهوری كاملا از ماده 5 ناتو حمایت می كند.
این ماده از همه كشورهای عضو می خواهد در صورت حمله به یك كشور عضو از آن دفاع كنند.
«ایو دالدر» (Ivo H. Daalder) سفیر سابق آمریكا در ناتو و مدیر كنونی شورای امور جهانی شیكاگو می گوید، به نظر می رسد كه دورانی كه آمریكا پیشرو بود و اروپا از آن دنباله روی می كرد، به پایان رسیده است.
وی می افزاید: آمریكا امروز در مسیر مسائلی مهمی حركت می كند، كه به نظر می رسد كاملا مغایر با مسیری است كه اروپا دنبال می كند. اظهارات مركل موید یك واقعیت جدید است.
این مقام آمریكایی با اشاره به سیاست اعلام شده ترامپ درباره این كه «آمریكا در اولویت نخست است»، گفت، در این سیاست بر منافع خود این كشور تاكید می شود و این ایده را كه بهترین راه برای حفظ امنیت ائتلافی قوی و رهبری جهان به منظور حفظ ارزش ها و منافع مشترك است، كنار می گذارد.
مقامات كاخ سفید به دنبال پایان سفر ترامپ بیان كردند كه وی در انتقال پیام صریح آمریكا به ناتو موفق بوده است و تصمیم رئیس جمهوری درباره سهیم شدن كشورهای عضو در پرداخت هزینه های دفاعی ضرورت فشار مالی بر آمریكا را برای دفاع از قاره كاهش داده است. به گفته آنها مواضع سرسختگیرانه رئیس جمهوری در خصوص مسائل تجاری نیز به حفاظت از شركت های آمریكایی از اقدامات ناعادلانه كمك خواهد كرد.
یكی از مقام های ارشد دولت آمریكا كه خواست نامش فاش نشود، گفت این نشستی بود كه اهداف و اولویت های آمریكا و رئیس جمهوری عمیقا در آن احساس شد. ترامپ نگرش بسیاری در جهان را درباره بسیاری از این مسائل تغییر داد.
توافق آب و هوایی نشانه آشكار اختلافات بین آمریكا و متحدانش بود و ظاهرا مركل از خودداری ترامپ در حمایت از این توافق در بیانیه گروه هفت نگران شده است. گفته می شود كه ترامپ قصد دارد در سال 2015 از این توافق خارج شود و چنین استدلال می كند كه این توافق به اقتصاد آمریكا لطمه می زند.
ترامپ سفر خود را كاملا موفقیت آمیز توصیف كرده است. وی روز یكشنبه در توییتی نوشت: تازه از اروپا برگشتم. این سفر موفقیت بزرگی برای آمریكا بود. كار سختی بود اما نتایج بزرگی داشت.
دالدر سفیر سابق آمریكا در ناتو خلاف این نظر را دارد و می گوید: شكست رئیس جمهوری در به تایید رساندن ماده 5 در مقر ناتو در بركسل، تداوم انتقاد شدید وی از آلمان و سایر متحدان آمریكا در حوزه مسائل سیاسی و تصمیم احتمالی وی برای خروج از توافق آب و هوایی پاریس، همگی گویای آن است كه آمریكا در مقایسه با 70 سال گذشته تمایل كمتری به ایفای نقش رهبری جهان دارد.
اروپام**9158**1479
مترجم: بهجت عباسی **ناشر:حسن سالك رضائی
![نیویورك تایمز: مركل به دوران پس از ترامپ چشم دوخته است نیویورك تایمز: مركل به دوران پس از ترامپ چشم دوخته است](https://img9.irna.ir/old/Image/1396/13960309/82549203/N82549203-71649124.jpg)
تهران - ایرنا - نیویورك تایمز نوشت: «آنگلا مرگل» صدر اعظم آلمان و بانفوذترین رهبر اروپا به دنبال نشست های سه روزه ترانس آتلانتیك به این نتیجه رسیده كه آمریكا در دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این كشور شریك قابل اعتمادی برای كشورش نیست و به دوران پس از وی چشم دوخته است.